Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Mantar Belirtileri

Kedilerde mantar belirtileri şunlardır:

Kedilerde Tüylerde Aşırı Dökülme

Tüylerde aşırı dökülme evcil hayvanınızda mantara neden olan önemli bir sorundur. Dönem dönem kedilerde tüy dökülmesinin olması normal bir durumdur. Evcil hayvanınız her zamankinden daha fazla tüy döküyorsa mantar enfeksiyonu kapmış olma ihtimaline karşı; kedinizi muhakkak veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Mantar enfeksiyonu nedeniyle hayvanınızda tüy dökülmesi bölgesel olarak daha yoğun şekilde görülür. Kedinizin kulak arkasında ve sırt bölgesinde oluşan tüyler kısa süre içerisinde aşırı dökülmeye başlar.

Kedilerde Ciltte Kızarıklık

Ciltte kızarıklık kedilerin burun, göz çevresinde, karın bölgesinde kızarıklıkların oluşmasıyla meydana gelir. Kedinizin tüylerini tararken derisinde kızarıklık gördüğünüz an mantar enfeksiyonu kapma ihtimalini göz önünde bulundurarak hayvanınızı veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz. Kedilerin derisinde oluşan kızarıklıklar evcil hayvanınızı rahatsız ederek sürekli kaşınmalarına neden olur.  

Deride Pul Pul Dökülme

Deride pul pul dökülme ilerleyen mantar enfeksiyonun en belirgin göstergesidir. Özellikle tüylerin döküldüğü bölgelerde kızarıklık, sulanma, kaşıntı, pullanma gibi pek çok durumla karşılaşabilirsiniz.

Kedilerde Halsizlik

Halsizlik mantar enfeksiyonunun deri bölgesini etkilerken aynı zamanda kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Kedinizin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile halsizlik, uyuma, kilo verme gibi durumlar gözlenir.

Kedilerde Oluşan Kötü Koku

Kedide ortaya çıkan kötü koku mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumda kedinizin temizliğine dikkat ederek sağlıklı, rahat, hijyenik şekilde hareket etmesine yardım edebilirsiniz.

Kedilerde Kaşıntı

Kaşıntı mantar enfeksiyonunun neden olduğu önemli bir belirtidir. Deride dökülme,  kızarıklık oluşması halinde kaşıntı görülür. Kediniz sürekli kendini kaşıyorsa, kaşıdığı bölgede kanamalar meydana geliyorsa mantar enfeksiyonu patili dostunuzun cildini önemli ölçüde tahrip ederek enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle evcil hayvanınızı veteriner hekiminize götürerek tedavi sürecine vakit kaybetmeden hemen başlamanız gerekir.

Kedinizi Mantar Enfeksiyonundan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Kedinizi mantar enfeksiyonundan korumak için evcil hayvanınızın bulunduğu alanın hijyenik olması, yemek kabının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kedinize tuvalet alışkanlıklarını öğreterek sağlıklı, rahat, keyifli bir şekilde zaman geçirmesine yardım edebilirsiniz. Kedinizin yaşam alanını temiz hale getirmek, mama kaplarını, tuvalet ve faaliyet gösterdiği alanları sirkeli su ile düzenli olarak temizleme enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde engelleyecektir. Ayrıca evcil hayvanınızın düzenli beslenmesi de enfeksiyon oluşumunu engelleyen önemli bir faktördür. Hayvanınızın bağışıklık sistemini geliştiren, mantar enfeksiyonundan korunmasına neden olan pek çok temizlik, beslenme ve tedavi yöntemini veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda uygulanır. Hayvanınızın bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.  

Kedi Mantar Enfeksiyonunun Tedavisi

Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi için muhakkak alanında uzman veteriner hekiminize başvurmalısınız. Tedavi yöntemi ve etkili ilaç kullanımı ile bu sorunun üstesinden kısa sürede kolayca gelebilirsiniz. Kedilerde mantar belirtileri saptandıktan sonra mantar enfeksiyonu için klinik tedavisinin yanında evde yapabileceğiniz pek çok uygulama bulunmaktadır. Evcil hayvanınızın vücut temizliğine dikkat ederek kedinize ilaçlarını zamanında, tam doz vermelisiniz. Patili dostunuzu sağlıklı, kaliteli, hijyen güvenliği sağlayan mamalarla beslenmesini sağlayın. Kedinizi mantar enfeksiyonu ve buna bağlı ortaya çıkan cilt problemlerine karşı rahatlıkla koruyabilirsiniz.

Kedilere Mantar Nereden Bulaşır?

Kedilerde mantarın bulaşma nedeni genel olarak toprak ve dışkıdır. Sokak kedilerinde bakımsızlıktan ortaya çıkan bu hastalık kedilerde de sıkça rastlanılır. Mantar kedilerin soluması ile vücutlarına girebildiği gibi evcil hayvanınızın cildinde meydana gelen açık yaralar yoluyla da hayvanınızın vücuduna oldukça hızlı şekilde girer.

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

En Yaygın görülen kedilerde mantar belirtileri şunlardır:

  • Evcil hayvanınızda görülen mantardan kaynaklanan kötü koku
  • Kaşıntı
  • Halsizlik
  • Ciltte kızarıklık
  • Evcil hayvanınızın burun ve göz çevresinde görülen kızarıklıkların karın bölgesinde belirgin şekilde ortaya çıkması
  • Tüy dökülmesi
  • Kedilerin derisinde pul pul dökülmelerin oluşması

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde mantar enfeksiyonunun oluşma nedeni genellikle açılan yaralardır. Açık yaralar enfeksiyon kapmaya meyilli olduğu için buralarda mantar virüsü hızlıca yayılarak vücuda kolayca girer. Mantar enfeksiyonunun bulaştığı en bilindik yer kedi dışkısıdır. Toprağa dışkısını yapan kediniz topraktan mantar, temas yolu ile enfeksiyon kapar.

Kedilerde Mantar Nasıl Geçer?

Kedilerde mantarın geçmesi için veteriner hekiminizin verdiği merhem, antifungal krem ve ağız yolu ile alınan ilaçları aksatmadan sık sık düzenli şekilde kullanılması gerekir. Mantar enfeksiyonu kapsamında meydana gelen pek çok deri enfeksiyonu, mantar banyosu denilen tedavi yöntemi ile vücuttan kolayca uzaklaştırılır. Sevimli kedi dostlarınıza mantar tedavisi uygulanırken sahipleri olarak oldukça dikkatli, özverili, özenli şekilde hareket etmelisiniz .

Mantar enfeksiyonu sadece kedilere değil insanlara da ulaşır. Bu süreçte kedinizi tedavi ederken mantar sebebiyle ortaya çıkan enfeksiyonların bulaşmaması için evcil hayvanınızı mantara karşı özel olarak geliştirilen özel şampuanlar ile yıkamanız tavsiye edilir. Bunun yanı sıra tedavi yöntemleri işe yaramazsa mantara bağlı ortaya çıkan pek çok farklı hastalıkları da kısa sürede pratik, rahat, emniyetli şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Uzun süre tedavisi yapılmayan mantar enfeksiyonu evcil hayvanınızın derisinde acı ve kiste sebep olur. Bu da tedavinin aksatılmasına sebep olur.

Uzun süre kedinizin mantar tedavisini yapmadığınız takdirde mantar enfeksiyonu evcil hayvanınızın derisinde pek çok cilt sorununa neden olur. Mantar enfeksiyonu kapan kedinizi bu bakteriden kurtarmak için veteriner hekiminize başvurmalısınız. Tedavi yöntemine geç kaldıysanız hastalığın ilerlemesi halinde veteriner hekiminiz kedinize mantar enfeksiyonu için geliştirilen özel aşıları yapacaktır. Genel olarak kedilerde mantar belirtileri enfeksiyon hastalıkları ilk dönemde fark edilmektedir. Bu aşamada veterineriniz mantar enfeksiyonunun tedavisi için pek çok ağız yoluyla alınan ilaç, krem ve merhemleri önermektedir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap