Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir – Tedavisi Var mı?

Kedi tırmığı hastalığı Bartonella adında bir bakterinin neden olduğu ve nadir görülen bir bulaşıcı hastalıktır. Kedinin bu bakteri ile enfekte olduğunda herhangi bir belirti göstermeyeceği bilinmektedir. Aynı zamanda aynı evde yaşayan kediler de bu hastalığı birbirine geçirebilmektedir. Bu hastalık özellikle kış ve sonbahar aylarında daha sık görülmektedir. Genellikle birkaç gün içerisinde atlatılabilecek bir sağlık sorunudur.

Kedi tırmığı hastalığı özellikle çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Sebebi ise küçük çocukların evcil hayvanlar ile oynarken daha kaba olmalarıdır. Ayrıca derilerinin ince olması ve bağışıklık sistemlerinin pek gelişmemiş olması hastalığın çocuklarda daha yaygın olmasının bir başka sebebidir. Kedi tırmığı hastalığı 1889’da bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Ancak derinlemesine çalışmalara başlamaları 1950’yi bulmuştur. Araştırmaların sonucunda, küçük kedilerin pire tarafından ısırılmaları ya da enfekte kedinin dışkısıyla teması bulaşıcı maddeyi kanlarında taşımalarına neden olmaktadır. Bartonella bakterileri insanlara, kedilerin tırnaklarıyla çizmesi ve yara açmaları ile bulaşmaktadır. Bir diğer bulaş yolu ise insanları ısırmalarıdır. Bakteriler hem ağızlarında hem de pençelerinde bulunabilmektedir. Bir başka enfekte olma yolu ise kediyi ısıran pirelerin bizleri de ısırmasıdır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Kedi ile temas edildikten yaklaşık 3-10 gün arasında belirtiler gözlenebilmektedir. Kişiye göre 1 ila 3 hafta arasında değişiklik gösterir. Kedinin ısırdığı veya tırmaladığı noktalarda kabarcık ve şişlik şeklinde oluşan küçük deri lezyonları oluşmaktadır. Bu lezyonlar genelde böcek ısırığı sanılmaktadır. Genellikle ağrılı olmazlar ve daha çok bacaklar, kollar ile baş bölgesinde oluşur. Bir süre sonra lenf nodüllerinde şişme görünmektedir. Lenf nodüllerinin büyüklükleri 1-5 cm arasında ve koltukaltı, kasık ile boyunda oluşmaktadır. Şişen lenf nodüllerinin sıcaklık derecesi yükselir ve üzerlerinde kızarıklık meydana gelir. Bazı durumlarda içerisinde iltihap akar. 2-4 ay arasında lenf nodül büyümeleri devam edebilir.

Diğer bir belirti türü ise, 1-7 hafta içerisinde görülmektedir. Baş ve boyun ağrısı olarak kendini göstermektedir. Belirtiler kişiye ve bağışıklık sisteminin direnç durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bazı insanlarda tek bir belirti görünürken bazılarında çeşitli belirtiler yaşanabilir. Bu belirtiler, 38 dereceyi geçmeyen ateş, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ve boğaz ağrısı ve bazen de ciltte döküntü yaşanmasıdır. Nadiren olarak karaciğer, akciğer ve dalak gibi organlarda iltihap oluşabilir. Bazı durumlarda ise gözde kızarıklık oluşması ve kulak ön lenf nodüllerinde büyümesine neden olan küçük bir yara görülebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı sağlıklı bireyler tarafından tedavi gerektirmeksizin geçmektedir. Azitromisin, doksisiklin ve siprofloksasin gibi antibiyotiklerin düzenli kullanılması sonucunda 5 gün içerisinde hızlı bir şekilde iyileşme sağlanabilir. İnsanlarda antibiyotik tedavisi kısa sürede ve büyük oranda olumlu sonuç vermektedir. Nadir durumlarda tedavi uygulanmayan hastalarda durumun kötüye gittiği gözlemlenmiştir. Fakat bu durum kişinin bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Ateşi düşmeyen ve lenf düğümlerinde ağrı hisseden kişilerin bir hekime danışmaları faydalı olacaktır. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanan kişilerin tedavi görmesi önemlidir. Kediler için herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Kedinin sağlıklı ve bakımlı bir şekilde hayatına devam etmesini sağlamak yeterli olacaktır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Önlenir?

  • Evcil hayvanınız ya da dışarıda ki herhangi bir hayvan ile oynadıktan sonra ellerinizi ılık su ve sabun ile 20 saniye yıkamalısınız.
  • Kediniz sizi tırmalar veya ısırırsa, o bölgeyi sabunlamalı ve tedavi amaçlı bir ürünle dezenfekte etmelisiniz.
  • Kedinizin sizi tırmalamaması ve ısırmaması için onunla nazik oyunlar oynamalısınız.
  • Evcil hayvanınızın yaralarınızı, ağzınızı, gözünüzü ve burnunuzu yalamasına izin vermemelisiniz.
  • Çizikleri ve ısırıkları engellemek adına sokak hayvanlarına dokunmamayı tercih edebilirsiniz.
  • Evcil hayvanlarınızın oyuncaklarını ve özel eşyalarını rutin haline getirerek dezenfekte etmelisiniz.
  • Kedi tırmığı hastalığına sebep olan parazitleri yayılmasını engellemek istiyorsanız pire karşıtı ürünler kullanmalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap