Kedilerde Kanlı İshal Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde kanlı ishal sebepleri şunlardır:

  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Virüsler
  • Parazitler
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Gıda alerjileri 
  • Bağırsak mikrobiyovundaki bakteriler
  • Antibiyotik ve diğer ilaçlar
  • İltihap ve bağırsak hastalığı
  • Pankreatit zehirlenme
  • Toksinler
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • Kanser
  • Hipertiroidi
  • Böbrek hastalığı

Kedi ishali edenleri yukarıda belirtilenler dışında da pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar.  Evcil hayvanınızın mamasını değiştirirken her gün biraz daha fazla yeni mama ve biraz daha az eski mamadan ekleyecek şekilde yeni haftaya, yeni mama planına yavaş şekilde geçiş yapmanız gerekir. Bu geçiş ödül hayvanınızın sindirim sistemini rahatlatarak yeni mama rutinine alışmasına yardım eder. Bu sayede ishal ihtimali azalır. Kedi dışkısındaki kan zor fark edilir. Özellikle bu konuda tecrübesiz olan kişiler kanı fark etmekte zorlanır.

Dışkının yapısı ve rengi dokusu farklılaşabilir. Bağırsağın özellikle kalın bağırsağın ucundan ya da renktel bölgeden gelen kan normal kandır. Genellikle tuvalet duvarlarında ya da dışkının üzerinde kırmızı pembe renkli damlalar şeklinde ortaya çıkar. Bağırsağın üst kısmında ince bağırsak bölümünden gelen kanlar koyu ya da siyah renktedir. Renk değişikliği ile ince bağırsaktaki enzimler üzerinde etkili olan kanlar genellikle koyu ya da kahve çekirdeği şeklinde oluşur. İshal ve kabızlık kedi dışkısına neden olan önemli faktörlerdir. Kabızlık ya da ishal olmayan durumlarda parlak kırmızı renkli gelen kan anüs ve rektum bölgesinde çeşitli sağlık problemlerine neden olur.

Kedi Dışkısında Kan Gelme Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedinizin dışkısında kan gelmesi bağırsak, ishal gibi nedenlerden kaynaklanır. Son 5 yılda en çok görülen hastalıklar arasında yer alan bağırsak rahatsızlığı ve ishaller dışkıda mukus ya da kan gelmesine sebep olur. Pek çok araştırmacı kedi dışkısında kan görülmesinin son derece sıkıntılı pek çok sorunu beraberinde getirdiğini saptamıştır. Evcil hayvanların dışkısından kan geldiğini gördüğünüz anda önce neden geldiğini ve kaynağını bulmanız gerekir.

Kedi Dışkısındaki Kan Neden Olur?   

Kedi dışkısında kan gelme sebepleri pek çok farklı faktöre bağlı olarak gelişir. Kedilerde kanlı ishalin sebepleri küçük değişikliklerle ortadan kalkabileceği gibi bazıları hayati risk taşıyan çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Kedi dışkısında kan gelmesine sebep olan faktörlerden bazıları şunlardır:

Kedilerde Parazit

Parazit evcil hayvanınızın dışkısında kan gelmesine sebep olan önemli bir faktördür. Kancal kurtlar, yuvarlak kurtlar, coccidia kanamaya sebebiyet veren önemli parazitlerdir. Veteriner hekiminizin dışkı testi sonucunda ortaya çıkan parazitler yavru kedinizin dışkısında kan gelmesine sebep olur. Hayvanımızın bağışıklık sistemini altüst ederek sindirim sistemini bozar. Evcil hayvanınızın bağışıklık sistemini geliştiren sağlıklı gelişimine destek veren aşıları yaptırmanız gerekir. Bu sayede evcil hayvanınızın dışkısından kan gelmesini önleyebilirsiniz.

Yaralanma

Yaralanma kedinizin rektum bölgesinde oluşur. Çeşitli yaralanmalar kedinizin dışkısından kan gelmesine sebep olur.  Bazı durumlarda çok kuru gelen dışkılar bu bölgenin yaralanmasına ve tekrardan kanamasına sebep olur. 

Beslenme Değişiklikleri

Beslenme değişiklikleri evcil hayvanınızda alerjiye neden olarak sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Beslenmenin hızlıca değiştirilmesi mamatolarans ya da mama değişiklikleri bağırsağın alt kısmındaki pek çok rahatsızlığa neden olur. Bu durumun sonucunda kedinizin dışkısında kan gelmeye başlar.

Kedilerde Rektal Polip

Rektal polip rektal bölgede meydana gelen iyi huylu kütlelere verilen addır. Bu kütleler vaskülarize yapıda olup dışkılama sırasında kanamaya sebep olur.

Fare Zehri

Fare zehri kemirgenlerin kanamadan ölmesine sebep olur. Kedinin bir miktar fare zehri yemesi ya da dolaylı olarak zehirlenmesi sonucunda sıçanı yemesi halinde zehir kedinin kan katılaşma sistemine müdahale eder. Bu gibi durumlarda rektum bölgesi, ağız, burun ve deri altında çeşitli kanamalara sebep olur.  Kalp, pıhtılaşma bozuklukları kedinizin dışkısından kan gelmesine sebep olan önemli bir bozukluktur. Bazen bu durum kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi mama sonrası da oluşur. Yaygın nedenlerinin dışında iltihap, bağırsak hastalığı, karaciğer hastalığı, çeşitli böbrek hastalığı, kanser gibi pek çok hastalık kedi dışkısından kan gelmesine sebep olur.

Kedi Dışkısından Kan Geldiğinde Ne Yapmalı?

Kedi dışkısından kan geldiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kabızlık ve mama değişikliğinin ortaya çıkardığı bu durum karşısında önlem almak için muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Doktorunuz dışkıdan kanın neden geldiğini öğrenmek için çeşitli kan testi ve fiziksel testler isteyecektir. Kedinizin rektum bölgesini muayene etmede yetersiz kaldığı durumlarda detaylı görüntüleme teknolojisi gelişen araştırma yöntemleri ile hayvanınızın dışkısı dikkatli bir şekilde kontrol edilir. Doktorunuz kan barındıran dışkıdan örnek alarak hayvanınızın dışkısını inceler. Hekiminizin yaptığı testler dışkıdaki kanın nedenini öğrenmenize yardım eder. Aynı şekilde kan yapısında parazit olup olmadığı da kolaylıkla anlaşılır.

Kedilerde Kanlı İshal Tedavi Yöntemleri

Tedavi yöntemleri dışkıdaki kanın temizlenmesine, iyileştirilmesine yardım eder. Evcil hayvanınızın beslenmesinden kaynaklanan pek çok beslenme sorunu bu rahatsızlıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Parazit kaynaklı kanamalar aşı ve ilaç tedavisi ile önlenir. Cilt enfeksiyonlarının ortaya çıktığı durumlarda antibiyotiklerle kedinizin kan değerleri kontrol altına alınır.  Hayvanınızın dışkısından gelen kanamayı kontrol altına almak için doktorunuz kedinizin hastanede kalmasını isteyebilir.  Susuzluk,  ishal hallerinde kedilere serum takılarak dışkıda kanamaya neden olan yaygın hastalıkların tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilir. Sevimli kedi dostunuz kısa sürede kendi sağlıklı hayatına dönerek oluşabilecek ciddi rahatsızlıklardan kolayca kurtulur.

Dışkıdan meydana gelen kan farklı pek çok semptom, rahatsızlığa neden olsa da veterinerinizin verdiği çeşitli tedavi yöntemleri sonucunda bu gibi problemler rahatlıkla önlenebilmektedir. Düzenli veteriner ziyaretleri ile hastalıkların erken teşhis edilmesi sayesinde kedilerde kanlı ishalin sebepleri incelenerek hastalığın teşhis ve tedavi süreci sağlıklı, rahat, emniyetli şekilde gerçekleştirilir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerin Ergenliğe Girmesi Ne Zamandır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap