KediBilgi.com

Kedilerde Rahim İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde rahim iltihabı farklı nedenleri olabilir. Hormonlarda görülen değişimler ve çiftleşme temel rahim iltihabı nedenleridir. Özellikle de çiftleşme sonrasında rahim iltihabının gözlemlenmesi mümkün olabilir. Rahim duvarında meydana gelen kalınlaşma ve rahim içinde iltihap birikimi kedilerin rahim iltihabına sahip olduğunu göstermektedir. Bu durum kızgınlık döneminde olan dişi kedilerde sıklıkla görülmektedir. Çoğu zaman korkulacak bir durum olmasa da kedilerin rahatsızlıkları veteriner kontrolü gerektirir. Peki, kedilerde rahim iltihabı nedenleri nelerdir? Hangi etkenler sonucunda kedilerde rahim iltihabı meydana gelir?

Kedilerde Rahim İltihabı Nedenleri 

Kedilerde görülen rahim iltihabının iki temel nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki çiftleşme, diğeri ise kedilerde görülen hormon değişimleridir. Hormon değişimleri özellikle de kızgınlık dönemlerinde ortaya çıkar. Bu dönemde kedinizin beslenmesine ne kadar dikkat ederseniz edin rahim iltihabı riski mevcuttur. 

Kızgınlık döneminde bulaşan bakteriler bu dönem geçtikten sonra daralan rahim ağzı nedeniyle içeride kalırlar. Bu durumda bakterilerin iltihaplanmaları ve enfeksiyonları meydana getirme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle genellikle kızgınlık dönemi ve sonrasında rahim iltihabı ile idrar yolu enfeksiyonlarının görülmesi mümkün olabilir. 

Kedilerin kızgınlık döneminin dengelenmesi ve geçiştirilmesi için kullanılan hormon ilaçları da rahim iltihaplanmalarına neden olabilmektedir. Bu durumda genellikle ilaçlar ve enjeksiyonları kullanılır. Veterinerler tarafından bu yöntemlerin kullanımı pek tercih edilmez. Kedi sahipleri ise kedilerinin çiftleşmesini istemediklerinde ya da kızgınlık döneminin daha dengeli şekilde atlatılmasını istediklerinde bu yöntemleri kullanabilirler. Kullanılan ilaç ve enjeksiyonlar kedilerde çeşitli hormonal rahatsızlıklara ve rahim iltihabına da neden olabilmektedir. 

Kedilerde Rahim İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen rahim iltihabının farklı belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler ile rahim iltihaplanması olduğu anlaşılabilir. Farklı belirtiler idrar yolu enfeksiyonları ile benzeşse de bu dönemde veteriner desteği almak, rahatsızlığın kısa sürede ortadan kaldırılması için önemlidir. Kedilerde rahim iltihabının belirtileri şunlar olabilir:

  • Kedinin cinsel bölgesinde yalama isteğinin fazla olması
  • Kanlı akıntıların görülmesi
  • Sarı ya da beyaz akıntıların meydana gelmesi
  • İştahsızlık 
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Karın bölgesinde aşırı şişlik
  • Sancılar ve ağrı

Kedilerde görüldüğü üzere farklı rahim iltihaplanması belirtileri olabilmektedir. Bu belirtilerden bazıları idrar yolu enfeksiyonları ile benzerlik gösterir. Her iki durumda da belirtilerden biri bile gözlemleniyorsa veterinere başvurmak gereklidir. Bu sayede kısa sürede tedavinin başlatılması ve gerçekleştirilmesi mümkün olabilir. 

Kedinizde görülebilecek olan bu belirtiler oldukça ciddi belirtilerdir. Her biri kedinizin güç kaybetmesine ve halsiz hissetmesine neden olacaktır. Bu nedenle de en iyisi kedinizi kısırlaştırmanız ya da veterinere danışmanız önemlidir. 

Kedilerde Rahim İltihabı ve Kısırlaştırma

Kedilerin kısırlaştırılması, rahim iltihabının önlenmesinde oldukça etkilidir. Kısırlaştırılma rahim iltihaplanmalarının önlenmesi tercih edilebilecek en sağlıklı yoldur. Bu şekilde kedinizin kızgınlık dönemi yaşaması ya da çiftleşmesi pek mümkün olmayacağı için rahim iltihaplanmasının görülme ihtimali de yok denecek kadar az olacaktır. Ayrıca kısırlaştırılmış kedilerde ani ve yüksek hormon değişimleri de görülmez. Bu sayede rahim iltihaplanmalarının meydana gelme olasılığı da azalır. 

Kısırlaştırma kediler için sağlıklıdır. Bebek sahibi olmasını istemediğiniz evcil dostunuzun kısırlaştırılması onun sağlığı için önemlidir. Aksi takdirde kedinizin kızgınlık dönemini zor şekilde geçirmesi de olasıdır. Gebelik istenmeyen durumlarda kızgınlık döneminin yaşanması pek sağlıklı olmaz. Bu nedenle kedinizin kısırlaştırılması sağlığı açısından daha iyi olacaktır. 

Çiftleşme nedeniyle meydana gelen rahim iltihabının önlenmesi için kedinizin kızgınlık dönemine girmemesi gerekir. Doğal olarak kızgınlık dönemi istemiyorsa kısırlaştırma işlemi uygulanmalıdır. Veterinerinizin uygun gördüğü zamanda kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu sayede kedinizin gebe kalması ya da çiftleşme nedeniyle rahim iltihabının meydana gelmesi de mümkün olmaz.

Exit mobile version