Kedilerde Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

çok önemlidir. Kedilerde yavruluk döneminden itibaren su tüketimi büyük öneme sahiptir. Kedilerin pek çok hastalıktan uzak kalması, sistemlerinin ve organlarının dengeli ve düzenli şekilde çalışması için su içmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle de gün içinde yeterli miktarı su tüketmeleri oldukça önemlidir. Yine de bazı kediler gereğinden az ya da fazla su tüketme eğiliminde olabilirler. Özellikle de hastalanan kedilerin su tüketimi konusunda ısrarcı olmaları mümkündür. Bu nedenle de kedinizin gün içinde tüketmesi gereken su miktarını bilmeniz, ona su içirmeniz ya da su içeriğini alabileceği şekilde besin vermenizi gerektirir. Peki, kedilerde günlük su tüketimi ne kadar olmalıdır?

Kedilerde Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Kedinizin su tüketimin aslında harcadığı enerjiye, yediği mama miktarına ve daha pek çok etkene göre şekillendirmeniz mümkündür. Kediniz her koşula göre farklı miktarda suya ihtiyaç duyacaktır. Yavruluk döneminde tükettiği su miktarı ile yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde tükettiği su miktarı da aynı olmayacaktır.

Yapılan araştırmalar sonucunda bir kedinin gün içinde yediği kuru mama porsiyon miktarının 4 – 5 katı olacak bir şekilde su tüketmesi gerektiği saptanmıştır. Kedilerin kabız ve benzeri farklı durumlar yaşamaması için kuru mama tüketimi ile birlikte su tüketiminin dengelenmesi de ayrıca büyük öneme sahiptir. Günde 50 gram kuru mama tüketen bir kediniz varsa kedinizin gün içinde 200 – 250 mililitre kadar da su tüketmesi gerekmektedir.

Gün içinde aktiflik miktarı fazla olan, çok oyuncu bir kediniz varsa bu su miktarının 300 – 350 mililitreye kadar çıkması mümkündür. Bazı durumlarda kediler daha fazla mama yiyebilirler. Yedikleri mama miktarının fazla olması da aslında tüketeceği su miktarının da doğru orantılı şekilde artması anlamına gelir. Eğer çok yiyen ve çok aktif bir kediniz varsa içmesi gereken su miktarına buna uygun şekilde ayarlamanız mümkündür.

Yaklaşık %70 oranında su içeren yaş mamalar ile beslenen kedilerin ise bu kadar çok su tüketmesi beklenmez. İhtiyaç duyduğu su içeriğini zaten yaş mamadan alan kedilerin gün içinde çok daha az miktarda sıvı tüketmesi de uygundur. Hem kuru hem de yaş mama ile beslediğiniz kedinize de benzer şekilde ortalama miktarda su vermeniz gerekir.

Kedilerde Su Miktarının Doğru Ayarlanması

Kedinizin doğru ve yeterli miktarda su içmesini istiyorsanız veterinerinize danışarak ne kadar su içilmesi gerektiği konusunda detaylı bir analiz yapmanız mümkündür. Yapılan analiz sonucunda karar verilen miktarda suyu her gün azar azar su kabına koymanız gerekir. Bu sayede su kabının içinde duran su bayatlamaz. Kedinizin sürekli olarak taze su içmesi sağlayabilrsiniz.

Kedilerin su kaplarında yer alan ölçeklere göre verilecek olan su miktarı doğru şekilde ayarlanabilir. Bu sayede içme suyunu kedinizin kabına özel ölçü aletleri ile dökmenize gerek kalmaz. Ayrıca bazı su kapları gün içinde belli saatlerde kedinizin kabına haznesinden su doldurarak sürekli olarak temiz suyu kedinize vermektedir. Bu sayede fazla su içme eğiliminde olan kedinizin aşırı su içmesinin önüne geçmeniz de mümkün olur.

Kedinizi Su İçmeye Teşvik Edin

Kedinizi su içmeye teşvik etmek için daima mama kaplarının yanında su kaplarının bulunmasını sağlayın. Bu şekilde kediniz mama yedikten sonra su içmeye yönelir. Ayrıca mama kabının yanında su kabının olduğunu bildiği için yemek öncesinde ve yemek sonrasında su içme eğilimi gösterebilir. Bunların yanı sıra güvenli hissettiği bir bölgede duran su kabından su içmek için onun yerini de bilir.

Kedinizi su içmeye teşvik etmek için farklı renklerde, desenlerde ve görünümlerde su kaplarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kedinizin su kaplarını düzenli olarak temizlemeniz, suyunu ise sürekli olarak taze vermeniz su içmesi için teşvik edici olur. Bu sayede kediniz temiz ve hijyenik şekilde suyunu içebilir. Pis ve kokulu su kaplarından su içmek ise kedilerin pek tercih etmeyeceği bir durumdur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap