Kedilerde Demans Belirtileri ve Tedavi Yolları

Kedilerde demans yaş ilerledikçe ortaya çıkan, kafa karışıklığı ve bilişsel işlev bozukluğu olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Kedilerin farkındalığının azalması, hafızada ve öğrenmede zayıflama ya da uyaranlara verdiği tepkilerin azalması gibi bilişsel problemlere neden olan bir süreçtir. Kedilerde demans tıpkı insanlardaki alzheimer ve bunama ile benzerlik göstermektedir. Ev kedileri genellikle 15 yıl kadar yaşayabilir. Kedilerde demans belirtileri de 10-11 yaşlarında ortaya çıkabilmektedir. 15 yaşın üstündeki çoğu kedi ise demans rahatsızlığı ile mücadele etmektedir. Kedinizde demans belirtilerini fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Veterineriniz kedinizin durumunu gözlemleyerek gerekli tedaviyi önerecektir. Demans rahatsızlığı olan kediler vücut kontrolünü yitirdikleri için gerekli önlemlerin alınması ve tehlikeli durumlardan uzak kalmaları önemlidir.

Kedilerde Demans Belirtileri

Kafa karışıklığı: Kedinizin mama, su ya da tuvalet kabının yerini unutabilir. Bu nedenle ev içerisinde amaçsız bir şekilde dolaşması normaldir.

Sık miyavlamak: Gerginlik ya da endişe yaşayan kediniz tüm gece boyunca miyavlayabilir. Karanlıkta kalan kediniz, kaybolmuş ve yalnız hissedebilir.

Davranış değişiklikleri: Demans yaşayan kediler daha fazla ilgi görmek isterler. Zaman zaman agresif tavırlar sergilediklerini de görebilirsiniz.

Uyku düzeninde değişiklikler: Kediler demans sürecinde etrafa olan ilgisini kaybeder. Bu nedenle gün içinde uzun saatler uyuduğunu görebilirsiniz. Böylece geceleri çok daha aktif olurlar.

Hijyen: Kediniz kendini yalamayı ve temizlemeyi bırakabilir. Bu nedenle tüylerinin bakımsız ve daha mant olduğunu görebilirsiniz.

Kum kabını kullanmamak: Kediniz tuvalet kabını kullanmayı tercih etmez ya da yerini unutur ve tuvaletini evin herhangir bir alanına yapabilir.

Kedilerde Demans Teşhis ve Tedavisi

Veteriner hekiminiz kedinizde bulunan fiziksel ve davranışsal değişiklikleri gözlemleyerek bir sonuca varabilir. Sizde kedinizde fark ettiğiniz değişiklikleri not ederek veteriner hekiminize iletebilirsiniz. Gösterdiği belirtilerin başka bir hastalık nedeniyle olmadığını teşhis etmelidir. Bu nedenle kan testleri, ultrason ve röntgen uygulanması önemlidir.

Kedilerde meydana gelen demans, tedavisi olmayan ve iyileşmesi mümkün olmayan bir rahatsızlıktır. Uygulanan tedavinin asıl aması kedinizin kaygılarını azaltmak, refah bir hayat sürmesini sağlamak ve hastalığın sürecini yavaşlatmaktır. Bu nedenle hem veteriner hekimin alacağı tedbirler hem de sizin önlemleriniz oldukça önemlidir. Kediniz için hazırlayacağınız uygun ve ideal bir diyet listesi ile kedinizin bilişsel becerilerinin gelişimine yardım edebilirsiniz. Omega 3, E vitamini ve B12 vitamini gibi takviye gıdalar kullanabilirsiniz. Böylece sürecin yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.

Yaşlı Kedinizin Hayatını Kolaylaştırmak

  • Kedinizin zihinsel becerilerini geliştirmek için çeşitli egzersiz, bulmacalar, zeka oyunları ve etkileşimli oyuncaklar tercih etmelisiniz.
  • Evinizin düzenini yaşlı kedinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde kediniz yaşlılık dönemini daha rahat geçirebilir.
  • Kedinizin yemeğine, suyuna ve kedi kumuna erişimini kolaylaştırmalısınız. Evin farklı alanlarına ihtiyaç kaplarından koyabilirsiniz. Çok katlı bir eviniz var ise merdiven çıkmak zorunda kalmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Kediler demans döneminde ağrı çekerler ve tırmanma, zıplama vb hareketleri yaparken zorlanırlar Bu sebepler masalar, pencere kenarları ve kanepelere ulaşımını kolaylaştırmalı ve hatta rapma tarzı yardımcılar kullanabilirsiniz.
  • Kedinizin eğilmek zorunda olmasını engellemek için mama ve su kabınının yüksekte olmasını sağlamalısınız.
  • Kedinizin tuvalet kabının yeterince geniş olduğundan emin olmalısınız.
  • Görme yetisi azalan kediler için sensörlü lambalar kullanabilirsiniz.
  • Kediler rutinlerinin dışına çıkmaktan hoşlanmazlar. Bu sebeple kedinizin ani değişikliklere maruz kalmadığından emin olmalısınız. Kedinizle ilgili değişiklikler daha aşamalı ve yavaş gerçekleşmelidir.
  • Kedinizin stresli durumlar yaşamasına engel olmalısınız. Eğer eviniz sesli ve kalabalıksa, kedinizin kendine ait sessiz bir alana ihtiyaç duyacağını unutmamalısınız.
  • Kedinizi sürekli aktif tutabilmek için onunla eskiden olduğundan daha fazla vakit geçirmeli ve ilgilenmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap