Yavru Kedilerde Kabızlık Neden Olur?

Yavru kedilerde kabızlık ishal kadar sık görülmez. Yavru kedinizin kakasını yapamaması nedeni kalın bağırsakların düzgün çalışmadığı için anormal dışkı birikiminin olmasıdır. Bu sorun yavru kedinin kaka yapamamasına ya da çok az yapabilmesine yol açar. Kalın bağırsakta biriken dışkı, sertleşir ve kurur. Şiddetli karın ağrısıyla dışkılama için zorlamasına neden olur. Bazı kediler kakalarını yaparken kendilerini çok zorlarlar. Bu da dışkıyla beraber kan görmenize ortam hazırlar. Yavru kediler henüz gelişim aşamasında olduğu için yediği mama çok önemlidir. Kolay öğütebilecekleri kaliteli kedi mamalarından tercih etmelisiniz. Ayrıca yavru kedim kaka yapmıyor diyorsanız kedinizin yeteri kadar su içtiğini gözlemlemelisiniz.

Yavru Kediler Nasıl Kaka Yapar?

Yeni doğan yavru kedilerin kaka yapması için anne kedidilini kullanarak bölgeyi temizler. Eğer anneleri yoksa sizin eldiven yardımıyla yavru kedinin poposuna nemli bir bez ile temizleyerek kakasını yapmasını sağlamanız gerekiyor. Birkaç haftalık olduktan sonra, yavru kediler bu uyarı olmadan düzgün bir şekilde çişini ve kakasını yapar.

Yavru Kedi Günde Ne Kadar Kaka Yapar

Kediler yavruluk dönemlerinde çok fazla yemek yiyemedikleri için sık dışkılama beklenmez. Ancak yavru kedinin günde en az bir defa kaka yapması gerekiyor. Eğer kediniz 48-72 saat boyunca dışkılama yapamıyorsa kabız olabilir.

Yavru Kedilerde Kabızlık Nedenleri

Kedinizin kaka yapmaması birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir ve bu durum ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Kabızlık, dışkının bağırsaklarda birikmesi ve sertleşmesi sonucu ortaya çıkar. Kabızlık, yetersiz lifli bir diyet, su alımının yetersiz olması, tüy yumağı oluşumu veya bağırsak tıkanıklığı gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Yavru Kedilerin Yabancı Cisim Yutması

Kedinizin bağırsaklarında yabancı cisimler olabilir. Kediler, kaza ile veya oyun sırasında yabancı cisimleri yutabilirler. Bu cisimler, bağırsaklarda tıkanıklığa veya sindirim sistemi problemlerine neden olur.

Yavru Kedilerde Stres, Kaygı

Stres ve kaygı durumu kedilerde genellikle göz ardı edilen kabızlık nedenidir. Stresli ortamda yaşayan veya rutinlerinde bir değişiklik yaşayan yavru kediler bundan muzdarip bağırsak sorunları yaşarlar. Psikolojik sorunlar kedilerin sindirim sorunlarına neden olur. Eğer kedinizin tuvalet kabı temizlenmiyorsa bu kedinizi kolayca strese girmesine neden olacaktır.

Kedilerde Nörolojik Sorunlar

Megakolon, nörolojik bir sinir sorunu olan kedilerde kabızlığa neden en yaygın sağlık sorunudur. Kedilerde Megakolon , kolon kaslarının düzgün şekilde kasılmamasına neden olarak kolonda dışkı birikmesine neden olur. Megakolonlu kedi yavruları, dışkının sindirim sisteminden düzgün şekilde geçmesine yardımcı olmayan ve kabızlığa yol açan zayıf kolon kaslarına sahiptir.

Kedilerde Beslenme Sorunları

Yavru kedinizin beslenmesi düzgün bir şekilde sağlanmıyorsa, kedilerde kabızlık ve kaka yapamama sorunları ortaya çıkar. Yetersiz lif içeren bir diyet veya yeterli miktarda su alımının olmaması bu sorunlara yol açar.

Kedilerde Anoreksiya

Yavru kedilerde anoreksiya, iştahsız, yemek yemeyi reddetme olarak tanımlanır. Yavru kedinizin yeterli miktarda gıda tüketmediği durumlarda bağırsak hareketleri yavaşlayarak yavru kedi kaka yapamaz.

Kedilerde Sindirim Sistemi Sorunları

Kedilerde bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları, kaka yapmama sorununa yol açar. İrritabl barsak sendromu, bağırsak enfeksiyonları veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlar bu kategoriye örnek olarak verilebilir.

Kedilerde Dehidrasyon

Yeterli miktarda Kedilerin su içmemesi, dışkının sertleşmesine ve kaka yapmama sorununa yol açabilir. Su alımı, bağırsakların düzgün çalışması için önemlidir.

Sağlık Sorunları

Kedinizin kaka yapmama sorunu, bazı tıbbi durumların belirtisi olabilir. Örneğin, anal bezlerin tıkanması, tümörler veya sinir sistemi problemleri gibi durumlar kaka yapmama sorununa neden olur.

Kedilerde Parazitler

Yavru kedinizin kaka yapmamasının bir diğer nedeni iç parazitlerdir. Kedilerde iç parazitlerin önlemi alınmadığı sürece bağırsakları hedef alarak dışkılama sorununu meydana getirir. 3 ayda bir kedinizin iç parazit iğnelerini yaptırmanız ve veteriner kontrolüne gitmelisiniz.

Kedinizin kaka yapmama sorunu hala devam ediyorsa, bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Veteriner hekim, kediyi muayene ederek doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir. Kendi başınıza müdahale etmek yerine, uzman birinin gözetiminde hareket etmek en iyisidir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Belirtileri

Yavru Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Kedinizin kum kabında kaka yapmak için çabaladığını ve hiçbir sonuç alamadığını görebilirsiniz. Kaka yapmayı başarırlarsa, normalden çok daha kuru ve sert olacaktır.

Dışkılama zorluğu: Yavru kedinin kabızlık yaşadığını anlamak için en yaygın belirti, dışkılama güçlüğü veya dışkılama olmaması. Kedinizin uzun süre tuvaleti kullanmaması veya sıkıntı içinde tuvalet kabini kazması.

Kuru, sert dışkılama: Kabız kedi az da olsa kakasını yapar. Ancak sağlıklı kedi kakası kahverengi renkte ve ıslak olmalıdır. Kabız kedi kakası kuru ve sert görünür.

İştahta Azalma: Yavru kedilerde kabızlık, iştah kaybına neden olur. Kediniz normalden daha az yemek yer veya tamamen yemek reddi gösterir.

Kedilerde karın şişliği: Yavru kedinizin kabızlık şikâyeti olduğu için dışkının bağırsaklarda birikmesi, yavru kedinin karın bölgesinde şişkinlik veya gerginlik oluşmasına neden olur.

Yavru kedide huzursuzluk: Kabızlık yaşayan yavru kediler huzursuz ve sizden kaçarak bir köşeye saklanırlar. Sürekli olarak tuvalet arayışındadırlar. Farklı pozisyonlarda rahatlayamayabilirler ve sürekli temizleme hareketleri yaparlar.

Kedilerde kusma: Şiddetli kabızlık durumunda, yavru kedilerde kusma da görülebilir. Dışkı birikimi nedeniyle mide bulantısı ve kusma meydana gelir.

Yavru Kedilerde Kabızlık Evde Nasıl Geçer

Öncelikle kabızlık sorunu yaşayan yavru kedinizi veteriner hekime götürerek, doğru teşhisi almanız önemli.

  • Bol su sağlayın: Kabız olan kedi yavruları yetersiz su içtikleri için susuz kalabilirler. Bu yüzden yavru kedinizi günlük içmesi gereken suya ulaşması ve içmesi için teşvik etmelisiniz.
  • Kedilerin suya her zaman erişimini sağlamak kedi çeşmesi alarak hem dikkatini çekmeyi hem de su içmelerini sağlarsınız.
  • Kuru mama yerine konserve mama yemesi, suyunun içerisine bir miktar zeytin yağı damlatmak kedinizin dışkısını yumuşatmasını sağlayacaktır. Yavru kedilere yetişkin kedi maması vermemelisiniz. Yetersiz beslenme veya gıda alerjilerinden kaynaklanan her şey kedilerde kabızlığa neden olur.
  • Yavru kedinizin bağırsaklarının hareket etmesi için o bölgeye hafif masaj, sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz.
  • Tüy yumağı oluşumu da kabızlık sorununa neden olur. Yavru kedinizin tüylerini düzenli olarak taramak veya tüy yumağı oluşumunu engellemek için tüy yumağı önleyici ürünler kullanmalısınız.

Yavru Kedilerin Kabız Olmasını Önleme

Yavru kedinizin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması kabızlık riskini azaltır. Yüksek kaliteli, dengeli ve besleyici bir kedi maması seçin. Mama seçerken lif içeriği yüksek olanları tercih edin.

Yavru kedilerin yeterli miktarda su tüketmeliler. Su, dışkının yumuşak olmasını ve kolay çıkmasını sağlar. Sürekli temiz su temin edin ve su kabını düzenli olarak kontrol ederek taze su sağladığınızdan emin olun.

Annesiz yavru kediniz varsa eğer düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırmakta size düşüyor. Tuvalet kabını düzenli olarak temizleyin ve yavru kedinizin tuvalet ihtiyacını karşılayacağı sessiz ve rahat bir ortam sağlayın.

Hareketli bir yaşam sürmeleri, egzersiz yapmaları bağırsak hareketlerini de olumlu etkiler. Yavru kedinizle oyun oynayarak ve interaktif oyuncaklarla kedinizin enerjisini atmasını sağlayın.

Yavru kedinizin düzenli kontrollerini yaptırmalısınız. Veterineriniz, yavru kedinizin genel sağlık durumunu değerlendirerek kabızlık gibi sorunları erken tespit eder.

Unutmayın, her kedide farklı ihtiyaçlar olabileceği için veterinerinizin önerilerine uymak en doğrusudur. Eğer yavru kedinizde kabızlık belirtileri görüyorsanız, vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap