Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde kuduz belirtileri şunlardır:

  • Kuduz ile enfekte olan kediler oldukça endişeli, heyecanlı ve tedirgin davranışlar sergiler. 
  • Davranış değişikliği gösteren kediniz sosyal ortamda hoşgörülü davranmak, yalnız kalmak ister.
  • Kediniz insan, hayvanlara karşı saldırgan ve agresif davranır.
  • Evcil hayvanımız yüksek ateşlenir.
  • Çevresel uyaranlara aşırı tepki vererek dokunma, ışık, ses gibi uyaranlara karşı aşırı tepki geliştirir.
  • Var olmayan cisimleri ısırma davranışına yönelir.
  • Disfoni denen ses çıkaramama, salya akması, kasların kontrolünü sağlayamama gibi pek çok belirti de köpeğinizin kuduz olduğunu gösterir.
  • Köpeğiniz ses çıkarmaya çalışsa da kuduz esnasında ses çıkaramaz.
  • Kuduz olan kedinin ağız kasları yüksek etkilendiği için yutkunamama problemi yaşar. Bu da salyanın artmasına ve köpürmesine sebep olur. Bu durum da kuduzun son evresinde görülen önemli bir kuduz belirtisidir.   
  • Kuduz aşamasında evcil hayvanınız kaslarının kontrolünü kaybederek felç ve komaya kadar pek çok hayati risk taşıyan durumlar yaşar.

Kedilerde Kuduz Nedir?

Kuduz evcil hayvanımızın merkezi sinir sisteminde etkili olan Rhabdoviridae ailesine mensup  lyssavirüs cinsine ait RNA virüsüdür. Kedilerde kuduz olmuş hayvanı başka bir hayvan ya da insan ısırırsa, enfekte hayvan salyası başka canlının açık yarasına temas ettiğinde kuduz oldukça kısa sürede yayılır. Virüs, bulaştığı bölge ve civarında çoğalarak daha sonra sinirler aracılığıyla omuriliğe ulaşır.  Kuduz virüsü beyne doğru hareket etmeye başlar. Bu süre zarfında kedinizin vücudunda, sinir kaslarında çeşitli hasarlar meydana gelir. Virüsün beyne bulaşması, virüsün yayıldığı bölgenin beyne olan uzaklığına, virüs miktarına göre birkaç günden birkaç aya kadar sürmektedir. Virüs beyne ulaştığı zaman kuduz belirtileri kediniz üzerinde yüksek derecede etki etmeye başlayacaktır. Kuduz ortalama 7 gün içerisinde ölüm ile sonuçlanır.

Bir Kedi Nasıl Kuduz Olur?

Bir kedinin kuduz olması için kuduz virüsü ile enfekte olması gerekir. Evcil bir hayvanın kuduz olması günümüzde oldukça az rastlanan bir durumdur. Kedilerde kuduz belirtileri, semptomlarının fark ettikten sonra kedinize kuduzu engelleyen aşıları senelik olarak yaptırmanız zorunludur. Kedinizin kuduz virüsü ile enfekte olmasının sebeplerinden biri, hayvanınızın enfekte olan başka bir hayvan tarafından ısırılmasıdır. Tilki, kokarca, yarasa, rakun gibi kuduz virüsü taşıyan hayvanların kedinize yakın temasta bulunması halinde enfeksiyon, tehlikesini artırarak kedinizi hayati fonksiyonlarını tehdit eder. Özellikle yaban hayatı ile iletişimi olan hayvanlarla kedinizin temas etmesi kuduz olma riskini artırır.

Kedilerde Kuduz Nasıl Yayılır?

Kuduzun yayılması kedinizin başka bir hayvanı ısırması,  kuduz virüsü taşıyan diğer hayvanların da kedinizi ısırması halinde ortaya çıkar. Evcil hayvanınız vahşi hayvan saldırısına uğradıysa vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Hekiminizin verdiği tavsiyelere uyarak virüsün vücutta barınmaması için kedinizin bağışıklık sistemini güçlendiren aşıları yaptırmalısınız. Kedinizi garantiye alarak semptomların gelişme durumunu yakından gözlemleyebilirsiniz. Evcil hayvanınızın kuduz olmasına ilişkin hekiminiz herhangi bir test ile kesin tanı koyamaz. Olası kuduz belirtileri yukarıda belirtilmiş olup hastalığın tedavi edilme sürecine kadar her aşamada kedinizi sık sık rutin olarak veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Kedi Kuduzu İnsanlara Geçer mi?

Kedi kuduzunun insanlara geçmesi ve bulaşma riski bulunmaktadır. Evcil hayvanınızı korumak için kedinizin tükürüğü ile hiç bir şekilde birebir temas etmemelisiniz. Sizi yalaması, üzerinize salya akıtması kesin kuduz olduğu anlamına gelmez. Tükürük açık yaraya denk gelirse kuduz bulaşma riski artar. Kediniz tarafından ısırılmanız durumunda kuduz virüsü taşıyorsa kuduz olma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu durum gayet normaldir. Ancak az rastlanan bir durumdur. Virüs kaptığınızdan şüphe ediyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurarak onunla iletişime geçmelisiniz. Enfeksiyonun önüne geçmek için hekiminizin önerdiği pek çok kuduz aşısını yaptırmanız gerekir.

Enfekta Olan Kuduz Kedi Nasıl Tedavisi

Kuduz bir kedinin tedavi edilmesi için herhangi bir yöntem bulunmamaktadır. Evcil hayvanınız kuduz virüsü enfekte ediyorsa belirtilerini kısa sürede göstermeyebilir. Kediniz kuluçka dönemine virüsü kaptıktan birkaç ay sonra girer.  İlk zamanlar kuduz semptomları göstermeyeceği için kedinizin tükürüğü birkaç hafta bulaşıcı nitelik taşımaz. Kuduz tedavisi için herhangi bir kuduz testi bulunmadığı için veteriner hekiminiz sizi ve hayvanınızı karantinaya alacaktır. Karantina sürecinde kedinizi takip ederek kuduz belirtileri gösterip göstermediğini fark edebilirsiniz. Daha sonraki aşamada hekiminiz kedinize güçlendirici aşı yaparak virüsün yayılmasını engellemeye çalışır. Kedinizde yukarıda belirtilen belirtiler başladıysa kuduzun herhangi bir tedavi yöntemi bulunmadığı için artık kuduza yakalanmanın bir geri dönüşü olmayacaktır. İlerleyen dönemlerde kediniz kötüleşerek kısa sürede hayatını kaybeder. Bu sürede kedinizin acılarını dindirerek çevredeki diğer canlıları korumanız gerekir. Bunun için çevrenizdeki tüm canlıları uyutmanız ömeririz.

Böyle talihsiz bir durumun önüne geçmek için kedinizin aşılarını güncel, düzenli ve sürekli olarak yaptırmanız gerekir. Kuduz aşıları kedi ve köpeklerde 12 haftalıkken bir doz şeklinde yapılır. Çeşitli ülkelerde yasal zorunluluklar farklı şekilde ele alınsa da ülkemizde her yıl kedinizi koruma altına alan, tedavi sürecinde önlem almanıza yardım eden pek çok kuduz aşısı gerçekleştirilir.

Kuduza karşı alabileceğiniz en önemli önlem evinize gelen misafir ya da kedilerinizi doğrudan uzman bir veteriner hekiminize kontrol ettirmenizdir. Doktorunuz ilk olarak kedinizin aşısının yapılıp yapılmadığını sorar. Bu süreçte doktorunuz kedinizin karnesini görmek ister. Evcil hayvanınıza kuduz aşısı yapılmadıysa kullanma virüs kapma ihtimali oldukça yüksektir. Sonuçta hiçbir doktor böylesi ölümcül bir hastalık için kendini riske atmak, sorumluluk almak istemeyecektir. Bu yüzden kuduz virüsü taşıyan canlınıza yasal olarak kuduz aşısı yapacaktır. Kedinize Türkiye Cumhuriyeti yasaları gereğince kudüs aşısı yaptırmanız şarttır. Kedilerde kuduz belirtileri taşıyan yavru kedilere kuduz aşısı yaptırmanız için 3 aylık sürenin dolması gerekir. Evcil hayvanınız yetişkinse kuduz aşısını her sene yaptırmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Göz Akıntısı Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap