Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde yumuşak doku kanseri belirtileri şunlardır:

  • Ağrı
  • Topallama
  • Yumru veya kitle
  • Nörolojik belirtiler
  • Sindirim sorunları
  • Ağızdaki belirtiler
  • Üreme sistemindeki belirtiler

Evcil hayvanınızın herhangi bir bölgesinde yumru ya da kütle, tümör oluşumuna zemin hazırlayabilir. Yumru ve kütleler yavaş büyüdüğü için bunlar yumuşak doku kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Yumru ya da kütle evcil hayvanınızın yürüme fonksiyonlarında etkili ise, kedinizin herhangi bir uzvunda ya da bölgesinde ortaya çıkmışsa kediniz toparlayabilir. Bu durum özellikle kol ve bacaklarda belirgin şişkinlikler halinde gözlemlenir. Yumuşak doku kanseri genel olarak ağrısız şekilde ilerlese de nadiren de olsa kedilerde ağrıya, buna bağlı inleme miyavlama gibi durumlara neden olur.

Evcil hayvanınızın sinir dokusunda ortaya çıkan sarkomlar nedeniyle kediniz uzuvlarını kullanmayarak felçiliğin yanı sıra farklı nörolojik sıkıntılarla baş başa kalabilir. Bağırsaklarda ortaya çıkan sarkomlar ishal, kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, kilo kaybı gibi pek çok semptoma neden olabilir. Evcil hayvanınızın ağzında yumuşak doku sarkomu, yeme ve dokunmada güçlük, iştah kaybı, ağız kokusu, ağız içinde tümör, ağızda kanama gibi pek çok belirti ortaya çıkar. Üreme sistemini etkilediği bilinen yumuşak doku kanseri tümörün bulunduğu konuma bağlı olarak genellikle dışkılama, idrara çıkma, kanla dışkı yapma gibi çeşitli semptomlara sahiptir.  

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri

Kedilerde yumuşak doku kanseri evcil hayvanınızın vücudunun dışında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Kötü huylu olarak ortaya çıkan tümör sonucunda, derinin altında, kaslarda, yağ ve sinirlerde, küçük damarlarda, deri altı bağ dokularında meydana gelir. Yumuşak doku sarkomu yavaş büyüme eğiliminde olmasına karşın hızlı ve agresif şekilde yayılabilir.

Yumuşak Doku Kanseri Nedir?

Yumuşak doku kanseri kedi ve köpeklerde yaygın olarak görülen kas, bağ, sinir dokularındaki tümörler sonucunda oluşur. Bu tümörler hücre tipinin anormal ve kontrolsüz şekilde çalışmasının sonucunda oluşur. Kas, sinir, bağ dokuları vücudu kapladığında sırt, bacak, göğüs, yüz başta olmak üzere vücudun pek çok yerinde ortaya çıkabilir. Kedilerde yumuşak doku kanseri köpeklerde yaklaşık %15 iken kedilerde %7 oranında seyreder. Tümörün konumu ve derecesine göre yayılma şekli de değişmektedir. Birden üçe kadar derecelendirilen yumuşak doku kanserinin derecesi arttıkça yayılma oranı da artar. Sarkomlar yayılma potansiyeli nedeniyle kaygı duyulan kanser türüdür. Yerel çevre dokuları istila etme yetenekleri yüksek olan yumuşak doku kanseri adeta bir ahtapot gibi vücudun geneline yayılır. Mikroskobik kanserli hücreleri sararak bir süre sonra hücrelerin kontrolünü kaybetmesine neden olur. Bu durum tedavi sürecinin oldukça zorlu geçmesine neden olur.

Yumuşak Doku Kanserleri Türleri Nelerdir?

Yumuşak doku kanseri türleri şunlardır:

  • Fibrosarkom
  • Aşı bölgesi sarkomu
  • Liposarkom
  • Sinir kılıfı tümörleri

Vibrasarkom

Vibrasarkom kedinin vücudunda ve özellikle bacak bölgesinde kitle olarak görülür. Vibrasarkom kontrolü özellikle köpeklerde yaygın olarak görülmekte olup kedilerde de sıklıkla görülen yumuşak doku kanseri türlerindendir.

Aşı Bölgesi Sarkomu

Aşı bölgesi sarkomu kedi lösemi ya da kuduz gibi aşının enjeksiyon bölgesinde ortaya çıkar. Tedavisi diğer yumuşak doku kanserleri gibi olsa da diğerlerine göre agresif şekilde seyredebilir. Aşı bölgesi sarkomlarının aşılamadan 4 hafta sonra ya da 10 yıl sonra ortaya çıktığı görülmüştür.

Liposarkom

Liposarkom kedinin yağ dokusundan kaynaklanan tümörlere verilen addır. Kedilerde görülen kanser türleri içinde daha az rastlanır.

Sinir Kılıfı Tümörleri

Sinir kılıfı tümörleri bir sinir kılıfında ortaya çıkar. Vücudun uzuv veya herhangi bir yerinde kitleler halinde topaklanarak tümör haline gelmesidir. Nadiren ağrılı olan tümörler uzuvlarda felç ile sonuçlanabilir. Tümörün çıkarıldığı durumlarda evcil hayvanınızın bacağı eski haline döner.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Neden Olur?

Kedilerde yumuşak doku kanserine neden olan pek çok faktör vardır. Çok az tümör ya da kanser türü gibi bilinen pek çok nedeni bulunmaktadır.  Yumuşak doku kanseri için doğrudan bir neden belirtilmemiştir. Genetik ve çevresel faktörlerin kanser üzerinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Aile geçmişinde kanser olan bir kedinin kansere yakalanma riski yüksektir. Beslenme, yaşam alanı, iklimsel şart gibi pek çok çevresel faktör evreleri kedinizin kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Kedinizde lösemi virüsü görüldüğünde bazen baş ve boyun bölgesinde yumuşak doku sarkomunun geliştiği gözlenmiştir.

Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde yumuşak doku kanserini teşhis etmek için veteriner hekiminiz şu yöntemleri kullanabilir:

  • Kan analizi
  • Doku biyopsisi
  • Karın ultrasonu
  • İnce iğne aspirasyon biyopsisi

Kan analizi, evcil hayvanınızın genel sağlık durumunun nasıl olduğunu, vücut fonksiyonlarının yerine gelip gelmediğini anlamak için yapılır. İnce iğne aspirasyon biyopsisi kitlenin olduğu bölgeye iğne enjekte edilerek hücre örneği alınması işlemidir. Mikroskopta incelenir. Doku biyopsisi, özellikle iğne aspirasyon yönteminin yeterli olmadığı durumlarda başvurulur. Kesin tanı koymak için önemli teşhis yönteminden olup hastalığın agresiflik düzeyini belirler. Alınan tümör parçalarının mikroskop altında incelenmesine ise histopatoloji denir. Karın ultrasonu tümör oluşumunu vücudun başka noktalarına yayılıp yayılmadığını gözlemlenmesine yardım eder. Kedilerde yumuşak doku kanseri oluşumuna neden olan tümörün vücuttaki yayılımını incelemek için ultrasonun yanı sıra idrar tahlili, akciğer röntgeni, kan tahlili gibi pek çok tanı, teşhis yöntemi kullanılmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Vetübüler Hastalık Nedenleri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap