Kedilerde Göz Sorunları: Katarakt Nedir?

Kedilerde göz sorunları yaygın bir şekilde görülebilir. Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasına, bundan dolayı da görme problemlerinin ortaya çıkmasına neden olan katarakt rahatsızlığı kedilerde de sıklıkla görülebilen bir sorundur. Bu problem görüldüğü zaman gözün yapısındaki saydam tabaka matlaşacağı için ışık bu bölgeye düşemez. Bu nedenle de buğulanmış bir camın arkasından bakar gibi bozuk bir görüntü görülebilir. Kedilerde görülen katarakt problemi de tıpkı insanlarda olduğu gibi görme bozukluklarından biridir ve aynı insanlarda olduğu gibi işleyerek zamanla körlüğe dahi neden olabilir. Kedilerde katarakt problemi genel anlamda yaşlılığa bağlı olarak görülse de farklı nedenlerden dolayı da kataraktın ortaya çıkması mümkündür.

Kedilerde Göz Sorunları: Katarakt Nedenleri

Kedilerde kataraktın en önemli nedeni aslında yaşlanmadır. Çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz problemlerinin meydana gelmesi mümkündür. Yaşlılığa bağlı olarak da görülebilen katarakt problemi yalnızca yaşlı kedilerde görülmez. Yavrularda çok az görülen bu problem genç ve yetişkin kedilerde de görülebilen bir rahatsızlıktır ve yaşla ilgisi olmadığı durumlarda farklı etkenlere bağlı olarak gerçekleşir.

Şeker hastalığı da kedilerde katarakt oluşması için bir etkendir. Şeker hastalığı pek çok farklı rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olabilen bir durumdur. Bu nedenle de tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Kedilerde kandaki kalsiyum seviyesinin de hızla düşmesi durumunda katarakt görülmesi olasıdır. Kedilerde görülen katarakt, hipokalemiya durumuna bağlı olarak çok ani şekilde gelişebilir. Kalsiyum seviyesinin anormal şekilde düşmesi de kedilerde mama içeriğinin değişmesine, beslenme düzeninin bozulmasına ya da farklı rahatsızlıklara bağlı olarak görülen bir durumdur.

Zehirli maddelere maruz kalan, radyasyon etkisinde uzun süre kalan kedilerde de karakt durumunun görülmesi mümkündür. Kedilerde pek çok farklı rahatsızlığın da bir nedeni olabilen radyasyon ve zehirli maddeler, kataraktta da etkisini gösterir.

Kedilerde Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin görme güçlüğü çekmesi, ev içinde yürümesinin dahi değişmesi ve eşyaları algılayamaması durumu aslında kataraktın ilk belirtileridir ve tıpkı insanlarda olduğu gibi özellikle de uzaktaki nesnelerin net şekilde görülememesi ile kendini gösterir. Bu durumda farklı rahatsızlıkların olup olmadığının da incelenmesi önemlidir. Örneğin şeker hastalığına bağlı şekilde katarakt görülüyorsa kedilerin şeker hastalığına yönelik olarak dikkatli şekilde inceleme yapılmalı, veteriner kontrolüne de erken dönemde kontrol için götürülmelidir.

Şeker hastalığı olan kedilerde görülen katarakt, kedilerin su içme, idrara çıkma ve kilo alma düzenleri ile de takip edilebilir. Şeker hastalığı belirtileri ile beraber görme bozukluğundan da şüphelenildiği zaman veteriner desteği alarak iki rahatsızlığın da tedavisinin sağlanması mümkündür.

Kedilerde Katarakt Tedavisi Nasıl Olur?

Kedilerde görülen kataraktın genel olarak cerrahi operasyonlar ile tedavi edilmesi mümkündür. Bu tedavi sırasında kedilerin göz merceğinde yer alan yağların daha küçük parçalara ayrılması ve bu şekilde de aslında görme bozukluğuna neden olan ve saydamlığını kaybeden tabakanın yeniden saydam hal alması mümkündür. Bu tedavi kedilerin çok büyük bir çoğunluğunda oldukça etkili şekilde olumlu sonuç vermektedir ancak elbette ki erken dönemde tedavinin yapılması, etkili ve olumlu sonuç almaya da yardımcı olacak en önemli faktördür.

Kedilerde görülen katarakt eğer farklı hastalıklara bağlı şekilde ortaya çıkıyorsa bunu engellemek için öncelikli olarak diğer rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Örneğin şeker hastalığına bağlı şekilde görülen kataraktın tedavisi için öncelikli olarak şeker hastalığına yönelik tedavi uygulanır ve buna ek olarak kataraktın tedavisi için de cerrah operasyonların yapılması mümkündür. Bu sayede kedilerde görülen farklı rahatsızlıklar da katarakt rahatsızlığı da kolayca tedavi edilebilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap