KediBilgi.com

Kedilerde Artrit ve Dejeneratif Belirtileri

Kedilerde artrit çoğunlukla ilerleyen yaşlarda kedilerde çok sık görülen bir durumdur. Bu hastalık, eklemlerindeki iltihaplanma, ağrıya ve hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Kedilerde dejeneratif eklem hastalığı, eklerinin ağır ağır aşınması ve bozulmasıyla meydana gelen kronik bir sağlık sorunudur. Kediler canları yandığında köpeklere göre farklı olarak daha az belli ederler. Bu nedenle erken teşhis koymak neredeyse zordur.

Kedilerde Artrit Belirtileri

Kedilerdeki artrit belirtilerini evde olsak da sürekli gözden kaçırırız. Kediler ağrılarını çok iyi gizlerler. Eklem ağrısı yaşayan kediler, eylemlerini azaltarak aktinitlerini kısıtlarlar. Topallamak yerine sadece daha az hareket ederler. Kedilerde artrit belirtileri:

  • Yukarı ve aşağı zıplama konusunda isteksizlik, tereddüt etme,
  • Merdiven inip çıkarken zorluk çekme,
  • Topallama,
  • Özellikle uyku sonrası bacaklarda sertlik,
  • Kum kabını kullanmada güçlük çekme,
  • Sinirli davranışlar,
  • Normalden daha fazla gizlenme isteği,
  • Ağrı nedeniyle daha az yemek yeme isteği

Hangi Kedilerde Artrit Sık Görülür

Kedilerde artrit teşhisi genellikle zor konulduğu için etkilenen yaş grubunu da belirlemek zaman aldı. Fakat yaşlı kedilerin radyografileri incelendiğinde yapılan son çalışmalar şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı. 2002 yılında yapılan bir çalışmada 12 yaş ve üzeri kedilerin %90’nında dejeneratif eklem hastalığına dair kanıtlar sunulmuştur. Son yapılan yeni çalışmalarda ise %60-%90’dan fazlasını etkileyen uzuv eklemlerinde artritin radyografik kanıtlarını göstermiştir. Yapılan tüm bu çalışmalar kedilerde artritin çok yaygın olduğunu belirtmiştir. İlerleyen yaşlarda kedilerde çok şiddetli şekilde gelişen artrit omuz, kalça, dirsek, diz ve ayak bilekleri artritten daha sık etkilenmiştir.

Kedilerde Artrit Neden Olur

Osteoartrit(Kireçlenme), kıkırdağın dejenerasyonu ve aşınmasıyla eklem ve çevresinde iltihaplanma devam ederek hasar ve ikincil değişikliklere neden olan karmaşık bir artrit türüdür. Kedilerde artritin nedeni eklemlerinde meydana gelen aşınma ve yıpranma ile ortaya çıkar. Altta yatan bazı sorunlar artritin riskini arttıran yaygın faktörler şunlardır:

Aşınma ve yıpranma: Kediler yaşlandıkça eklemleri zayıflar.

Anormallikler: Anormal kalça gelişimi eklemlerin çevresindeki kıkırdakları etkiler.

Yaralanma: Bir kedi eklem kırığı ya da eklem yaralanması yaşandığında artrite sebep olur.

Obezite: Obezitenin artrite neden olduğuna dair bilimsel kanıt olmasa da dolaylı olarak tetikleyici bir nedendir.

Genetik: Bazı kedi cinslerinde artrit riski genetik olarak mevcuttur. Bu durum kalça ve kıkırdak yapının yanlış gelişmesinden kaynaklanır. Artrit sık görülen kedi ırkları:

Maine Coon, İran Kedisi, Siyam kedi cinslerinde diğer ırklara göre genetik açıdan risk olarak kalça displazisi sık görülür.

Abyssinian, Devon Rex kedilerinde daha sık görülen patella luksasyonu(diz kapağı çıkığı)

Scottish Fold kedilerinde ise meydana gelen kıkırdak anormalliği sebebiyle birden fazla eklemi etkileyen şiddetli artrite özellikle yatkındır.

Kedilerde Artrit Teşhisi

Yaşı ilerleyen kedilerde rutin veteriner ziyaretlerinde artrit için genel muayene yapılır. Kedilerde artrit teşhsi için öncelikle evdeki değişikliklere bakılır. Muayene sonrası belirli eklemleri etkileyen ağrı, rahatsızlık, şişlik ya da diğer değişiklikler tespit edilir. Herhangi bir belirsizlik durumunda veteriner hekim röntgen ister.

Artrit Teşhisi Konan Kedilerde Diyet Takviyeleri

Kedilerde obezite ve aşırı kilolu olmak artriti daha da ilerleteceği için bu durumdan kaçınılmalıdır. Bu yüzden yaşlı kediler için sağlıklı beslenme düzeni oluşturmalı ve kilo yönetimi yapmalısınız. Eğer kilolu kediye sahipseniz veteriner hekim kontrolünde kilo kaybına ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Artritli kediler için çeşitli diyet mamaları mevcuttur. Bu kedi mamaları hem iltihapı azaltmak için üretilen temel yağ asitleri ve eklemdeki kıkırdağın kalitesini iyileştirmek için üretilen glikozaminoglikanların bileşimini içerir.

Kedilerde Artrit Tedavisi

Artriti olan kediler için çeşitli tedavi seçeneği mevcuttur:

Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar: Kedilerin artriti için en yaygın tedavisi olan bu ilaçlar tedavi süresini ve türünü belirlemeye yardımcı olabilecek reçete edilir.

Ağrı kesici ilaçlar: Nadir durumlarda steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların uygun ya da yeterli olmadığı durumlarda kedilere ağrı kesici ilaçlar verilecektir.

Enjekte edilebilir eklem koruyucuları: Eklemi içerisine enjekte edilen sıvılar sayesinde artrit ağrısının azaltılmasına yardımcı olur. Veteriner hekim periyodik olarak çağırarak glikozaminoglikan enjeksiyonu yapar.

Akupunktur: Kedilerde artrit tedavisi için kronik ağrıyı hafifletmek üzere kullanılan bir diğer tedavi yoludur. Ancak bu tedavi yönteminin kesinliği henüz kanıtlanmamıştır.

Soğuk lazer tedavisi veya fotobiyomodülasyon: Ağrısız bir tedavi yolu olup kedinizin vücudunda tüm eklemler üzerinde terapötik ışık dalgaları yayarak hareket ettirilen cihazdır. Bu tedavinin ağrıyı hafifleterek iltihabı azalttığı görülmüştür.

Artrit Kediler İçin Evde Bakım Yolları

Kedinizin artriti varsa eğer ev ortamında güvenli ve rahat bir yer hazırlamanız gerekiyor.

  • Kedinin girip çıkmasının kolay olduğu yumuşak ve sıcak bir yatak,
  • Dinlenmek istediği yerlere rampa gibi bir eğim sağlayın,
  • Kolayca çıkabilmesi için tuvalet kabının üstü açık ve çok yüksek olmaması gerekiyor,
  • Kedinizin ihtiyaç duyacağı her şeyi tek bir yerde bulundurun,
  • Eklemlerine çok yük bindirmemek için sağlıklı mama tercihinde bulunmak.
Exit mobile version