- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedi ishalinin nedenleri şunlardır:
- Kedinizin alıştığı mamanın değişmesi
- Bozuk gıda ve süt
- Çiğ et yemek
- Strese bağlı olarak ortaya çıkan nedenler
- Alıştığı ortamın değişmesi
- Bakımlarını özen gösterilmemesi
- Eve yeni kedi gelmesi
- Özellikle sokaklarda yaşayan yavru kedilerde ortaya çıkan bağırsak parazitleri ve buna bağlı ortaya çıkan ishal
- Karın şişliği
- Kansere bağlı nedenler
- Bağırsak ve mide tümörleri
- Organ yetmezliğine bağlı olan nedenler
- Pankreas, karaciğer hastalıkları
- Zehirli bir ilaç yutulması
- Bağırsaklarda görülen bakteriler
- Virüs hastalıkları
- Salgı bezi hastalıkları
- Kronik iltihaplı hastalıklar
Kedilerde İshal Nasıl Oluşur?
Kedilerdeki ishal dışkının sulu kıvam alarak dışkılama sayısının artması şeklinde ortaya çıkar. Artan bağırsak hareketlerine bağlı olarak su, besin ve elektrolitlerin emiliminin azalmasıyla hayvanınızın bağırsağı olduğundan daha hızlı hareket eder. Böylece kedinizin çok sık tuvalet ihtiyacı doğar. İshal pek çok hastalığa neden olan önemli bir hastalık belirtisidir. Stres ve beslenmeye bağlı olarak gelişen ishalin pek çok nedene bağlı olarak geliştiği ortaya çıkmıştır. Virütük ve hayati önem taşıyan ishalin nedenlerine bağlı olarak tedavi edilmesi için muhakkak veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Hekiminiz kedinizde görülen ishalin nedenlerini belirleyerek kedi bağışıklığı virüsü, kedi lösemi virüsü için çeşitli testler yapar. Teşhis aşaması için entastinal biyopsi fekal muayene, ultrason, röntgen, kan ve kan sayımı tetkikleri yapılır.
Kedi İshali Neden Kaynaklanır?
Kedi ishalinin kaynaklandığı nedenler beslenmeye bağlı olarak değişebilir. Normalde yemediği bir şey yiyen kediniz mama rutinini aniden değiştirdiği için ishal sorunu ile karşılaşır. Kendinizin mamasını değiştirirken her gün biraz daha fazla yeni mamadan, biraz daha az eski mamadan eklemeniz gerekir. Bu uygulamaya bir hafta içinde yavaş yavaş geçiş yapmanız önerilir. Beslenme sürecinde yaptığınız bu değişiklikler evcil hayvanınızın sindirim sisteminin alışarak rahatlamasına, düzene girmesini yardım eder. Böylece ishal oluşma ihtimali azaltılır.
Kediniz İshal Olduğunda Ne Yapmalısınız?
Kedinizin ishal olması halinde şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- Kedinizin davranışlarını kontrol ederek iyi hissedip hissetmediğini, yorgun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
- Ağrılarının azalıp azalmadığını normalden farklı diğer belirtiler gösterip göstermediğini kontrol etmelisiniz.
- Ayrıca ishalin birkaç saatten kısa süre sonra geçip geçmediğini ve kedinizin kusup kusmadığını kontrol etmeli, başka belirtilerin görülmesi kedinizin sık sık ishal olması halinde hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.
- Bir günden fazla ishal ve davranışlarda önemli değişikliklerin görülmesi, başka işaretlerin de eşlik ettiği hal ve durumlar için acil tedavi gerekir. Bu durumda da kedinizi hemen veteriner hekiminize ya da veteriner poliklinerlerini götürmeniz tavsiye edilir.
- Parlak kırmızı kanlı ya da daha koyu renkli olan dışkılar acil durum gerektirir.
Veteriner Hekiminiz İshal Nedenini Nasıl Belirler?
Veteriner hekiminizin ishal nedenlerini belirlemek için kullandığı bazı teknikler şunlardır:
- Fiziksel muayene
- Sonografi, röntgen,
- Kedinin tıbbi geçmişi
- Basit laboratuvar çalışması
- Gastrointestinal işlev testleri
- Endoskopi
- Bir ilaca verilen reaksiyonun değerlendirilmesi için yapılan ilaç denemeleri
Kedilerde Tedavi ve Beslenme İshali Nasıl Etkiler?
Tedavi ve beslenmeler ishali geçirmek için oldukça önemlidir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak veteriner hekiminizin önerdiği pek çok ishal tedavi yöntemi bulunmaktadır. İshal tedavi yönteminin doğru şekilde yönetilmesi, evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimi için sağlık ve hijyen testlerinden geçirilen mamaların tercih edilmesi gerekir. Sağlıklı kedi dışkısında beslenmenin önemli bir yeri olup yetersiz beslenme kronik, ishale neden olmaktadır. Veteriner hekiminiz kedinizin beslenmesini değerlendirerek kedilerde ishal tedavi yöntemi olarak farklı kedi mamaları önerebilir. Mamalar arasında geçiş yapmanızı öngören çeşitli diyet ya ve beslenme programları önerir. Düşük yağ içeren lif ilaveli kompleks karbonhidrat ya da ya da sindirilebilir kompleks karbonhidratlar evcil hayvanınızın sağlığını koruyan, vücut gelişimine katkıda bulunan kemik, kas ve eklem gelişimini hızlandıran zengin içerikli mamalar tavsiye edilir. Pek çok durumda veteriner hekiminiz kedinizin doğru sindirmesi için, iyi bir dışkı kalitesi için kedinizin hayat boyunca diyetik mama tüketmesini önerebilir.
Gıda intoleransı olduğu durumlarda kediler beslenme denemesinin bir parçası olarak yeni protein mamaları ve hidrolize mamalar tüketir. Bu süre boyunca kediniz sadece önerilen mamayı tüketerek ödül maması ve başka atıştırmalıklar yememelidir. Yukarıda belirtilen beslenme şekli ve mama denemeleri ishal olan evcil hayvanınıza 2 – 3 hafta verilmektedir. Kedinizde kaşıntı ya da derisinde herhangi bir sorun oluşursa bu denemeleri 12 haftaya kadar çıkarabilirsiniz. Kedi ishali talihsiz bir durum olarak görülse de doğru tedavi yöntem, uygulamalarını tercih ettiğinizde veteriner hekiminizin yardımıyla kısa sürede iyileştirilebilir. Doğru, sağlıklı tedavi, yöntem uygulamaları sonrasında evcil hayvanınız daha mutlu, keyifli, sağlıklı bir şekilde hayatına devam eder.
Kedilerde İshali Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kedilerde ishalin tedavi edilme yöntemleri şunlardır:
- Kendinizin mamasını değiştirerek onu huzursuz eden etkileri ortadan kaldırmalısınız.
- İshal 24 saatten uzun sürüyorsa, dışkıda kan varsa muhakkak hayvanınızı veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.
- Haşlanmış, yağsız tavuk, patates, beyaz pirinç gibi gıdaları tüketmesine önem vermelisiniz.
- Hayvanınızın vücudu uzun süre susuz kalacağı için bu süreçte bol bol su tüketmesine yardım etmelisiniz.
- Pediatrik oral elektrolit çözeltiler kullanmanız tavsiye edilir.
- 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı şeker ilave ederek hazırladığınız içeceği kedinize düzenli olarak verebilirsiniz.
- Veteriner hekiminize danışmadan evde kendi hazırladığınız ilaç yöntemlerini uygulamamanız gerekir.
- Daha ciddi mikrobiyom dengesizliklerin ortaya çıktığı, kronik ishali olan kediler için gutrestore takviyeleri yapılmaktadır. Kedilerde ishal sorunlarını önlemek için bağırsakların içerisindeki bakteri grupları sayısını dengeleyen yukarıdaki yöntemler uygulanarak hastalığın semptomları hafifletilerek kendinizin eksik sayıdaki yararlı bakterileri artırılır.
- Bu sayede hayvanınızın özgür, sağlıklı bağırsak mikroplarından oluşan topluluk zararlı bakterileri kısa sürede ortadan kaldırır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Burun Tıkanıklığı Sebepleri Nelerdir?