Kedilerde Dizanteri Nedenleri ve Belirtileri

Kedilerde dizanteri neden olur? Parazitler, ilaç kullanımı, beslenme düzenindeki değişimler gibi pek çok nedene bağlı şekilde kedilerde dizanteri görülmesi mümkündür. Bu durum kedinize ciddi rahatsızlıklar verebileceği için kısa sürede önlem almak ve dizanteriyi ortadan kaldırmak için veterinere başvurmak gerekir. Kedinizde dizanteri olduğunu düşündüğünüz durumda veterinerinize başvurarak tedavinin kısa sürede başlatılmasını sağlamanız önemlidir. Peki, kedilerde dizanteri nedenleri ve belirtileri nelerdir? Kedilerin dizanteri olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerde Dizanteri Nedenler ve Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen dizanteri rahatsızlığı pek çok belirti ile kendini gösterir. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İştahta azalma
  • Saklanma ve kaçma benzeri depresif davranış değişimleri
  • Ağrılar
  • Anal bölgede meydana gelen tahriş
  • Dışkıda kan
  • Ağrılar nedeniyle sürekli miyavlama
  • Halsizlik
  • Tuvalete çıkarken zorlanma, tuvalet sırasında acı ile miyavlama

Görüldüğü üzere kedilerde görülen dizanteri kedinizin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür. Bu durumlarda kedinizin ağrı ve acı çekmemesi için kısa sürede veterinere başvurmanız oldukça önemlidir. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen dizanterinin ortadan kaldırılması için nedeninin belirlenmesi gerekir. Buna yönelik şekilde tedavi uygulanması geçe bırakılmamalıdır.

Kedinizin iştahında gözle görülür bir azalma fark ederseniz, dışkısında kan görürseniz, tuvaletini yaparken miyavladığını fark ederseniz veterinere başvurmanız önemli. Ayrıca kediler genellikle ağrıları olan bölgeyi yalama eğilimi içinde olurlar. Bu nedenle de eğer kedinizin karnını yaladığını ve miyavladığını fark ederseniz veteriner desteği almanız önemlidir.

Kedilerde Dizanteri Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde görülen dizanteri farklı nedenlere bağlıdır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Parazitler
  • Beslenme programında görülen ani değişimler
  • Yan etkisi olabilen ilaçların kullanımı
  • Stres, korku gibi psikolojik nedenler
  • Bağırsak iltihaplanmaları
  • Sindirim sisteminde meydana gelen ani değişimler ve rahatsızlıklar

Görüldüğü üzere dizanteriye neden olabilecek olan farklı nedenler olur. Bu nedenlere bakıldığı zaman kedinizin pek çok etkenden etkilenerek dizanteri olabilmesi mümkündür. Özellikle de iç ve dış parazit aşıları kedi aşı takvimine uygun şekilde yapılmadığı durumda kedinizde dizanteri görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Kedinizde mevcut bir hastalık nedeniyle ilaç kullanıyorsanız bu ilacın yan etkisine bağlı şekilde de dizanteri görülmesi olasıdır. Kedinizin sahip olduğu hastalık için kullandığınız ilacın bir süre yan etkisini görmediyseniz ilerleyen dönemde de bir yan etki görülmesi mümkün değildir. Ancak yine de veterinerinize danışarak konu ile ilgili bilgi almanız mümkündür. Bazı ilaçlar ilerleyen dönemde de ilacın uzun süreli kullanımına bağlı şekilde dizanteri oluşumunu tetikler.

Kediler psikolojik anlamda etkilenebilen canlılardır. Bu nedenle de psikolojisini olumsuz şekilde etkileyebilecek etkenlere maruz kalmaması için ona ilgi gösterin. Uzun süre yalnız kalan, günlük yaşamında ya da yaşadığı ortamda ani değişimler yaşayan kedilerin dizanteri olma olasılığı da oldukça yüksektir.

Kedinizi Dizanteriden Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kedinizi dizanteriden korumak için iç ve dış parazit aşılarını düzenli olarak kedi aşı takvimine uygun şekilde yaptırmanız önemlidir. Ayrıca kedinizin temizliğini ve tuvaletinin temizliğini de düzenli şekilde yapmanız gerekir. Tuvaletinin günlük olarak temizlenmesi, kedinizin de temiz kalmasını sağlayacaktır.

Kedinizin psikolojisini olumsuz şekilde etkileyebilecek olan etkenlerden uzak kalmasını sağlamanız da ayrıca dizanteri olması olasılığını azaltacaktır. Kedilerin psikolojisinde görülen ani olumsuz değişimler bağırsak iltihaplanmalarını da beraberinde getirir. Bu nedenle bağırsak iltihaplanmalarından uzak kalmak için psikolojik anlamda kedinize destek olmanız da gerekir.

Kedinizin beslenme programında ve mamasında da ani değişiklikler yapmamanız önerilir. Mama değişimi yapılacağı zaman uzun süredir kullandığı mamanın içine yeni mama karıştırılarak verebilirsiniz. Bir süre bu şekilde karışık olarak verilen mama zamanla eski mamanın azaltılması ile kedinizin alışmasını sağlayabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap