Yavru Kediler Neden Kusar?

Yavru kediler neden kusar? Yavru kedilerin kusması karşılaşılan ve oldukça can sıkan bir durumdur. Kedilerin kusması hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi bazı sebeplerden dolayı da meydana gelebilir. Kedilerin vücutları da ruhları kadar hassas ve naiftir. Aynı şekilde sindirim sistemleri de oldukça hassastır. Yavru kedilerde kusma çeşitli hastalıklar nedeniyle görülebilir. Ne yazık ki kediler hastalıklara kolay yakalanabilen canlılar olarak bilinir.

Yavru Kediler Neden Kusar?

Vücut dirençli çok kuvvetli olmadığı için hayatları boyunca birçok hastalık ile karşı karşıya kalırlar. Bu hastalıklarda en çok ortaya çıkan belirti de kusmadır. Birçok kedi sahibi kedisinin kustuğuna şahit olmuştur. Kedinizin hangi sebeple kustuğunu bilmek ve gerekli müdahaleyi yapmak önemlidir.

Kedilerde Kusma Nedenleri

  1. Mama Değişimi: Kedinizin mamasında sıklıkla değişiklikler yapmak kedinizin midesinde çeşitli problemler olmasına neden olabilir. Özellikle kuru mamaya alışkın bir kedinin yaş mamaya geçmesi ile kusma görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kediniz yaş mama ile beslenirken kusmaya devam ediyorsa alışkın olduğu beslenme şekline devam etmesi önerilir.
  2. Yabancı Besin: Kedilerin tüketmemesi gereken bazı bitkiler ya da cisimler kedinizin kusmasına sebep olabilir. Aynı zamanda zehirlenme ve çeşitli alerjiler de görülebilir.
  3. Parazitler: Kedilerin bağışıklık sistemi zayıftır. Kediler pirelendiği zaman sürekli kaşınır ve derilerinde yaralar ortaya çıkar. Bu yarayı yaladıklarında da çeşitli mikroplar nedeniyle enfeksiyon kapabilirler. Kedilerin dışkısında parazit ve solucan görülmesi de kediler neden kusar sorusunun bir yanıtı olabilir.
  4. Tüy Yumağı: Kediler tüylerini temizlemek için tüylerini yalarken kırılan ve kopan tüylerin de midelerinde birikmesine neden olurlar. Tükürme yetisine sahip olamadıkları için kusarak bu tüylerden kurtulurlar.
  5. Mide Tıkanması: Kediler hassas sindirim sistemlerine zarar verecek yabancı cisimler yuttuğunda kusarlar. Çünkü yabancı cisimler sindiremezler ve midelerinin tıkanmaları hayati tehlikeye neden olabilir.
  6. Hormonlar: Kediler hormonsal ve metabolik rahatsızlıklar nedeniyle kusabilirler. Karaciğer sorunları, böbrek yetmezliği ve tiroid bezinin normalden fazla çalışması kusmaya neden olabilir. Aynı zamanda şeker hastalığı da kusmalarına neden olabilmektedir.
  7. Depresyon: Kedilere karşı her zaman ilgili, sevgi dolu ve sevecen davranmak gerekir. Kediler oldukça naif ve hassas canlılar olduğu için sevgi görmediklerini düşündükleri zaman depresyona girebilir ve kusabilirler.

Kedilerde Kusma Türleri

  • Kan Kusma: Kedilerde kan kusma, diğer kusma türlerinden en tehlikeli olanıdır. Kedilerde kan kusma bağırsak ve mide kaynaklı rahatsızlıklardan, tümörlerden, zehirlenmeden ve iç kanamadan dolayı oluşabilir. Kedinizin kan kustuğunu fark ettiğinizde zaman kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz.
  • Kronik Kusma: Kediniz günde 2 ve ya daha fazla kusuyorsa ve bu durum her gün oluyorsa kronik kusma denilebilir. Genellikle metabolik rahatsızlıklardan ya da alerjiden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda beslenme sebebiyle de kronik kusma görülebilir.
  • Akut Kusma: Kediler tüylerini yalayarak temizleyen canlılardır. Kırılan tüylerin yutulması ile midelerini temizlemek için kedilerin kusması sık görülen bir durumdur.
  • Projektil Kusma: Kedinizin tükettiği bazı besinler hassas midelerine zarar verebilir. Beslenme kaynaklı zehirlenme ya da alerjik rahatsızlıklarda belirti olarak kusma görülebilir.

Kedilerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

  • Kedinizin yuttuğu tüy yumaklarını zararsız ve kusmadan dışkı ile uzaklaştırmasını sağlamak için kedi maltlarından edinebilirsiniz.
  • Kediniz doymak bilmeyen bir yapıya sahipse, öğünlerini gramaj olarak ve bölerek vermelisiniz. Siz evde değilken gramajları kontrol edecek bir otomatik kedi mama kabı satın alabilirsiniz.
  • Kediniz uygun bir pozisyonda yese de mamasını hızlı bir şekilde tüketiyorsa yavaş bir şekilde mama yemesini sağlayacak oyun mama kaplarından alabilirsiniz.
  • Evde ki kağıt, lastik ve poşet gibi minik ürünleri ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece kedinizin bu zararlı cisimleri yutma ihtimali azalacaktır.
  • Kimyasal ürünleri, sabunları ve yemek artıklarını kedinizin ulaşamayacağı alanlarda muhafaza etmelisiniz.
  • Düzenli veteriner kontrollerinizi aksatmamalı ve veterinerinizin önerilerini dikkate almalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap