Yaşam Tarzınıza Göre Kedi Sahiplenme Rehberi

Yaşam Tarzınıza Göre Kedi Sahiplenme Rehberi

Yaşam tarzınıza göre kedi sahiplenme rehberini sizler için hazırladık. İnternette kedi videosu izlemekten sıkıldınız ve artık bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız,  işinizi kolaylaştıracak bu rehberi hazırladık.  Yaşam Tarzına Göre Kedi Sahiplenme Rehberinde sizin için en uygun olacak kediyi seçmenize yardım ediyoruz.

Kedilerin bazı ırk karakteri özellikleri olsada, bu her zaman kesin değildir. Örneğin saldırgan görünen bir kedi ırkı üyesi çok sakin olurken, sakin görünen bir kedi ırkı üyesi çok saldırgan olabilir. Irklar kedilere özellikler katsa bile bütün kedilerin mizaçları birbirinden farklıdır. Bir kedi sahiplenmeden önce sahiplendiğiniz kedinin karakterinin hayal ettiğiniz gibi olmayabileceğini düşünün. Elbette herkesin kedili hayalleri olabilir rüyanızda sarı bir sarmanla top oynarken bulabilirsiniz kendinizi. Ayrıca videolarda görüp başkalarının hayallerini ummak doğru değildir.

Sosyal medyada özendirilen bazı malum kedi ırklarından bir kediniz olunca mutlu olacağınızı düşünmek hata olabilir. Tabi ki kendiniz için favori bir ırk seçebilirsiniz bunda sorun yok. Yalnız aynı ırk ve ailede bile kediler birbirinden farklı karakterde olacaktır bunu unutmayın.

Kedi Sahiplenmeden Önce Sorumlulukları Bilmeniz Gerekir

Kedi sahiplenmeden önce bir kedi sahibi olmanın ne demek olduğunu bilmeniz gerekiyor. Pek çok insan sahiplendikleri hayvanlara bakamadıkları için onları geri iade ediyor veya sokağa terk ediyor.  Birçok insanda zamanında sahiplenip evin bir parçası haline getirdikleri kedilerin masraflarını karşılayamadıkları için onları terk etmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor. 

Hiç kimse yanında hasta ve acı çeken bir canlıyla mutlu olamaz ve onlar hastalandıklarında veteriner masrafları çoğu zaman binlerce lirayı bulur. Eğer sabırla ve özveriyle onların yanında olmazsanız bu dönemler her zaman yıpratıcı ve streslidir. Evet hasta bir kedinizin olması streslidir. Tedavi yaptırmak kadar kedilerin hassas bünyesinin tedaviye cevap verip vermeyeceği bilmemek hem bir muammadır.

Normal şartlarda sağlıklı 20 sene yaşayabilecek kedinizin hastalığını kabullenmek zordur. Aklınıza çok fazla soru gelir veya kendinizi suçlarsınız. Son zamanlarda ona kötü mü davrandım? Yanlış mama mı seçtim? Diye bir cevap ararsınız. Hayır bunları düşünmeyin. Bu onun hayatı. Bizim gibi kedilerinde yaşam çizgisinde inişler ve çıkışlar vardır, iyi haber “Kediniz robot değil.”

Bir kedi sahibi olmak için birkaç şartın uygun olması gerekir:

  • Masraflar: Kedi sahibi olmak masraflıdır. Yiyecek, çöp, sağlık, oyuncaklar, ödüller, ev eşyaları. Siz bu kadar masraf yapmayı düşünmeseniz bile ilerde bir kedi ile bir çocuk sahibi olmanın arasında masraf olarak pek bir fark olmadığını görünce şaşırmayın. Cins olan ve parayla sahiplenilen kediler, barınaktan alınan veya ücretsiz sahiplendiğiniz kedilerden daha maliyetlidir.
  • Sorumluluk kediler evde yalnız kalabilseler de çok yalnız kalmayı sevmezler. Birkaç gün ayrı kalmak sorun olmasan bile kedinizi daha fazla yalnız bırakmanız onun acı çekmesine sebep olur.
  • Araştırma: Safkan veya melez bir kedi mi arıyorsunuz. Peki sahip olmak istediğiniz kedi ırkının özellikleriniz biliyor musunuz? Sahiplenmeden  önce ırkın özelliklerini araştırmanız ilerde yaşayabilecekleriniz hakkında size ipucu verebilir.
  • Eviniz: Eviniz sahiplenmek istediğiniz kedi için uygun mu? Bazı kediler yerde gezmeyi bazıları yükseklere çıkmayı sever. Bazı kediler küçük alanları severken bazı cins kediler keşfetmek ve dolaşmak için büyük evlere daha uyumludur. Evinizin durumunu göz önüne alın. Yüksek binalarda hareketli bir kediyle olmanız zor bir seçimdir. Her yıl onlarca kedi balkonda gezinirken düşüp sakatlanır, ciddi yaralanmalar geçirir.

Yaşam Tarzınıza Göre Kedi Sahiplenme Rehberi: Karakterinize Uygun Kedi Seçimi

Sahiplenmek istediğiniz kedinin cins özelliklerini öğrendiyseniz artık ne aradığınızı biliyor olmalısınız. Yine de bir kedi sahiplenmeden önce, onun sizinle uyum sağlayıp sağlayamayacağını kestirebilmeniz, ilerde sizin için sürpriz olacak durumları en aza indirir. Kediler mizaç değiştirebilen hayvanlardır zamanla faklı karakterlere girerler genellikle 2 yaşından sonra karakterleri oturur.

Evde vakit geçiren ve oturmak için boş zamanı olan biriyseniz bir kucak kedisi isteyebilirsiniz. Evet yaygın inanışın aksine her kedi kucağa gelmeyi sevmez mesela American Shorthair gibi bağımsız ve kendi dünyasını yaşayanlar.

  • Kıymetiniz bilinsin istiyorsanız size ilgili ve düşkün olacak bir Sarmal ya da Tekir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • İlgi yerine rahatlığı tercih ediyorsanız Ankara kedileri size istediğiniz alanı verir. Hem pamuk gibi tüyleriyle etrafınızda gezinirken hem de size bolca özel alan verir.
  • Evden uzaklaşıp sık sık seyahate çıkıyorsanız  Scotishler, American Shorthairlar sizi idare edebilir.
  • Özenli biriyseniz ve onunla sürekli ilgilenmek istiyorsanız daha uzun tüylü Maine Cool ve Himalayalar gibi gösterişli bir kedi sahiplenebilirsiniz.
  • Sessizliğimi seversiniz American Shorthair, Abyssian, Bengal, American Curl Cat, British Shorthair,  Exotic Shorthair, Siberian, Russian Blue,  Scottish Fold daha çok sessizliği ile bilinen kediler arasında.
  • Konuşmayı seven bir kedi isterseniz Tekirler, Ankara kedisi, Himalayan”iyi bir vokaldir” , Sarmanlar girişkenlikleriyle bilinir,
  • Hassas veya Dayanıklı; Bazı kediler oldukça naif olurken bazıları oldukça dayanıklı. İstediğiniz ırk özelliklerinin hassas mı yoksa dayanıklı mı olduğunu hem seceresinden (aile geçmişinden) hem de ırk rehberlerinden ya da internetten öğrenebilirsiniz.
  • Naif veya Hırçın; Eğer eviniz bir savaş alanıysa eve getirdiğiniz çekingen bir kedi muhtemelen ya saklanacak ya da içine kapanacaktır. Zamanla stres kaynaklı hastalıklara dirençsizleşebilir. Hırçın kediler küçük çocuklarla veya diğer hayvanlarla anlaşamayabilir. Sizde bunları göz önünde bulundurarak ve diğer yazılarımıza bakarak kararınızı verebilirsiniz.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap