Kedilerin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır

Kedilerin hasta olduğu hayatlarında meydana gelen herhangi bir değişiklik sebebiyle ortaya çıkabilir. Genel anlamda kediler kendilerine bakmak konusunda son derece başarılı. Fakat kedi sahiplerinin de kedilerinde meydana gelen farklılıkları görmeleri önemlidir. Böylece tanı ve tedavinin kısa sürede gerçekleşmesi ve etkili olması sağlanır. Kedi hastalıkları bazı durumlarda ölümcül sonuçlara neden olabileceği için günlük hayatlarının takip edilmesi önemlidir.

Kedinizin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bazı hastalıklar belli belirtiler ile kendini gösterirken bazı belirtileri fark etmek oldukça zor. Kedilerin hasta olması onların ayrıca bir bakıma ihtiyaç duymalarına da neden olmaktadır. Bu noktada kedi sahiplerinin rolü önemlidir. Kedinizi tanımanız, hastalığı hakkında bilgi sahibi olmanız ve gerekli bakım ile tedavi koşullarını sağlamalısınız.

Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar

  1. Kanser: Birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelir. Şişlik, yumru, ishal, kusma, ciltte enfeksiyon ve ani tembellik gibi belirtiler olur.
  2. Diyabet: İnsülin hormonunun az salgılanması sonucu meydana gelir. Ölümcül kedi hastalıklarından biridir. Az mama yeme, kilo kaybı, uyuşukluk, güzel kokulu nefes, aşırı su tüketme ve aşırı idrar çıkma gibi belirtiler fark edebilirsiniz.
  3. Kalp Kurdu: Sivrisinekler tarafından kedilere bulaşan bir rahatsızlıktır. Nefes almada zorluk, iştah kaybı, depresyon, öksürme, uyuşukluk ve kilo kaybı gibi belirtileri…
  4. Saç Mantarı: Tüyleri, tırnakları ve cildi etkiler. Oldukça bulaşıcı olduğu için dikkat edilmeli ve önlem alınmalı. Kulak, baş ve önayak bölgesinde oluşan cilt lezyonları ile kendini belli eder. Kısa sürede tüm vücuda yayılır.
  5. Kuduz: Omurilik ve beyni etkileyen viral bir hastalıktır. Genellikle enfekte olmuş bir hayvanın ısırığı ile geçebilir. İştah kaybı, sinirlilik, zayıflık ve dengesizlik ile kendini gösterebilir.
  6. Üst Solunum Yolları Hastalıkları: Boğaz, burun ve sinüs bölgelerinde üst solunum yolu rahatsızlıkları görülür.  Genellikle virüsler bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Öksürme, hapşırma ve yalama yoluyla diğer kedilerden bulaşır. Burun akıntısı, öksürme, iştah kaybı, hızlı nefes alma ve ateş gibi belirtiler gösterebilir.
  7. İdrar Yolu Enfeksiyonları: Ölümcül kedi hastalıkları arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Özellikle kuru mama yiyen, aşırı kilolu ve stresli kedilerde rastlanır. Tedavisi idrar yolu enfeksiyonunun nedenine göre farklılık gösteriyor. Tuvaletlerini yaparken zorlanmaları acil bir durumdur ve yardım alınmalıdır. Fazla su içme, farklı yerlere idrar yapma, idrar yaparken ağlama, kanlı idrar, depresyon, bölgeyi yalama ve iştah kaybı gibi belirtiler görebilirsiniz.

Kedilerin Hastalığına Neden Olan Parazitler

  • Kene ve Bitler: Kene ve bitlerden kurtulmak için kedinizin bedenini sık sık kontrol etmelisiniz. Kedinizde kene gördüğünüzde kendiniz çıkarmaya çalışmamalı ve veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
  • Kulak Uyuzu: Kedilerde oldukça yaygındır ve çeşitli birçok hastalığa neden olabilirler. Bu nedenle kulaklarının her ay temizlenmesi önemlidir. Kedinizin kulakları temiz ve pembe renkte görünmüyorsa kısa süre içerisinde veteriner hekiminizi ziyaret edebilirsiniz.
  • Uyuz: Kendini tüy dökümü ile belli eder. İnsanlar için de problemlere neden olur. Uyuz size bulaşmadan veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
  • Pire: Tüm kedilerin ortak problemlerinden biridir. Kedilerin vücutlarında pireyi rahatça görebilirsiniz. Kedinizin yaşam koşullarını iyileştirmek için mama kaplarını, ortamını ve yatağını dezenfekte etmelisiniz.

Kedilerin Hasta Olduğunu Gösteren Belirtiler

Kedilerde meydana gelen hemen hemen her rahatsızlıkta durgunluk, halsizlik, iştah kaybı ve uyku hali görülmektedir. Bunlara eşlik eden herhangi bir başka bulgu olmasa da kedinizin durgun hali bir iki gün boyunca devam ediyorsa yardım almanız gerekir. Kedinizin durgunluğu kendiliğinden geçiyorsa evham yapmanıza gerek yoktur. Sık sık öğürme ya da aşırı şekilde kusma gibi belirtiler bir muayeneye ihtiyaç duyduğunun belirtisidir. Kediniz sadece fazla tüy yuttuğu için kusabildiği gibi bir karın içi iltihaplanması nedeniyle de kedi kusuyor olabilir. Kedinizi sevdiğinizde ya da okşadığınızda rahatsız olduğunu hissediyorsanız ve sizi itiyorsa karın ağrısı olduğunu düşünebilirsiniz. Kediniz bu hareketine rağmen hayatına normal devam etse de kedinizin bir mide- bağırsak hastalığı geçirme olasılığı bulunmaktadır. Kedilerde fark edilen hassasiyet ve rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap