Kedilerde diş eti iltihabı sıklıkla rastlanılan rahatsızlıklardan biri olarak genellikle bakımın doğru şekilde yapılmaması gibi durumlardan kaynaklansa da aslında beslenme ve benzeri nedenlere bağlı olarak da diş eti iltihaplanmalarını görmek mümkündür. Özellikle de dişlerde biriken tartar ve plaklara bağlı şekilde görülen diş eti iltihaplanmalarını önlemek için yapılması gereken en doğru şey aslında doğru bir bakım sağlamak olacaktır. Düzenli ve doğru şekilde temizlenen ağız ve dişler, diş eti iltihaplanmalarına da yakalanma şansı en az olan tiplerdir. Peki, kedilerde diş eti iltihabı belirtileri ve tedavileri nedir?
Kedilerde görülen diş eti iltihaplanmalarının farklı nedenleri olabilir. Bu nedenlerin her biri de aslında genel anlamda temizlik ve bakım ile ilişkilendirilebilir. Beslenme sırasında sürekli olarak yaş mama tüketilmesi, evde yenilen yiyeceklerin sürekli olarak verilmesi ve kedilerin ağız ve dişlerinin bu yiyeceklerden sonra düzgün şekilde temizlenmemesi, tartar ve plak oluşumuna zemin hazırlar. Yiyeceklerin kalıntılarından meydana gelebilen tartar ve plaklar zamanla kedilerde görülen diş eti iltihaplanmasını meydana getirebilir.
Kedilerin ırkına bağlı olarak dahi dişlerde tartar ve plak oluşumu olasılığının farklılık gösterebileceğini söylemek mümkündür. Ancak en net sebepler genellikle düzenli temizliğin olmaması ve ayrıca diyet şeklinin içeriğidir. Bu durumlarda kedilerin tartar ve plak oluşturması ve sonrasında da diş eti iltihaplanmalarının görülmesi olasıdır.
Kedilerde Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde meydana gelen pek çok ağız ve diş rahatsızlığında olduğu gibi diş eti iltihaplanmalarında;
- Ağız kokusu,
- Kırmızı renk almış ve şiş bir görünüme sahip olan diş etleri,
- İltihaplı görünüme sahip diş etleri,
- Açıkta kalan diş kökleri,
- Gevşek dişler,
- İştahsızlık,
- Halsizlik
gibi durumlar gözlemlenebilir. Kediler yemek yerken ağrı çekebilir, sızlama olabilir. Bunların yanı sıra ciddi şekilde ağız kokusunun oluşması da olasıdır. Ayrıca diş etlerine bakıldığı zaman iltihaplanmanın anlaşılması da oldukça kolay olacaktır çünkü diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmalar genellikle dışarıdan anlaşılacak kadar net şekilde kendini gösterir.
Bazı durumlarda kedilerde sürekli olarak salya akma ya da salyada artış da gözlemlenebilir. Bu şekilde görülen diş eti iltihaplanmaları, kedilerin ciddi bir ağrı içinde olabileceğini gösterir ve genellikle salyada görülen ani artışlar kedilerde meydana gelen ağız ve diş problemlerinin de bir habercisi niteliğine sahiptir.
Diş eti iltihaplanmasına sahip olan kedilerde genellikle ağrı ya da acı nedeniyle inleme ya da sürekli olarak miyavlama eğilimi içinde olabilir, saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu saldırgan davranışların nedenini anlamak için kedilerin dişlerinin ve ağzının da kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca kedilerde diş eti iltihaplanması görüldüğü zaman sürekli olarak ağızlarına patilerini sokma, yüzleri ile oynama eğilimi içinde de olabilirler. Bunların yanı sıra ısırma davranışında da artma gözlemlenmesi olasıdır. Kediler sürekli olarak etraftaki nesneleri, normal yapmıyor olsalar bile ısırma eğilimi gösterebilir. Bu durumda da vakit kaybetmeden veteriner desteği almak gereklidir çünkü kedilerin ilerleyen dönemde yemek yemede ciddi şekilde zorlanması olasıdır.
Kedi Diş Eti İltihaplanması Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde görülen diş eti iltihaplanmalarında genellikle antibiyotik tedavisine başvurulabilir ancak ağız yolu ile alınan ilaçlar ve diyetler de kedilerde görülen iltihaplanmanın tedavisi için etkili olabilir. Bunun yanı sıra kedilerin dişleri düzenli olarak temizlenmeli, bakımı yapılmalıdır.
Tüketilen yiyeceklerin de yalnızca yaş mama olmaması gerekir. Sürekli olarak yaş mama tüketimi, kedilerdeki tartar ve plak oluşumunun da tetiklenmesine neden olabileceği için diyetler buna uygun şekilde düzenlenebilir ve bakım da temizlik de düzenli şekilde yönlendirilebilir.