Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde meme bezi hiperplazisinin nedenleri şunlardır:

  • Dişi kedilerin vücudunu hamileliği hazırlayan progesteron hormonunun yeterli çalışmaması
  • Sentetik progesteronlar

Kedilerde doğal olarak üretilen yüksek progesteron meme hiperplazisi oluşumuna neden olur. Kızgınlık dönemine girmesine rağmen 40-50 gün boyunca hamile kalmayan kediler üzerinde etkilidir. Yanlış ve sorumlu gebelikler nedeniyle meme bezi hiperplazisi ortaya çıkar.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi

Kedilerde meme bezi hiperplazisi özellikle genç kedilerde görülür. Meme bezlerinin iyi huylu ve genellikle şiddetli şekilde büyümesi sonucu oluşur. Bu gibi etkiler rahatsızlığın hızlı başlangıcı olarak kabul edilir. Hamile ve hamile olmayan, kısırlaştırılmamış olan dişi kedilerde görülen önemli bir hastalıktır. Erkeklerde ve kısırlaştırılmış kedilerde görülebilir.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Belirtileri

Kedi meme bezi hiperplazisi belirtileri şunlardır:

  • Deride ve iki arka bacakta ödem görülmesi
  • Bir veya daha fazla meme bezinin aşırı büyümesi
  • Göğüste, karın bölgesinde ağrısı sert kitlelerin oluşması

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nasıl Teşhis Edilir?

Aşağıda Kedilerde meme bezi hiperplazisini teşhis etmek için şu yöntemler uygulanır:

  • Laboratuvar analizi için evcil hayvanınızın meme bezinden sıvı alınarak sıvıda bakteri olup olmadığı araştırılır.
  • Aşırı doku büyümesinin kesin nedeninin belirlenmesi, dokunun iyi huylu olup olmadığının kararının verilebilmesi için doku biyopsisi gereklidir.
  • Meme bizi kanserinin iyi huylu büyümeden ayırt edilmesi zor olduğu için veteriner hekiminiz genellikle bu yöntemi tercih eder.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Tedavisi

Genellikle Kedilerde meme bezi hiperplazisinin tedavisi meme bezinin büyümesi progesteron seviyesinin yüksekliğine bağlı olarak gerçekleştirilir.  Sahte gebelik ya da normal gebeliğin sonlarına doğru progesteron seviyesi ölçülerek kitledeki büyümeye bakılır. Progestan seviyesinin düşmesi ile birlikte meme bezi üzerindeki kitlede büyüme azalacaktır. Bu geçici bir çözüm olmakla birlikte her hamilelik döneminde meme ve bezlerinin büyüme ihtimali vardır.  Progesteron seviyesini kalıcı olarak düşürmek için, kedinizin doğurganlığında herhangi bir problem yoksa uzman veterineriniz histerektomi yöntemini kullanır. Kedinin rahmi cerrahi müdahale ile alınır.

Progesojenlerin kullanımına bağlı olarak herhangi bir yan etkinin ortaya çıkması halinde ilaç kullanımı bırakılır. Bu sayede kitle küçülerek zamanla yok olur. Kedilerde kısırlaştırma sonrasında kitlede büyümenin görülmesi olağandır. Bu durum için endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çünkü bu gibi durumlarda büyüme bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Kedinizin rahatsız olduğunu anladığınız an vakit kaybetmeden veterinerinize başvurarak progesteron reseptör bloke edici ya da prolaktin inhibitörleri kullanabilir; büyümeyi tedavi ettirebilirsiniz. Kedilerde meme bezi hiperplazi kanserli bir oluşum olarak görülmez. Süreç genellikle ağrısız şekilde ilerlediği için etkilenen bezlerde çeşitli enfeksiyon sorunlarının görülmesi doğaldır. Bu gibi durumlarda glandüler dokuda ülser meydana gelir. Promozun iyi olması için cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazi İyileşir mi?

Kedilerde meme bezi hiperplazisinin iyileşmesi gerekli tedavi uygulamaları ile gerçekleşir. Progesteron kaynağı ortadan kaldırıldıktan sonra meme bezleri genel olarak birkaç hafta içinde normale döner. Eğer hastalığın altında yatan başka nedenler varsa iyileşmenin gerçekleşmesi için bu sorunların kısa sürede ortadan kaldırılması gerekir. 

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisini Önlemek için Kedilere Nasıl Davranmalısınız?

Meme bezi Hiperplazisini önleme progesteron hormonunun kontrol altına alınması ile mümkündür. Veterineriniz tarafından verilen ilaçlar,  düzenli kontrollerini sağlanması, kedinizin kısırlaştırılması en önemli tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Bulaşıcı mıdır?

Özellikle Kedilerde meme bezi hiperplazisinin bulaşıcı olması klinik test sonuçlarına göre ortaya çıkar. Bu durumun bulaşıcı nitelikte olduğu doğrudan muayene ile bilinemez.   

Meme Bezi Hiperplazisi Olan bir Kediyi Ne Zaman Veterinere Götürebilirsiniz?

Meme bezi Hiperplazisi olan kediyi veterinere götürme zamanı kedinizin memesinde aşırı büyüme gördüğünüz andır. Deride ve arka bacakta ödemin bulunması, karında göğüste sert şişliklerin görülmesi halinde kedinizi muhakkak uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.

Kedilerde meme kanseri çoğunlukla kedi sahiplerinin kedilerini okşarken ellerine gelen memedeki şişkinliklerden ortaya çıkar.  Kedilerde meme kanseri tek bir meme lobunda olabileceği gibi birkaç memede de görülebilir. Kedilerin sağ ve solunda ameliyat lobları ve damarları birbiriyle bağlantılı olduğu için hastalığın her iki memede de gelişmesi olağandır.

Dişi Kedinin Memesi Neden Şişer?

Dişi kedinin memesinin şişme nedeni memede süt kalmasıdır. Doğum sonrasında yavruların çeşitli sebeplerden dolayı anneden yeterince beslenmemesi, anneden erken ayrılmaları, yavruların ölümü gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Memede süt kalması, memenin bölgesel lenf yumrularında şişkinlikler oluşması, meme dokusu içinde istenmeyen kist oluşumlarına neden olabilmektedir. Kedilerde meme şişliğinin geçmesi genellikle kısırlaştırma sonrası gerçekleşir. Reçeteli progestojenlerin kullanımı ile ilişkili olan genişleme ve şişme ilaç kullanımından sonra kendini hissettirir. İlaç sonrası meme üzerindeki kitlelerde gözle görülür derecede azalma görülür. Meme bezlerinin bakteriyel enfeksiyon ile kaplanması kedilerde mastitis problemine neden olur. Kedilerde meme bezi hiperplazisi tedavisi için genellikle enjekte edilebilir iğne, ilaç ve antibiyotik kullanımı ile mümkündür. Uzman desteğinin yanı sıra doğru ilaç,  tedavi yöntem ve uygulamalarını kullandığınız taktirde evcil hayvanınızı meme bezi hiperplazisi hastalığından sağlıklı, emniyetli şekilde koruyabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap