Kedilerde Kansızlık Nedenleri, Kansızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde kansızlık nedenleri farklı sorunlardan dolayı olabilmektedir. Genellikle kedilerin yetersiz ya da düzensiz beslenmesine bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık farklı nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Kedinizde kansızlık olduğu durumda farklı belirtiler ile bunu anlamanız mümkündür. Çeşitli rahatsızlıklara bağlı şekilde ortaya çıkabilen kansızlık, özellikle de üşüme ile kendini belli eder. Peki, kedilerde kansızlık nedenleri nelerdir? Kansızlık nasıl geçer?

Kedilerde Kansızlık Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde görülen kansızlık yani anemi rahatsızlığının nedenlerini şu şekilde sırlamak mümkündür:

  • B vitamini eksikliği
  • Demir eksikliği
  • Bakteriyel ve viral rahatsızlıklar, enfeksiyonlar
  • Tüketilmemesi gereken çeşitli besinlerin sık ve yoğun miktarda tüketimi
  • Uzun süreli kanamalar
  • Pire ve kene gibi dış parazitlerden kaynaklı kanama
  • Çeşitli hormonal rahatsızlıklar
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Kronik böbrek yetersizliği
  • Travmatik kanamalar

Görüldüğü üzere pek çok farklı neden bağlı şekilde kedilerde kansızlık görülmesi mümkündür. Bu nedenler içinde kedileri en çok etkileyen ise genellikle beslenme ile ilgili olan nedenlerdir. Kedilerin eksik ya da yetersiz beslenmesi ve yanlış besinleri tüketmesi kansızlığın temel nedenlerini içerir.

Kedilerde Beslenme Kaynaklı Kansızlık

Kedilerin beslenmelerinde görülen pek çok yetersizlik, yanlış beslenme gibi durum kansızlığa nedenlerinden sayabiliriz. Özellikle de B vitamini ve demir içeriğinin az olduğu mamaların tüketimi kedilerde anemi görülmesine neden olur. Kedilerin beslenmelerinin yetersiz ve düzensiz olması, protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengesiz olan mamaların tüketilmesi de kedilerde kansızlık görülmesine neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda kedilerin yanlış gıdalar tüketimi de kansızlığa neden olabilmektedir. Özellikle de doğan ve soğangillerin tüketimi kedilerde önemli bir kansızlık nedenidir. Bu nedenle de evde hazırlanan yemeklerde soğan ve soğangiller mevcutsa bu yemeklerin kedilere verilmemesi gereklidir.

Kedilerde Çeşitli Kanamalara Bağlı Kansızlık

Kedinizin uzun süreli kanama yaşaması, travmatik kanamalar geçirmesi ya da pire ve kene gibi dış parazitlere bağlı şekilde kanamaların olması kansızlığa neden olabilmektedir. Kedinizde görülen uzun süreli kanamalar özellikle de mide kanamaları gibi ciddi kanamalar görülür. Bu durumda kedinizin farklı belirtiler göstermesi mümkün.

Travmatik kanamalar genellikle yüksekten düşme, trafik kazaları gibi durumlarda meydana gelebilir. Bu darbeler genellikle iç kanamalara sebep olan hasarlardır. Bu durumlarda kedinizin en kısa sürede veterinere götürülmesi oldukça önemlidir.

Dış parazit aşısı yapılmayan kedilerde pire, kene gibi dış parazitler görülecektir. Bu parazitlerin sayısının çok olması ve konak süresinin fazla olması kedinizde görülebilecek olan kansızlığın önemli etkenlerinden birisidir. Uzun süreli ve yoğun miktardaki dış parazitler kedilerde ciddi kansızlık problemlerine neden olabildiği için önlem alınması gerekir. Doğru zamanda aşılamanın yapılması ve tekrarlanması oldukça önemlidir.

Kedilerde Kan Üretiminin Sekteye Uğraması

Kedilerin sahip olduğu çeşitli rahatsızlıklar ve bazı besin içeriklerinin eksikliği kan üretimini sekteye uğratabilir. B vitaminin ve demir içeriğinin eksik tüketimi kan üretimi için gerekli olan bu maddelerin eksik olması nedeniyle kan üretim miktarının da düşmesine neden olur.

Kedilerin sahip olduğu viral ve bakteriyel rahatsızlıklar ile enfeksiyonlar da kan üretiminde aksaklıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Kan üretiminin yeterli düzeyde olmaması da kedilerde kansızlık görülmesine neden olmaktadır. Kedinizin beslenmesinin doğru ve düzenli olması, çeşitli hastalıklara yakalanmaması aslında kansızlığı önlemek için en iyi yollardır.

Kedilerde Kansızlık Nasıl Geçer?

Kedilerde görülen kansızlığın nedeni belirlendikten sonra tedavinin buna uygun şekillendirilmesi mümkündür. Kedinizin beslenmesine bağlı şekilde kansızlık yaşaması durumunda B vitamini tüketiminin ve demir tüketiminin arttırılması gereklidir. Benzer şekilde dış parazitlerden kaynaklı şekilde görülen kansızlığın tedavisinde de dış parazitlere yönelik tedavi uygulanır. Bu tür durumlarda rahatsızlığın nedeni belirlendikten sonra kansızlığın ortadan kaldırılması mümkün olabilir.

Kedinizde görülen kansızlığın tedavisi sırasında demir tüketiminin arttırılması ve B vitamini açısından zengin besinlerin tüketiminin tercih edilmesi mümkündür. Bu sayede tedavi süreci hız kazanabilir ve kan üretimini destekleyen bu içerikler sayesinde kedinizin kan üretiminde hızlı bir artış görülebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap