Kedilerde Alt Üriner Sistem Hastalığı

Kedilerde alt üriner sisteme dair pek çok rahatsızlığın görülmesi mümkündür ve bu rahatsızlıklar genellikle kedilerin büyük oranda ağrı çekmesine neden olabilmektedir. Kediler ağrıya ya da yaşadıkları stresli duruma bağlı olarak bu dönemde saldırganlaşabilir, bağırabilir ve ısırma gibi davranış bozuklukları gösterebilir. Bu durumlarda kedilerde mevcut olan belirtileri takip etmek ve bunlar doğrultusunda vakit kaybetmeden veteriner desteği almak gerekir. Peki, kedilerde alt üriner sistem hastalığı neler olabilir? Bu hastalıkların tedavisi nasıl sağlanır?

Kedi Alt Üriner Sistem Hastalığı Belirtileri

Kedilerde alt üriner sistem hastalıklarının genel anlamda benzer belirtileri olur. Bu belirtiler içinde en yaygın olanı da kedilerde görülen ağrılardır. Bu ağrı bazı durumlarda idrar yaparken zorlanmaktan kaynaklanabilir, bazı durumlar ise böbreklerde meydana gelen taşların yarattığı sorunlara bağlı olabilir. Bu tür farklı nedenlere bağlı şekilde görülebilen ağrılar, kedilerin özellikle de idrar yaparken zorluk çekmesine neden olabilir.

Bunun yanı sıra kedilerde meydana gelen alt üriner sistem hastalıklarında sıklıkla idrar çıkma durumu da gözlemlenebilir. Sık sık idrara çıkan kedinizin bir türlü idrarını yapamaması ama yine de gün içinde normalden fazla olacak şekilde idrara çıkması olasıdır. Bazı kedilerde idrar kanlı şekilde görülebilir ve bu durumda kedilerin ciddi bir ağrı çekerek inlemek ya da bağırması mümkündür.

Kedilerde görülen alt üriner sistem hastalıklarında ayrıca idrar kaçırma gibi durumların gözlemlenmesi de olasıdır. İdrar kaçırma durumu görülen kediler, tuvaletlerine giderken evin farklı bölgelerine idrarlarını yapabilirler ya da tuvaletleri hariç bölgelere de idrarlarını yapma gibi davranış bozuklukları gösterebilirler.

Kedilerde görülen bu problemlere bağlı şekilde mide bulantısı, ishal, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, az su içme gibi farklı belirtiler de görülebilir ve alt üriner sistem hastalıklarının kısa zamanda tedavi edilmesi aslında kedilerin de daha az ağrı çekmesine neden olacaktır. Bu nedenle de kedilerin hastalıklarını takip etmek gereklidir.

Kedilerde Alt Üriner Sistem Hastalıkları Tedavileri

Kedilerde görülen alt üriner sitem hastalıklarının her biri için farklı şekilde tedaviler uygulanabileceğini söylemek mümkündür. Örneğin kedilerde görülen taşlarda bazı durumlarda taşların kırılması, bazı durumlarda taşların bir operasyon ile alınması ya da farklı şekillerde antibiyotikler ile bu sorunun ortadan kaldırılması mümkündür. Taşlar kedilere ciddi şekilde ağrı verebilen durumlardır ve idrar yaparken ciddi zorluklar yaşamalarına neden olabilmektedir. Bunların önüne geçmek ise erken dönemde tespit edilen böbrek taşlarının kısa sürede tedavi edilmesi ile sağlanabilmektedir.

Kedilerde görülen bir başka rahatsızlık olan stres kaynaklı alt üriner rahatsızlıklarda ise kedilerin temel probleminin belirlenmesi gerekir. Örneğin bir enfeksiyon, kedilerde görülen yetersiz beslenmelere bağlı şekilde oluşan durumlar, stere bağlı şekillenen etmenler ve daha pek çok duruma bağlı görülen hastalıklarda kediler için uygulanacak olan tedavi aslında hastalığa özeldir. Yani bazı durumlarda antibiyotik kullanımı, bazı durumlarda diyet programı oluşturulması ve bazılarında da stres etmenlerinden uzaklaşılması aslında tedavi için yeterli olabilecektir.

Kedilerde Alt Üriner Sistem Hastalıklarından Korunmak

Kedilerin alt üriner sistem rahatsızlıkların korunması için yapılabilecek olan en iyi şeyler aslında sağlıklı ve düzenli beslenmenin sağlanması, bol sıvı tüketimi, düzenli egzersizler ve stres içermeyen bir ortama sahip olmak olacaktır. Stres olmayan ortamda yaşayan, kıskançlık ve benzeri olumsuz durumlara sahip olmayan kedilerin alt üriner sistemlerde meydana gelen rahatsızlıklara daha az yakalandığı gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra düzenli egzersiz yapmaları da sistemlerin doğru şekilde çalışması için oldukça önemlidir. Ayrıca kedilerin dikey bir tırmalama direği ile vakit geçirmesi de bu tür hastalıklara yakalanma riskini azaltabilecek olan farklı yöntemlerden biridir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap