Kedilerde Kalın Bağırsak İltihabı Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde kalın bağırsak iltihabı, gastroenterit olarak bilinen bağırsak iltihaplanması, kedilerde sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu iltihaplanmanın kaynağı da genellikle bakteriyel ya da viral olabilmektedir. Bunların yanı sıra parazitlerin ve bazı ilaçların da kedilerde bağırsak iltihaplanmasına neden olması mümkündür. Pek çok belirti ile kendini ortaya koyan kalın bağırsak iltihaplanması, kedilerde ciddi şekilde görülen karın ağrısına, ishal ve kusma gibi belirtilere neden olabilir. Bu durumda veteriner desteği almak büyük öneme sahiptir. Peki, kedilerde kalın bağırsak iltihabı belirtileri ve tedavileri nasıl olmaktadır?

Kedilerde Kalın Bağırsak İltihabı Nedenleri

Kedilerde görülen tümörler, kanserler, zehirlenme durumları, endokrin hastalıkları, parazitler, bakteriler, mantarlar, virüsler, pankreas hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi farklı pek çok durum kedilerdeki kalın bağırsak iltihaplanmasının nedenleri olabilir. Bu tür durumlar kedilerde görülen iltihaplanmanın en belirgin nedenlerindendir. Bu nedenlere bağlı şekilde gelişen kalın bağırsak iltihaplanmaları, farklı belirtiler ile kendini ortaya koyabilir.

Kedilerde Kalın Bağırsak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen kalın bağırsak iltihabı belirtileri genellikle kusma ve ishal ile kendini gösterir. Özellikle de kusma sırasında sarı safra görülmesi olasıdır. Ayıca kedilerin yemek yedikten sonra öğürmesi ya da kusması da olasıdır. Günde birkaç kez ishal şeklinde dışkılama görülebilir ve bu durum kedilerin ciddi şekilde su kaybetmesine neden olabilir. Bu durumda da kedilerin gün içinde su tüketiminin arttırılması tavsiye edilir çünkü su kaybı, kedilerin güçsüz düşmesine ve bünyelerinin zayıflamasına neden olur. Bu durumdan uzak kalmak için ise kedilerin ishal olduğu görüldüğü zaman su tüketiminin desteklenmesi, bağışıklıklarını güçlendirecek yiyecekler tüketmeleri önemlidir.

Kedilerin kalın bağırsak iltihaplanması olduğu zaman genellikle iştahsızlık gözlemlenir ve buna ek olarak ateşin de gözlemlenmesi mümkündür. Kediler su kaybından ve hastalıklarından dolayı güçsüz düşebilir, gün içindeki aktiflik miktarlarında azalma gözlemlenebilir. Bu durumların hepsi kedilerde görülen kalın bağırsak iltihaplanmasının bir belirtisidir.

Kediler ayrıca kalın bağırsak iltihaplanması nedeniyle ağrı hissedebilir, arka kısımlarına dokunulmasını istemeyebilir. Bu durumlarda kedinin bir süre takip edilmesi, ishal ve kusma durumlarının izlenmesi gereklidir. Eğer ishal, kusma ve ateş gibi durumlar gözlemlenirse kedilerin veteriner kontrolüne götürülmesi oldukça önemlidir. Bu süreçte kısa sürede tedavinin etkili olması için erken dönemde veteriner kontrolü yapılması gereklidir.

Kedilerde Kalın Bağırsak İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?

Kedilerde görülen kalın bağırsak iltihaplanmasının tedavisinin öncesinde kedinin sahip olduğu rahatsızlıkların, son 24 saat içinde yediği yemeklerin, maruz kaldığı çeşitli alerjenlerin ve zehirleyici ürünlerin bilinmesi gerekir. Özellikle de mevcut hastalıklardan dolayı meydana gelen kalın bağırsak iltihaplanmasında kedilerin diğer rahatsızlıklarının da tedavisi gereklidir. Bu sayede öncelikli olarak kedilerde görülen diğer rahatsızlıklar tedavi edilir ve kalın bağırsak iltihaplanmasının giderilmesi için de çeşitli antibiyotikler kullanılabilir.

Tedavi sürecinde kedilerin düzenli şekilde su tüketmesi büyük öneme sahiptir çünkü ishal ve kusma nedeniyle büyük oranda su kaybetmeleri mümkündür. Ayrıca beslenme düzenlerinin de gerekli besinler ile yeterli miktarda sağlanması, kedilerin bağışıklık sistemlerinin de güçlenmesi konusunda oldukça önemlidir. Bu dönemde kedilere ek olarak vitamin desteği verilmesi ya da besin takviyelerinin önerilmesi mümkündür.

Kedilerde görülen bulantının önlenmesi için ilk dönemde bulantı önleyici ilaçlar verilebilir, mide ülseri gibi durumları önlemek için ise kedilerine mide koruyucu ilaçlar verilmesi gerekebilir. Bunlar elbette ki veteriner kontrolü sonrasında veterinerin önereceği ilaçlar olmalıdır. Bu sayede kedilerin yanlış bir ilaç almaları da söz konusu olmaz ve kısa zamanda tedavinin etkili şekilde iyileşme sağlaması mümkün olur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap