Kedilerde Karın Şişliği: Yavru Kedilerde Karın Şişkinliği

Kedilerde Karın Şişliği: Yavru Kedilerde Karın Şişliği

Yavru kedilerde karın şişkinliği, karın abdominal genişleme ya da karın distansiyonu olarak bilinen bir sağlık sorunudur. Karın distansiyonunda karnın üst kısmında şişlik görülür. Karın abdominal genişlemede ise karnın alt kısmında şişkinlik fark edersiniz. Kedilerde meydana gelen karın şişliği, karın kısmında bir genişleme ile ortaya çıkar. Kedinizin karnının normalden çok daha büyük olması ile endişe duyabilirsiniz. Kedi sahiplenme kararıyla birlikte kedinizin başına gelecek rahatsızlıklar hakkında bilgi donanımına sahip olmalısınız. Hasta ya da genetik rahatsızlıklara sahip bir
kedi sahiplenme durumu, sık sık veteriner hekim ziyaretlerine neden oluyor. Bu nedenle kedi sahiplenme sürecinde kedinizin tüm sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Kedilerde karın şişliği cinsiyet, yaş ve farklı pek çok nedenden kaynaklanır.

Yavru Kedilerde Karın Şişliği: Kedilerin Karnı Neden Şişer

  • Obezite: Aşırı kilo alımına bağlı olarak ortaya çıkar. Obezitede kedilerin karın kısmında yağ birikir ve karınları gerginleşerek büyük bir yapı haline gelir. Birçok kedi sahibi için ciddi bir sorun gibi görülmese de kedilerin hayat konforunu ciddi anlamda etkiler. Hareketsizlik, hormonal dengesizlikler ve yeme bozukluğu obeziteye neden olur.
  • Gaz: Yanlış beslenme ya da mama değişikliği kedilerde gaz sorununa neden olur. Kedilerin süt ve süt ürünlerinden tüketmesi de karın şişliğine neden olur. Kedilerin gaz çıkarması ile şişkinlik de ortadan kalkar.
  • Hamilelik: Karın şişliği, hamileliğin ikinci döneminde görülür. Hamileliğin süresine göre karında genişleme gözlenebilir.
  • Kabızlık: Kedilerin yediği besinler kabızlığa yol açar. Kabızlıkta dışkı vücuttan atılamaz ve karın şişliğine sebep olur. Kedinizin kabızlık yaşamaması için yediklerine dikkat etmek önemlidir.
  • Diyabet: Kedilerde görülen şeker hastalığı, karın şişliğine sebep olur. Diyabet kilo alımına bağlı olarak gelişir. Bu durumda kedinizi veterinere götürerek diyabet tedavisine başlamanız gerekir.
  • Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları: Metabolik rahatsızlıklar ve sindirim sistemi hastalıkların kedilerin karın şişliği yaşamasına neden olur. Sindirim sisteminde oluşan tıkanıklar karın bölgesinin genişlemesine yol açar. Kedinizin beslenme düzenine dikkat ederek bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde Karın Şişliğinin Hastalığa Bağlı Nedenleri

  • Organ Genişlemesi: Karın bölgesinde olan organların bazı hastalıklar nedeniyle şişmesi, karın şişliğini ortaya çıkar. Kedilerde görülen organ genişlemesi, neoplazi, tümör ya da bulaşıcı hastalıklar nedeniyle olur. Ultrason ya da röntgenle hastalığın teşhisi mümkündür.
  • Karında Serbest Sıvı: Karın bölgesinde kan, doku ya da idrar birikmesine bağlı olarak ödem meydana gelir. Elle anlaşılması mümkün değildir.
  • Karında İdrar Toplanması: Mesanenin hasar görmesi ve sonucunda idrar sızdırması ile karında idrar birikir. Bu durum araba çarpması ve yüksekten düşme gibi kazalarda görülür.
  • Karında Kan Birikmesi: Herhangi bir travma sonrası ya da ameliyat sırasında görülür. Kanama bozukluğu bazı tümör çeşitlerinden dolayı da kaynaklanır.
  • Ödem: Karın zarı iltihabı, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları ya da tümörler nedeniyle oluşabilir. Tespit edilmesi için patolojik inceleme yapılır.
  • Tümör: Karında şişlik oluşması, kanserin en yaygın görülen belirtilerinden biridir. Kanser hastalığı oldukça ciddi olduğu için erken teşhis ve tedavisi hayati önem taşır. Kansere uygun planlanan bir tedavi yöntemi ile karın şişliği de ortadan kalkar.
  • Kalp Hastalıkları: Kalp yetmezliği, karaciğer genişlemesine ve karında sıvı birikimine neden olur. Kalp hastalıklarında veteriner muayenesi oldukça önemlidir.

Kedilerde Karın Şişliği Tanı ve Tedavisi

Kedilerde karın şişliğinin nedenini öğrenmek için detaylı bir fizik muayene olmaları gerekir. Kedinizde şişkinlik fark ettiğiniz zaman veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin daha önceden yaşadığı hastalıklar ve şişkinliğin oluşma zamanı gibi bilgileri hekiminizle paylaşmalısınız. Fiziksel muayenede kedinizin ciğerleri, kalbi dinlenerek ve karın bölgesi incelenir. Detaylı muayene ile kedinizin kalp rahatsızlıkları, karındaki kitleleri, organ büyümeleri, gaz birikimi ve sıvı birikiminin durumu belli olur. Veteriner hekiminiz muayene sonrasında çeşitli kan testleri isteyecek. Kedinizin karın şişliğinin tedavi edilmesi için öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile şişliğin de ortadan kalkması beklenmektedir. Obezite nedeniyle oluşan şişliklerde kedinizin kilo vermesi gerekir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap