Kedilerde FIP Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Kedilerde FIP hastalığı, enfeksiyöz peritoniti olarak da bilinir ve yavru kedilerde de yetişkin kedilerde de meydana gelebilen ölümcül bir hastalıktır. Corona virüs adlı yaygın bir virüsten kaynaklanan FIP, bağışıklık sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan yavru kedileri ölümcül şekilde etkileyebilmektedir. Yavru kedilerde görüldüğü zaman tedavi sağlansa da bağışıklık sistemleri çok iyi olmadığı için bu virüse karşı kendilerini korumaları zor olacağından dolayı ne yazık ki kedilerin büyük bir kısmı hayatını kaybetmektedir.

Bunun yanı sıra yetişkin ve yaşlı kedilerde de FIP görülmesi mümkündür. Kedilerin kendilerinin ve yaşadıkları ortamların temiz olması, Corona virüsten ve aslında FIP hastalığından da korunmanın sağlanmasında oldukça etkilidir. Peki, kedilerde FIP nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Kedilerde görülen FIP hastalığı genellikle ortak mama kaplarından, tuvaletlerden ve dışkılardan kedilere bulaşabilmektedir. Bu ortamların ve ortak eşyaların her birinin temiz tutulması büyük öneme sahiptir. Özellikle bir arada yaşayan çok sayıda kedinin bulunduğu ortamlarda FIP aşısı olmadan kedilerin bulunması ve bu eşyaların da temizlenmemesi, kısa zamanda Corona virüse bağlı şekilde FIP hastalığının yayılmasına neden olacaktır.

Kedilerde FIP Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde FIP hastalığına neden olan temel neden Corona virüstür ve Corona virüs de kedilerde büyük ölçüde bulaşıcı bir hastalıktır. Kedilerde kedilere bulaşabilen bu hastalık, kısa sürede ölümcül bir hal alabilmektedir. Corona virüsün bulaşma sürecini engellemek için ise kedilerin ortak kaplarının, tuvalet veya ortak oyuncaklarının düzenli şekilde temizlenmesi önemlidir.

Kedilerin bulundukları ortamların dezenfekte edilmesi ve ayrıca kedilerin de bakım ve temizliklerinin yapılması gereklidir. Bu sayede Corona virüsün bulaşıcılığını en aza indirmek mümkün hale gelir. Bunların yanı sıra kedilerin FIP aşısını yaptırması da aslında görülebilecek olan bu hastalığa engel olabilmektedir.

Kedilerde FIP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen FIP hastalığının temel belirtileri ateş, kusma, iştah kaybı, ishal ve nöbetlerdir ancak kedilerin bu belirtilere bağlı olarak halsizlik, ateş, yorgunluk, uyku hali ve ağrılar da gözlemlenebilir. Özellikle de eklem ağrılarına sahip olabilen kediler genellikle uyumak isterler ve kıvrılıp uyuyabilirler. Kedilerin mevcut rahatsızlıklarından, ağrı ve mide bulantılarından dolayı inlemesi mümkündür. Bu durumlarda kedilerin FIP hastalığının da ilerlediğini söylemek mümkündür ve kısa sürede tedavisi sağlanmayan FIP hastalığı ölümcül bir hal alabilmektedir.

Kedilerde yaşadıkları bulantılara ve ayrıca ishale bağlı olarak ciddi ölçüde su kaybeder ve bu nedenle de kedilerin halsiz düşmesi, gün içindeki aktifliklerinin azalması ya da bağışıklık sistemlerinin zayıflaması mümkündür. Bu durumlar ancak tedavi ile giderilebilir.

FIP hastalığının teşhisi için özel bir test bulunmasa da kedilerde Corona virüs tespiti aslında FIP hastalığının meydana gelip gelmediğini anlamanın en iyi yollarındandır ve aktif şekilde Corona virüs gözlemleniyorsa kedinin FIP hastalığına sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Kedilerde FIP Tedavileri Nelerdir?

Kedilerde görülen FIP hastalığının tedavisinin öncesinde hastalığın Corona virüs testi ile belirlenmesi ve sonrasında da buna uygun şekilde tedavinin şekillendirilmesi gerekir. Kedinin yaşı, farklı hastalıklarının olup olmadığı gibi pek çok durum burada FIP hastalığının tedavisini etkileyebileceği için öncelikli olarak tıbbi geçmiş ön planda tutulabilir. Tedavi sırasında kedilerde farklı yöntemler uygulanabilir ve bunların her biri de kedilerin tıbbi geçmişine uygun olarak şekillendirilen yöntemlerdir.

Kedilerin FIP aşısı olması zorunlu değildir ve ayrıca genellikle yavru kedilere FIP aşısı yaptırılması tavsiye edilmez. Bu nedenle de yetişkin kedilerin toplu alanlarda bulunduğu durumlarda ve başka kediler ile yaşadığı ortamlarda FIP aşısı yapılması tercih edilebilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap