Kedilerde Rahim İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Rahim İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde rahim iltihabı semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Kedinin cinsel bölgesini normalden daha fazla yalama isteğinin varlığı,
  • Cinsel bölgeden beyaz ya da sarı renkte akıntıların gelmesi veya bazı vakalarda kanlı akıntı gelmesi,
  • Kedinizde iştahsızlık görülmesi ile beraber kilo kaybı,
  • Hareketsizlik ve halsiz hareketler,
  • Kedinizin yüksek ateşli olması,
  • Karın bölgesinin normale oranla fazla şişkin olması da kedilerde rahim iltihabı belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerin bazılarının görülmemesi kedinizde pyometra yani rahim iltihabı olmadığı anlamına gelmez. Bu konu ile ilgili mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmeniz önerilmektedir. Bu hastalık da çoğu hastalıkta olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir. Kedinizde bu belirtilerden bir ya da birkaç tanesini fark ederseniz veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Kedilerde Rahim İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerin rahim iltihabı tedavisi içerisinde en etkili yöntem OVH operasyonudur. OVH, kısırlaştırma işlemidir. Aynı zamanda rahim iltihabı tedavisinde ilaç da kullanılabilmektedir. Antibiyotik tedavisi, 2 nedenden dolayı önerilmemektedir:

  • Rahim iltihabı olguları, gram negatif bakteri yükü daha ağır bir enfeksiyon şeklinde ilerlediğinden antibiyotik tedavisiyle birlikte meydana gelen aşırı bakteri toksini yükü, kedide bakteri toksinlerine bağlı zehirlenme riski oluşturur. Bu da çok riskli bir durumdur.
  • Rahim iltihabı olgularında antibiyotik tedavisi uygulanarak kalıcı başarı oranı oldukça düşüktür. Bir dönem için hastalık etkilerini azaltsa da kısa bir süre içerisinde tekrardan nüks etme durumu söz konusudur.

Kedilere Rahim İltihabı Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Kedilerde rahim iltihabı tedavisi uygulanmazsa rahim içerisinde oluşan iltihap artacaktır. Buna bağlı olarak rahim gerginleşir ve rahmin patlamasına sebep olabilir. Ardından ani bir şekilde akut karın iltihabına bağlı ölümle sonuçlanabilir. Hastalıkta her zaman rahim tıpası açılmadığından hastalığın bu formunda vajinadan akıntı gelmez. Hastalığı bu formu, geç fark edildiğinden diğer formuna göre oldukça zor tespit edilebilen ve tehlikeli versiyonudur.

Kedileri Rahim İltihabı Olmaması için Kısırlaştırmak Gerekli Midir?

Kedilerin rahim iltihabı oluşmaması için kısırlaştırma genel olarak en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Kısırlaştırma işlemi, kediler için faydalı bir operasyondur. Özellikle kontrolsüz doğumlarda çok büyük problemler yaşanır. Kısırlaştırma işlemi, rahim iltihabı için en etkili yöntemlerden biri olduğu gibi çiftleşme dönemlerinde veteriner hekimler tarafından kontrol altında olan kedilerde de hastalığın önüne geçmek söz konusu olabilir.

Kedilerde Rahim İltihabının Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde oluşan rahim iltihabı kedilerin kızgınlık dönemlerinde meydana gelmektedir. Bu dönemde çiftleşmenin olabilmesi için spermin rahmin içine girebilmesi için rahim ağzı açılır. Fakat bazı durumlarda kedinin vajinal yolundaki bakteriler, ısı döngüsü esnasındaki vajinanın açılmasından yararlanarak rahme girer. Bakteriler, vajinaya girdikten sonra enfeksiyona sebep olabilir ve irin oluşabilir. Hamilelik sırasında ise kalınlaşan rahim astarının tekrardan eski haline dönmemesi sonucunda bakterilerin büyümesi ve enfeksiyonun meydana gelmesi için ideal bir ortam oluşur. Cinsel olgunluğa gelmiş ve rahmi olan her canlı, risk altındadır. Ancak kesinlikle rahim iltihabı oluşacağı söylenemez. Buna ek olarak birkaç kızgınlık döneminin ardından kalınlaşan rahim astarına sahip olan yaşlı kediler ve kist gibi nedenlerden ötürü normalden daha da kalın olan rahim astarına sahip kedilerin daha riskli olduğu söylenebilir. Bunun sebebi ise vücudun sağlıklı ve normal bir rahim gibi enfeksiyonlar ile yeteri kadar mücadele edip kurtulamayacak olmasıdır. Ayrıca diğer hastalıkların tedavisi için de içeriğinde progesteron bulunan ilaçlar kullanan kedilerde rahim iltihapları hastalığı görülme ihtimali daha fazladır.

Kedilerde Rahim İltihabı Hastalığı İyileşir Mi?

Kedilerde rahim iltihabı iyileşmektedir. Kediler, uterus yırtılmadan veya enfeksiyon vücudun çeşitli bölgelerine yayılım göstermeden önce tedavi olduğu süre boyunca, rahim iltihabından tamamıyla kurtulma şansına sahip olur. Fakat bunun için tedaviden önce fark etmiş olduğunuz belirtilerin tekrar oluşmadığından emin olmanız gerekir. Bunun için tedaviden sonra kedinizi yakından takip ederek incelemeniz son derece önemlidir. Erken tedavi uygulanmayan hastalıklarda, kedilerin ortalama % 90’ından fazlasında prognozun iyi olduğu ve kedilerin rahim iltihabından kurtulduğu gözlenmiştir. Rahmin yırtıldığı vakalarda ise prognoz daha kötü bir durumdadır. Bu durumda ise kedilerin yaklaşık olarak % 50’si hayatta kalamaz. Rahim iltihabının iyileşmesi için veteriner hekiminizin verdiği talimatları özenli bir şekilde uygulamanız ve reçete olarak verdiği tüm ilaçları uygun dozda kedinize vermeniz oldukça önemlidir. Tek bir ilacı bile unutarak vermemeniz, kedinizin bu süreci çok daha zor atlatmasına hatta tedavi sürecinde gerilemeler yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Kedilerde Rahim İltihabı Önlenebilir Mi?

Kedilerde rahim iltihabını önleme konusunda en etkili yöntem kısırlaştırmadır. Bu operasyon sonucunda kedinin rahmi ve yumurtalığı alındığı için kedinin kızgınlık dönemine girmesi önlenmiş olur. Kızgınlık döneminde yumurtalıklardan salgılanan hormonlar ya da enfekte olmak için bir rahmin bulunmaması, kedinin rahim iltihabı hastalığını geçirmesine engel olmaktadır. Kısırlaştırılmayan kedilerde, kedinin kızgınlık döneminin oldukça iyi bir şekilde takip edilmesi gerekir. Kedinin kızgınlık döneminde temizliğine oldukça önem verilmelidir.

Kedilerde Rahim İltihapları Ne Zaman Olmaktadır?

Kedilerde rahim iltihabı genel olarak kızgınlık döneminden sonra 2 – 8 hafta içerisinde meydana gelmektedir. Rahim iltihapları, henüz cinsel ilişkiye girmeyen genç kedilerde ve orta yaşlı kedilerde görülebilmektedir. Buna ek olarak birkaç kez kızgınlık dönemine giren yaşlı kedilerde kalınlaşan rahim duvarı, eski haline dönemediği için rahim iltihabı en çok bu yaş grubunda meydana gelmektedir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Meme Bezi Hiperplazisi Nedenleri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap