Kedilerde Calicivirus Nedenleri, Belirtileri

Kedilerde calicivirus nedenleri nedir? FCV olarak da bilinen calicivirus, kedilerde sıklıkla görülebilen bir virüstür. Bu virüs kendini genellikle diş eti iltihaplanması, burun akıntısı ya da ağız ülseri gibi farklı belirtiler ile ortaya koyar. Bu virüsün iyileşmesi uzun süreler alabilmektedir ve kedilerin diş eti iltihaplanması gibi durumlar nedeniyle yemek yemekte zorlanması mümkündür. Bu sebeple de kedilerin bağışıklıkları düşebilir, virüs onları ciddi şekilde etkileyebilir. Bu durumda da öncelikli olarak veteriner desteği alarak tedavinin başlamasını sağlamak büyük öneme sahiptir. Peki, kedilerde calicivirus nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Kedilerde Calicivirus Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde görülen calicivirus hastalığı kedilerden kedilere ve insanlardan kedilere de bulaşabilmektedir. Bu durumda temizliğin ve hijyenik koşulların çok önemli olduğu aşikardır. Enfekte kedinin mama kaplarının, yatağı ya da kişisel eşyalarının düzenli şekilde temizlenmesi gereklidir. Ayrıca kedilerin de bakım ve temizliğinin düzenli şekilde yapılması önemlidir.

Kedixlerde Calicivirus Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde sıklıkla görülebilen bir rahatsızlık olan calicivirus, kedilerin bu virüs ile enfekte olmuş bir kedi ya da virüsün mevcut olduğu bir eşya ile teması ile kolayca bulaşabilmektedir. Bu nedenle de aslında kedilerin temiz ve dezenfekte olmuş alanlarda bulunması gereklidir.

Kedilerde calicivirus görüldüğü zaman aslında pek fazla belirti görülmese de kedilerin belli belirtileri sergilemeleri olasıdır. Diş eti iltihabı bu hastalık nedeniyle sıklıkla görülebilen bir belirtidir. Aurıca ağız ülseri de kedilerde calicivirus nedeniyle görülebilen bir belirtidir. Kedilerin ağızlarında meydana gelen bu iki rahatsızlık da ciddi ölçüde yeme problemlerine neden olabilmektedir.

Özellikle de kedilerin yemek yemekten kaçınmalarının nedeni aslında bu iki ağız ve diş eti rahatsızlığıdır. Çünkü yemek yeme sırasında büyük bir rahatsızlık ve ağrıya neden olurlar. Kediler bu dönemde pek fazla yemek yiyemediği için bağışıklık sistemlerinin güçsüzleşmesi ve buna bağlı olarak da hastalığın etkilerini daha belirgin şekilde göstermesi mümkündür.

Kedilerde görülebilen bir diğer belirti de ayrıca burun akıntısıdır ve bu pek önemli görülmeyen bir belirti olsa da aslında normal dönemde burnu akmayan bir kedinin burnunun akması, bir rahatsızlığı olduğunun önemli göstergelerindendir. Bu sebeple de kedinizin burnunun aktığını fark ettiğiniz zaman veteriner desteği almanız, pek çok hastalık için erken dönemde tedavi uygulanması olasılığını ortaya koyar.

Kedilerde Calicivirus Tedavileri Nelerdir?

Kedilerde görülen calicivirus hastalığının kedilere bulaşmaması için yavruluk döneminde aşılama yapılabilir ve bu aşılama belli dönemlerde tekrarlanabilir. Elbette ki veterinere danışmadan calicivirus aşısı yaptırmamak gerekir çünkü bazı kedilerin sağlık durumu gibi farklı etkenleri bu aşının etkisiz ya da en azından zararlı olmasına neden olabilmektedir.

Kedilerde uygulanan calicivirus tedavisi için aslında mutlaka veterinere danışmak gerekir çünkü kedinizin sağlık durumuna ya da farklı durumlarına yönelik olarak uygulanacak olan tedavi, kişisel şekilde belirlenebilmektedir. Tedavi sırasında genellikle antibiyotik kullanımı tercih edilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi için C vitamini desteği sağlanabilir ve kedilerde meydana gelen ağız ve diş eti problemleri nedeniyle yemek yememeleri bağışıklık sistemini güçsüz düşüreceği için yeme düzeninin de normal seyrinde ilerlemesi için çaba göstermek gereklidir.

Kedilerde görülen hastalıkların pek çoğunda olduğu gibi dinlenme, sağlıklı ve yeterli beslenme, düzenli su içme ve bağışıklık sistemini güçlendirme aslında tedavinin en iyi şekilde sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca antibiyotik tedavisinin yanı sıra serum takviyesi yapılması da mümkündür. Uygulanan serum ve antibiyotiklerin yanı sıra gıda ve besin takviyeleri de kedilerin kısa zamanda iyileşmesi için büyük ölçüde yarar sağlar.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap