KediBilgi.com

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Bulaşır?

Kedilerde kulak uyuzu çoğu kedide rastlanılabilen cilt problemleridir. Kedi sahibiyseniz ve kedinizin kulaklarından kötü bir koku alıyorsanız bu durumla yakından ilgilenmeniz gerekir. Çünkü kedilerin kulakları ters giden bir şey yoksa ağır bir koku yaymaz. Kedilerde kulak sorunları işitme ve denge kaybına yol açar. Kedi sahiplerinin bilmesi gereken en önemli konulardan biri de evcil hayvanlarının sağlığının iyi olduğundan emin olmalarıdır. Kedilerin kulaklarında oluşacak ağır bir kokuyu ciddiye alın. Kedinizin kulaklarını temizlemenize rağmen koku geçmiyorsa veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kedilerin kulaklarında ağır bir kokuya sebep olabilecek kedilerde kulak uyuzu nedir, nasıl bulaşır?  Gelin birlikte minik dostlarımızın sağlığına zarar verecek bu hastalığa daha yakından bakalım.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Kedilerde kulak uyuzu, meydana gelebilecek uyuza sebep olan Otodectes Cynotis adı verilen kedinin derinin alt tabakasına yerleşir. Kulaklarda kaşıntıya ve akıntıya sebep olur. Kedilerin kulak uyuzu yaşamasına neden olan parazitler baş, kulak, boyun kısımlarında görülebiliyor. Doku ve deri döküntüleri ile beslenen bu parazitler vücutta en az iki ay yaşarlar. Fakat bu sayede vücudun başka bölümlerine de yayılırlar.

Kediniz başını sürekli olarak sallıyor ve kulaklarını patileri ile kaşımaya çalışıyorsa yakında bakmanız gerekir. Kulağından kahve telvesi gibi koyu tonlarında parça şeklinde bir akıntı görürseniz aklınıza kulak uyuzu olabileceği gelmelidir. Kedilerde oldukça sık rastlanılan ve rahatsız edici bir hastalıktır.

Kedilere Kulak Uyuzu Nasıl Bulaşır?

Kulak uyuzu kedilere hasta olan başka bir kediden bulaşır. Barınak gibi toplu yerlerde ve havasız ortamlarda bu uyuzun bulaşma olasılığını arttırır. Evde birden fazla kedi besliyorsanız eğer, kedilerin ortak kullandıkları eşyalardan enfekte olan kediden sağlıklı kediye uyuz geçer. Kulak uyuzu kediye enfekte olduktan sonra kendini hemen belli etmez. Bir süre kulağın içinde yaşayarak kedinin stres ve bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekleyerek uygun zamanda ise kendini belli eder. Bağışıklık sistemi henüz daha yeni geliştiği için yavru kedilerin  kulak uyuzuna yakalanması daha yüksektir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Anlama Yolları

Kedinizin davranışlarında bir farklılık göreceksiniz. Sürekli başını, kulaklarını, boynunu kaşımaya çalışacak ve sinirlenecektir. Uyuz etkisini  kaşınma ve kulak çevresindeki kılların seyrekleşmesine yol açarak gösterir. Ayrıca tüylerinde dökülmeler olur. Kedinizin kulaklarını aşırı kaşıdığını görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Kedilerde görülen kulak uyuzunun diğer belirtileri:

  • Sürekli başını sallaması
  • Baş kısmını ve kulaklarını aşırı kaşıma, bir yerlere sürtünme
  • Deride meydana gelen hastalıklar 
  • Tüylerde aşırı dökülme
  • Kulaklarda iltihap
  • Kulak içinde ve çevresinde aşırı kaşıma sonucu çizikler,çatlak ve yara oluşması
  • Kulaklarda kızarıklık
  • Kulağın dış kısmında kırmızı, kahverengi kabuklar oluşması,
  • Kulak içlerinde kahve tonlarında sıvı ve parça halinde akıntı gelmesi

Kedilerde uyuz hastalığının deri döküntüleri ve dokularda olan sıvılardan beslendiğini yukarıda girişte söylemiştik. Hastalık ilerledikçe kedilerde denge problemi ortaya çıkar. Ayrıca sürekli kulağını kaşımadan dolayı iyileşmesi zor yaraların oluşmasına yol açacaktır. Yukarıdaki semptomlardan birkaçını görmeniz dahilinde bile kediyi hemen kontrole götürmeniz gerekir.

Veteriner Hekim Kedilerde Kulak Uyuzunu Nasıl Teşhis Eder ve Tedavisi 

Veteriner hekiminiz kedinin kulağından bir mukus örneği alarak bunu laboratuvar ortamında incelemeye gönderir. Bu sayede mikroskop yardımıyla uyuzun etkisini görecektir. Kulaktan alınan sıvının mikroskopla bakıldığında Otodectes Cynotis adı verilen uyuzun teşhisini koyar. Bu teşhis veterinerler tarafında çok zor olmadan ortaya konulan bir uyuz türüdür.

Kedilerde kulak uyuzun tedavisi çok zor değildir. Kedinizi düzenli tedavi ve bakım sonucunda uyuzdan kurtarabileceksiniz. Veteriner hekiminizin  belirlediği süre ve yazdığı reçete ile anti parazit ve enjeksiyon ilaç uygulaması yapar. Doktorunuzun yazdığı ilaçlar ile en az  bir ayda kesin sonuç alırsınız. Kronik vakalar için veterinerler antibiyotik tedavisi gibi o duruma uygun bir tedavisi süreci başlatır. Ayrıca kedinizin kulak bakımı için medikal bir ürün ile kulakların temizlenmesini isteyecektir. Kedilerde kulak temizliği tedavinin ana temelidir.

Kedilerin Kulak Uyuzundan Korunma Yolları

Kedinizin kulak bakımını aksatmadan düzenli bir şekilde kediler için uygun olan solüsyonlar ile yapılmalıdır. Birden fazla kedi besliyorsanız eğer kullandıkları eşyaları ve ayrı tutmalı ve sürekli temiz olduğundan emin olmalısınız. Hasta kedi ve köpeklerden temastan uzak tutmalısınız. Anne kedi varsa eğer yavrularına bulaşmaması için anne kedinin bakımlarına ağırlık vermelisiniz. Eğer uyuz teşhisi konulursa yavru kedilerin sağlık kontrolü yapılmalıdır. Yavru kedilerin ve anne kedinin eşyaları ayrılmalı. Tedavi  sürecinde anne kediyi ve yavruları ayrı yerde tutmalısınız.

Kedilerde Kulak Bakımı Nasıl olmalıdır?

Kedilerin kulak uyuzunda korunması için ilk şart temizlik, önlem ve mesafedir. Kedilerin veteriner kontrollerinin zamanında aksatılmadan yapılması ile bu hastalıktan korunmuş olursunuz.

Exit mobile version