Kedilerde Stres Azaltma Yolları: Kedi Stresi Nasıl Geçer

Kedilerde Stres Azaltma Yolları: Kedi Stresi Nasıl Geçer

Kedilerde stres azaltma yolları çeşitlidir. Önemli olan kedinizi tanımalı ve nelerin iyi geleceğine bağlı bir program oluşturmanızdır. Bazı etkili çözümler her kedi karakterine %100 uyumludur. Çünkü kedilerin doğuştan içgüdüsel dürtüleri vardır. Kedilerde stres, kaygı durumları yaşaması durumunda zihinsel ve fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Stres kedilerde huzursuzluk yaratacağından korku ve tehlike hissini de beraberinde getirerek tehdit uyandırır. Endişeli ve stresli bir kedi, kendine psikolojik ve fiziksel olarak zarar verir. Bu makalede endişeli bir kedi nasıl sakinleştirilir? Kedilerde stres nasıl azaltılır daha yakından bakalım…

Kedilerin Stresli Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Tıpkı bizlerde olduğu gibi kediler de strese yatkındır. Ancak kedinizin huzursuz olup olmadığını beden dilini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Kedilerde stres belirtileri şunlardır:

  • Huzursuzluk,
  • Hızlı kalp atışı,
  • Artan solunum hızı,
  • Nefes nefese kalma,
  • İrileşen gözbebekleri,
  • Titreme hali,
  • Sürekli kendini tımar etmesi,
  • Kulakları geri doğru çekme,
  • Ortalıkta görünmeme, gizlenme
  • Saldırganlık,
  • Tuvaletini kum dışına yapma,
  • İshal,
  • Kusma,
  • İştahsızlık veya çok hızlı yemek yeme,
  • Mobilyaları tırmalama,
  • Aile üyelerine tıslama

Yukarıdaki belirtiler durduk yere kedinizde görülmeye başlıyorsa eğer herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına karşı veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz. Stresli kedi veteriner kliniğine götürmek doğru olmaz. Stresi daha çok artacağı için veteriner hekimin evde muayene gelmesi kedinin psikolojisi için daha sağlıklı olacaktır.

Kedileri Strese Sokan Şeyler

Kedilerde stresin yaygın nedeni, kaygılı ruh halidir. Eğer sizin evinizde doğmadıysa başka bir yerde sahiplendiyseniz daha önce yaşadığı travmatik deneyimleriyle doğrudan bağlantılıdır. Kediler alıştıkları ortama sadık kalan canlılardır. Bazen ortamlarında ya da rutinlerinde yapılacak en küçük değişiklik bile endişe ve strese neden olur. Kediler stresten hasta olur mu? Sorunuza karşılık maalesef evet kediler stresten hasta olur. Çünkü stres psikolojik olarak ilerlediği sürece vücudunun dengesini bozmaya başlar. Stresli kedi yemek yemez, ya da daha az yemek yer. Su içmesi azalır. Kendini daha fazla yalamaya bağlı tüylerinin dökülmesine neden olur. Stresli kedi kendini zarar verir. Bu da kediler stresten hasta olur sorusuna karşılıktır.

  • Alışık olmadığı sesler,
  • Eve yeni evcil hayvan gelmesi,
  • Kedi kısırlaştırma sonrası eve gelindiğinden birkaç gün anormal davranışlar,
  • Yeni ev değişikliği,
  • Kumunda veya mamasında değişiklik,
  • Veteriner ziyaretleri,
  • Aşı sonrası stres,
  • Yabancı birinin eve gelmesi,
  • Başka bir kediyi sevdiğinizi hissetmeleri ya da görmeleri,
  • Sürekli yalnız bırakılmaları

Yukarıda belirttiğimiz maddeler kedilerde görülen endişe ve stres nedenleridir. Stresli kedi nasıl anlaşılır? Strese giren kedi normalden farklı davranır. Anormal davranışlar sergileyerek daha önce hiç yapmadığı saldırgan hareketlerde bulunur. Bu da sosyalleşmesinde sorunlar yaratacağı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin de zayıflayacağını gösterir. Kedi sahipleri olarak hedefimiz her zaman kedimizin mutluluğu ve sağlığı olmalıdır. Kedilerde stres faktörü bir an önce ele alınmazsa ilerleyici ve daha ciddi sonuçlara yol açmaya başlar. Bunun için kedi stresi nasıl geçilir, okumaya devam edelim…

Kedilerde Stres Azaltma: Kedi Stresi Nasıl Geçer?

Bir kedinin stresinin yönetimini yaparken genellikle davranışlarının değişmesine yönelik tekniklerinin, ortamındaki değişiklikleri gidermekle başlanabilir. Bazı vakalarda bu durum ilaçlı tedavi ile giderilmektedir. Kedi stresi gidermek için ilk adım sorunun kaynağını bulmaktır. Kedileri strese sokan şeyler belirlenmeli sonrasında uygun bir yol izlenmelidir.

Stresli Kedinin Sağlık Durumu İçin Veteriner Kontrolü Yapılmalı

Kedilerde ağrı ve herhangi rahatsızlık strese yol açmaktadır. Bu yüzden kedileri strese girmesine neden olan canının yanması olabilir. Kedinin hasta olup olmadığını ya da bir yerinin ağrıdığını anlamak için veteriner muayenesi yapılmalıdır. Vücudunu kontrol etmek için fiziksel muayene yapılacaktır. Eğer isterse doktorunuz kan testi ile daha detaylı bir inceleme talep edebilir. Kedinizin davranışında bir değişiklik varsa ilk önce veterinerinizi aramalısınız.

Kedinizin Tüm İhtiyaçlarını Karşılıyor musunuz?

Kedilerin de birtakım ihtiyaçları vardır. Kedi sahiplerinin sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiremediklerinde tüylü dostlarında değişikliklere neden olur. Örneğin kedinizin yaşına ve aktivite düzeyine uygun, besleyici bir kedi maması almalısınız. Gün içinde her zaman temiz ve taze suya ulaşmalarını sağlayın. Yeterince büyük, güvenli ve sakin bir yerde sürekli temiz olan kedi kumuna ulaşmalısınız. Kediniz kumu sevmeli ve hoş olmayan kokuları almamalıdırlar. Uyumaları için rahat ve güvenli bir alan imkânı tanıyın. Kediler çevresinde olup bitenleri görebilecekleri ve rahatlık sağlayan yerleri severler.

Çeşitli oyuncaklarla kolayca sağlanan fiziksel ve zihinsel uyarım. Kedinin oyuncaklarını düzenli olarak değiştirerek verin. Bütün oyuncaklarını önüne koymayın. Böylece farklı oyuncaklara karşı ilgisi daha da artacaktır. Kediler soğuk ve mesafeli görünse de diğer canlılar gibi sizin sevginize ve şefkatinize ihtiyacı vardır. Ancak kedinizin sınırlarının farkında olun ve onu bunaltmayın.

Bütün kediler kişisel, yalnız kalabilecekleri alanları olsun isterler. Özellikle çocuklar veya diğer evcil hayvanlarla aynı alanı paylaşmak zorunda kalmak kediler için çok stresli olur. Bunun olmaması için kedinizi gözlerden uzak, sakin yerde alan yaratın.

Birden Fazla Kedinin Olduğu Evler İçin

Özellikle bir evde 2 kedi varsa strese girmeleri kaçınılmazdır. Kediler arasında yer değiştirme, saldırgan davranışlar olmamasına karşı önlem alınmalıdır. Her kedi kendini güvende hissetmek ister. Her kedi kendini güvende hissetmeli ve yiyecek ve suya erişim ve güvenli bir alan dahil olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Eğer kedilerde birbirlerine karşı saldırganlık sezerseniz, kedileri ayırmak ve sosyalleşme eğitimleriyle başlamak gerekli olacaktır.

Kedi Sakinleştirici Sprey Kullanın

Her yolu deneyip bir türlü sakinleşmeyen bir kediniz mi var? Kedi sakinleştirici spreyler, piyasada bitkisel karışıma sahip spreyler de vardır. Veteriner hekiminize danışarak kedi sakinleştirici sprey kullanabilirsiniz. Taşıma kutusunda, arabada veya farklı bir eve gittiğinizde nesnelerin üzerine püskürtülebilir ve kedinizin her yerde sakin ve evinde hissetmesine yardımcı olur. Kedilerin üzerine spreyi püskürtmemelisiniz. Spreyi, kedinin bulunduğu alandaki eşyaların, örtülerin üzerine sıkmanız yeterli olacaktır.

Stresli Kediler İçin Doğal Sakinleştiriciler

Endişeli kedinizi için doğal sakinleştirici takviyeler edinebilirsiniz.  Örneğin; kedi nanesi ve kediotu alarak onunla oyalanmasını sağlayabilirsiniz. Stresli kedi sakinleştirmek için bitkisel, doğal diyetler ve ikramlarda verebilirsiniz.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Stres

Kısırlaştırılan kedilerde stres görülmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. En uysal, sevecen kedi bile ameliyat sonrasında eve geldiğinizde agresifleşebilir, her şeyi ısırabilir veya tırmalayabilir. Erkek kediler kısırılaştırıldıktan sonra testesteron seviyelerindeki değişimler görülür. Bu da özellikle erkek kedilerin strese girmelerine, davranışlarında değişikliğe neden olur. Kedilerde kısırlaştırıdıktan sonra strese girmemeleri için daha sık ilgi göstermeniz, sevdiği şeyleri yapmanızı tavsiye ederiz. Kedinizle aranızdaki bağın her zamankinden daha kuvvetli olması için biraz daha hassas olmalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap