Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu kediniz da kızgınlık dönemine girmeye yaklaştıysa onu kısırlaştırmayı düşünmeniz son derecede doğaldır. Ev ortamında bakılan kedilerin kısırlaştırılması onların kızgınlık dönemini daha kolay atlatmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle dişi kedi kısırlaştırma operasyonu kedilerin sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşamları için çok önemlidir.
Uzman veteriner hekimlerin önerisi dişi kedilerin 1 kere annelik iç güdülerini tatması yönündedir. Bu yüzden dişi kedinizi 1 yaşına geldiğinde o duyguları tatması için eşleştirmenizi önermekteyiz. Petyasam.com üzerinden eş ilanı vererek yavrunuza en uygun erkek kediyi bulabilirsiniz.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nedir?
Bu ameliyat ile dişi kedilerin rahmi cerrahi bir operasyon ile alınır ve kedinin hamile kalmasının önüne geçilir. Rahmi alındıktan sonra dişi kedi kızgınlık süreci yaşamaz; mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamını devam ettirir. Operasyon tehlikeli ya da kedinize zarar veren bir operasyon değildir.
Dişi Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılabilir?
Kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız kısırlaştırma için gerekli olan iki şartı şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kediniz kızgınlık döneminde olmamalıdır.
- Kediniz hamile olmamalıdır.
- Kediniz yaş olarak da kısırlaştırma operasyonu için uygun bir aday olmalıdır. Dişi kediler 5 aya kadar yavru sayıldığından eğer kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız bunun için en iyi zaman kızgınlığa girmesinden önceki süreç olacaktır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?
Dişi kedi kısırlaştırma,çiftleşmesini istemediğiniz dişi kediniz için vereceğiniz en doğru karar dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı olacaktır. Kısırlaştırma operasyonu şu şekilde gerçekleştirilir:
- Öncelikle kediniz için iyi ve işinin ehli bir veteriner seçmeye özen gösterin. Bu operasyon sırasında aksaklıklar oluşmasının önüne geçecektir.
- Veteriner kedinizi inceledikten sonra kızgınlık döneminde olup olmadığını kontrol eder. Eğer kızgınlık döneminde değilse kedinizi kısırlaştırma operasyonuna alır.
- Erkek kedilerin kısırlaştırılmasına kıyasla daha uzun ve zor bir operasyon olan kısırlaştırma operasyonunda kedinizin yumurtalık ve rahmi alınır.
- Daha sonra açılan bölge dikilir ve kedinin uyanması beklenir. Gerçekleştirilen kedi kısırlaştırma sonrası kedinin bu bölgeyi yalamaması için birkaç gün başlık takılır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Faydaları
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu iyi mi kedinizi kısırlaştırmadan önce onun sağlığını etkiler mi diye düşünmeniz son derecede doğaldır. Doğada her canlının üreme dönemine girdiği ve neslini devam ettirdiği zamanlar vardır. Kediler de üremek için bir sene içerisinde bir ya da birkaç kere kızgınlık dönemine girerler. Dişi kedilerin kısırlaştırılması hamileliğin önlenmesi gibi anlaşılsa da aslında pek çok fayda sağlayan bir operasyondur. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kızgınlık dönemine giren kedi evden kaçabilir. Kısırlaştırma işlemi dişi kedinin evden kaçmasının önüne geçecektir.
- Kızgınlık döneminde dişi kediler asabi, sinirli ve huysuz olabilirler. Kısırlaştırma işlemi ile kedinizin mizacında bir değişme olmayacaktır.
- Kızgınlık döneminde dişi kediler evden kaçarak çiftleşebilir ve yavrulayabilir. Doğum kedinin ömrünü kısaltan, ona acı veren ve bazen ölüme kadar gidebilen riskli bir süreçtir. Bu sürecin önüne geçerek kedinizin ömrünü uzatmanızı sağlar.
- Kısırlaştırılan dişi kediler yumurtalık, rahim ve meme kanseri gibi sağlık sorunları yaşamazlar.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Operasyonuyla İlgili Bilmeniz Gerekenler
Kedinizi kısırlaştırmadan önce ve sonra dikkat etmeniz gereken hususları sizinle paylaşmamız gerekirse:
- Kedinizi kısırlaştırmadan önce en az 12 saat yemek vermemeniz çok önemlidir.
- Kedinizin kendisine tam olarak gelebilmesi operasyonun ardından 1 günü bulabilir. Narkozun etkisi geç geçse de endişeleneceğiniz bir durum yoktur.
- Herhangi bir komplikasyon, iltihaplanma ya da dikişlerde kanama oluşursa hemen veterinerinize ulaşın.
- Kedinizin enfeksiyon kapmaması için operasyonun ardından bir hafta boyunca evinizi temiz tutmaya özen gösterin.
- Operasyonun ardından kediniz tam anlamıyla gelmeden ona yemek vermeyin. Aksi halde kusma ve lokmayı yutamama gibi sorunlar gözlemlenebilir.
- Operasyonun sonrası kedinizin hareket etmesi azalabileceğinden verdiğiniz mama miktarını azaltmanızda ve mümkünse kalorisi düşük olan kısırlaştırılmış kedi maması vermenizde fayda vardır.