Anne kedilerin yavrularını bırakmak istedikleri zaman dilimi3 aydır. Yavrular iki aylık iken sürekli anneleri ile beraber olmak, vakit geçirmek isterler. Erken dönemde annesinden ayrılan yavru kedilerin güven duygusunun az geliştiği gözlenmiştir. İki aylık yavru kediler katı gıdalara yavaş yavaş başlarsa anne ile ilişkisi devam eder. 3 aylık döneme yaklaşıldığında yavru kediler sorumluluk bilincine vararak giderek olgunlaşır. Yavrular sevgiyle doyduğunu hissettiğinde daha olgun, kendinden emin davranmaya başlayacaktır. Kedilerin oyun oynaması, kendi başına uyuması gibi hareketlerinden olgunlaşmaya başladığını görebilirsiniz. Yaklaşık üç aylık dönem geçtikten sonra yavru kediler bağımsızlığını kazanmaya, anneden ayrılmaya hazır hale gelir. Annelerinden vaktinden önce ayrılan, süt emmeyen yavru kediler ileride sevgi eksikliği çekebilir. Ayrıca anne ile bağını erken koparan yavru kediler kaygılı, stresli davranışlar gösterebilir.
Anne Kedilerin Yavrularını Bırakması
Anne kedilerin yavrularını bırakması ortalama iki – üç ay arasında değişir. Kediler 2 aylık olmaya başladığında bağımsız davranışlar sergiler. Yavru kedinin anneden bağımsız davranma süreci 4 aya çıkar. Yavru kediler ilk aylarda anne sütüyle beslenerek pek çok davranışı annelerinden öğrenir. Süt kesilme döneminin başlamasından itibaren kendi başlarına daha özgür hareket etmeye başlarlar.
Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Sütten Keser?
Kedilerin yavrularını sütten kesme zamanı yavru kedilerin fiziksel gelişim sürecine göre değişir. Sütten kesilme anı yavru kedilerin gelişiminde oldukça önemli olup kritik bir dönemdir. Bu dönemde yavrular annesinden, kardeşlerinden pek çok şey öğrenerek gelişim sürecini hızlandırır. 4 – 8 hafta arasında geçen süreç evcil hayvanınızın sütten kesilme evresi olarak tanımlanır. Anne kedilerin yavrularını bırakmak istedikleri zamanyavru kedilerin bağışıklığı diğer dönemlere nazaran azalır. Kedileriniz bu sürede yeterli uyku çekmelidir.
Anne Kediler Yavrularını Neden Bırakır?
Anne kedilerin yavrularını bırakma nedenleri şunlardır:
- Yavru kedinin hasta olması
- Erken anne olması
- Büyük yavru doğurması anne kedinin mastitis olması
Anne kedilerin yavrularını bırakma nedeni yukarıda belirtilen durumların dışında pek çok nedene bağlı olarak değişebilir. Kediler anne oldukları zaman biyolojik değişimlerinin yanı sıra pek çok farklı davranışlar sergileyebilmektedir. Çoğunlukla yavruya karşı olumlu davranış sergileyen anne kedi birtakım farklı sebeplerden dolayı olumsuz davranışlar gösterebilir. Anne kedilerin doğum gerçekleştikten sonra yavrusunu bırakması, reddetmesi gibi durumlar olağandır. Anne kedilerin yavrusunu reddetme, bırakma davranışının altında farklı pek çok sebep yatabilir.
Yavrunun Hasta Olması
Yavrunun hasta olması anne kedi tarafından içgüdüsel olarak hissedilir. Anne kedi yeni doğan yavrularda herhangi bir hastalık olup olmadığını fark eder. Kedinin birden fazla yavrusu varsa hasta yavru diğerlerinden uzaklaşmak isteyecektir. Bu nedenle anne kedi yavrularını bırakma eylemi gösterebilir. Anne kediler bu durum karşısında hastalık kapan yavruyu reddederek değer yavrularını koruma altına alır.
Büyük Yavru Doğurması
Anne kedinin büyük yavru doğurması reddetme davranışı göstermesinde etkilidir. Bu davranışın altında pek çok sebep bulunmakta olup büyük olanın diğer yavruların gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Kedinin Erken Anne Olması
Kedinin erken anne olması anne kedinin annelik içgüdüsünün yeterince gelişmemesine neden olur. Bu sebeple doğurduğu yavruları kendisininmiş gibi görmeyebilir. Anormal davranışlar sergileyebilir. Henüz gençken anne olan anne kedilerin yavrularını reddettiği görülmüştür.
Anne Kedinin Mastitis Olması
Anne kedinin mastitis olması, süt kanallarının tıkanması enfeksiyon kapması ile ilgilidir. Yavru kediler doymak istediğinde annenin canını acıtabilir. Özellikle enfeksiyonun yayıldığı kedilerde anne kedinin ağrı şiddetini artırır. Hissettiği acıdan dolayı yavruların annelerinden uzaklaşma eğilimi gösterdiği gözlenmiştir.
Yavru Kedi Ne Zaman Yetişkin Olur?
Yavru kedinin yetişkin olma zamanı doğumdan bir yıl sonrasıdır. Bu aşamaya gelene kadar yavru kediler belli aşamadan geçerek gelişimlerini oldukça hızlı şekilde tamamlar. Doğum sonrası ilk aylar içinde yavrular çok hızlı büyür. Bu dönemde uyku ve beslenme oldukça önem taşır. Anne sütünün besleyiciliği kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Yavru kedi 4-5 aylık olduğunda uyku saatleri azalmıştır. Oyun oynama süreçleri ise artmıştır. Kendi kendine oyun oynayarak vakit geçiren yavru kediler yetişkinliğe giden tüm adımları hızlı şekilde geçmektedir. Bu dönemler genellikle sütten kesilme zamanlarıdır. Yavru kediler, beslenmek için anne kediden bağımsız hareket etmek istediklerinde birtakım becerilerini daha çok geliştirir. Kedinizin 3-6 ay arasındaki dönemlerde kaslarının daha çok güçlenerek sosyal becerilerinin daha fazla geliştiği gözlenmiştir. Dişleri oluşuncaya kadar yavru kedilerin sindirebildiği ve çiğneyebildiği mamaları tüketmeleri gerekir. Bir yıllık zaman dilimi geçtikten sonra yavru kedinin refleksleri güçlenerek iskelet, kas yapısı gelişim gösterir. Yavru kedi artık yetişkin gibi davranış sergiler. Evcil hayvanınız gün içerisinde 13 – 16 saat uyuyarak gelişimini hızlandırır.
Anne Kediden Ayrılan Yavru Kedinin Bakımı Nasıldır?
Anne kediden ayrılan yavru kedinin bakımı için pek çok pratik, zahmetsiz uygulama ve yöntemleri bulunmaktadır. Yavru kedilerin anneden ayrılması için 8 haftalık dönemi tamamlamaları gerekir. Anne kedilerin yavrularını bırakmak istedikleri zaman diliminde anne sütü yavruları hayatta tutarak tüm besin öğelerini eksiksiz şekilde almalarına yardım eder. Anne kedilerin yavrularını bırakması, annenin hayatını kaybetmesi gibi durumlarda yavru kedinin bakımı başkaları tarafından yapılır. Yavruların bakımı 4 haftadan sonra oldukça rahat ve zahmetizdir. Bununla beraber daha küçük yavru kediler için anne sütü kritik öneme sahiptir. Bu aşamada anne kedilerin yavrusunu emzirmesi, 4-5 haftadan sonra yavru kedilerin ısısının korunmasına önemle özen gösterilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Mesane Kanseri Belirtileri, Tedavi Yolları