Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde kalp kurdu hastalığı genel anlamda sivrisinekler tarafından kedilere bulaşmaktadır ve kedilerde görülen kalp kurdu hastalığı çok ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Bu durumda kalp kurdu hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi önemlidir. Erken dönemde teşhis edilen kalp kurtlarının kedilerde meydana getireceği etkilerin en aza indirilmesi mümkün olacaktır. Kedilerde kalp kurdu hastalığı belirtileri ve tedavileri ile ilgili veterinere danışmak gereklidir ancak genel belirtilerin bilinmesi de ilk dönemde hastalığın belirlenmesine yardımcı olabilecektir.

Kedilerde Kalp Kurdu Nelere Sebep Olabilir?

Kedilerde görülen kalp kurtları, sivrisineklerin taşıdığı parazit solucanları ile bulaşmaktadır ve genel anlamda kedilerin akciğerlerini hedef aldıklarını söylemek mümkündür. Köpeklerde ise kalp kurtları hem akciğer hem de kalbe ciddi şekilde etki eder ve köpeklerin ölümüne neden olabilir. Kedilerde görülen kalp kurtları öncelikli olarak ciğerlere yönelse de kalbe de ciddi şekilde etki edebileceğini söylemek mümkündür. Akciğerlerde iltihaplanmaların meydana gelmesi olasıdır ve bu durumda kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması büyük öneme sahiptir.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen kalp kurtlarının ciddi belirtileri olabilir. Kedi sahipleri genellikle ilk dönemde bu belirtileri gözlemlediği zaman grip ya da gençlik hastalığı gibi farklı hastalıkların meydana geldiğini düşünebilir. Bu durumda öncelikli olarak veterinere başvurmak gerekir ve kedilerin kalp kurtlarından etkilenmemesi için veteriner desteği alınması önemlidir.

Kalp kurdu hastalığı genellikle hızlı şekilde nefes alıp verme, öksürük, iştahta azalma, nefes darlığı, kilo kaybının yaşanması ve halsizlik gibi farklı belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtilerin her biri kedileri ciddi şekilde etkiler ve özellikle de nefes alma güçlüğüne neden olacağı için kedilerin günlük aktivitelerinin de kısıtlanması mümkündür. Bu durumda kısa sürede veteriner kontrolü gereklidir.

Kedilerde görülen kalp kurtları kedilerin kalp ritimlerinde düzensizliğe neden olabileceği gibi ayrıca ciğerlerde meydana gelen iltihaplanmaların da bir nedenidir. Bu iltihaplanmalar, kedilerin solunum sistemlerine ciddi şekilde zarar verebilmektedir.

Kedilerde iştahta azalma meydana gelmesinin yanı sıra kusma gibi farklı belirtiler de gözlemlenebilir ve kısa süre içinde veteriner kontrolü sağlanmazsa kalp krizi, nefes darlığı gibi durumlar nedeniyle ölümlerin meydana gelmesi olasıdır.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığının Tedavisi

Kedilerde görülen kalp kurtlarının teşhis edilmesi için farklı testlerin uygulanması mümkündür. Bu testlerin yanı sıra kedilere kalp ultrasonu ve göğüs röntgeni çekilebilir. Bu şekilde kalpte ya da ciğerlerde meydana gelen tahribatların da açık şekilde görülmesi mümkün hale gelir. Kedilerin ciğerlerinde meydana gelen iltihaplanmalar ciddi rahatsızlıklara neden olabileceği için genellikle göğüs röntgenleri büyük öneme sahiptir.

Köpeklerin kalp kurtlarından kurtulması için uygulanan tedaviler, kediler için zehirleyici etkiye sahip olabilir. Bu durumda da kediler için etkili şekilde uygulanabilen bir tedavinin mevcut olmadığını söylemek mümkündür. Kedilerde görülen kalp kurtları tedavi edilemez ve kurtların gösterdiği etkilere ya da kurtların yaşam sürelerin bağlı şekilde hastalığın izlenmesi mümkündür.

Kedilerde görülen kalp kurtlarını tedavi etmenin bir yolu olmasa da bu kurtların yönetilmesi mümkündür. Farklı ilaçlar yardımıyla kurtların birkaç yıllık bir süreç içinde öldürülmesi olasıdır ancak bu ilaçlar kedilerde farklı sorunlara da neden olabilmektedir.

Kedilerin kalp kurdu hastalığından korunması için uygun aşılar mevcuttur ve bu aşılar kedilere yavruluk döneminden itibaren uygulanabilmektedir ancak kalp kurtları her bölgede görülmediği için bazı durumlarda veterinerler yavru kedilere bu aşıları yapmaktan kaçınabilir. Kedilerde görülen kalp kurtları, evde yaşayan kedilere de bulaşabilir çünkü kedinin dış mekan ile temas etmesi gerekli değildir. Kedilerin kalp kurdu hastalığına sahip olması için taşıyıcı bir sivrisinek ile teması olması yeterlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap