Kedilerin Anatomisi Hakkında İlginç Bilgiler

Kedilerin Anatomisi Hakkında İlginç Bilgiler

Kedilerin anatomisi konusunu hiç merak ettiniz mi? Kedilerin ilginç yaşamında, bir o kadar ilginç fiziksel özellikler bulunur. Bazı kediler dünyaya ekstra parmaklarla gelmeye karar verebilir. Buna Polidaktil kedi sendromu deniliyor. Sizin kedinizin kaç parmağı var? Kedilerde kaç diş ve parmak bulunur sizin için açıkladık. Kedilerin 18 parmağı ve 30 kalıcı dişi bulunur.

Kedilerin Anatomisi: Kedilerde Kaç Diş ve Parmak Bulunur

Kedilerde kalıcı diş süt dişlerinin yerine gelen dişlerdir. Kediler yavruluktan çıkarken minik süt dişleri dökülür ve yerine yetişkin dişleri gelir. Bu dişlere yaprak diş deniliyor. Eğer kedinizin ağzında fazladan dişlerle bir piranayı andırdığını düşünüyorsanız merak etmeyin bu durum kalıcı değil ve eski dişler döküldüğünde kedinizin gülümsemesi normale dönecek. Gelin kedilerinizin tırnak ve dişlerine yakından bakalım.

Kedilerin Yaprak (bebek dişleri) ve Kalıcı Dişleri

Kedilerinde bizim gibi iki diş seti vardır. Yavruların 26 süt dişi yetişkinlerinse 30 kalıcı dişi bulunur. Yavru kediler dünyaya dişsiz olarak gelir ve üçüncü haftadan itibaren dişleri sürmeye başlar. 5 hafta içinde sürmesi tamamlanan süt dişleri minik ve naiftir. Kedilerimizin ağız sağlığı çok önemlidir ve eve geldikleri ilk andan dişlerini fırçalamamız gerekir. Diş fırçalamamız onların gelecekte sağlam ve ağrısız dişlere sahip olmalarını sağlar ayrıca bizi ağız kokusundan korur. 

Sizde yavru kediniz veya yetişkin kediniz için en iyi ürünleri bulmak için kedi ağız sağlığı ürünleri satılan petshoplara bakabilirsiniz. Kediniz dişlerini değiştirirken biraz ateşlenebilir ve bu ara biraz huysuzlaşabilir korkmayın bu süreç sandığınızdan daha kısa sürecek. Hatta göz açıp kapayıncaya kadar kediniz dişlerini dökmüş olacak. Kediniz dişlerini çıkarırken fırçalamaya ara vermeniz gerekir.

Kedilerde Kalıcı Dişler Ne Zaman  Çıkar?

Kedilerin kalıcı dişlerinin ne zaman çıkacağı tamamen onların genetik faktörlerine bağlıdır 3 ve 6 ay arasında kesici dişlerin çoğu yardımcı kesici dişlere görevi devretmiş olacaktır. Diğer dişlerse 7 aylık olana kadar yani en geç 2 ay içerisinde çıkmış olacak.

Kedilerin Dişleri Nasıl Çıkar?  

Yavru kedilerin çene kemiğinde diş tomurcukları denilen kalıcı dişleri oluşur. Zamanla gelişen kalıcı dişler, süt dişleri alttan itmeye başlar. Diş etinden çıkan dişler alternatif olarak yerine geldiği dişin düşmesini sağlar. Bu süt diş kabuklarını yatakta veya halının üzerinde görebilirsiniz. Ancak birçoğunu yavrular yemekle birlikte yutar.

Muhtemelen kediniz bu dönemde huzursuz olabilir, iştahsız olabilir, salya akıtması normal karşılanır. Yavru kediler diş çıkarırken damakları kaşınır ve buldukları her şeyi çiğnemek isterler. Onların bu çiğneme dürtüsünü anlayışla karşılayın ve ona çiğnemesi sağlıklı yumuşak bir nesne verin. Sert cisimler dişlerinin kırılıp aşınmasına sebep olabilir. Ayrıca nadir olarak kedinizin dişlerinin gelişiminde bazı aksilikler meydana gelebilir. Örneğin bazı inatçı dişler düşmez ve diğer dişleri sıkıştırır. Eğer kedinizde düşmeyen bir diş fark ederseniz çekilmesi için veterinere başvuru yapmanız gerekir.

Kedilerin  Parmakları

Çoğu kedinin 18 parmağı vardır; ön patilerde beş parmak ve arka patilerde dört parmak bulunur. Kedinizin büyük bir özenle pati bakımı yaptığını görmüşsünüzdür. Minik pençelerinin aralarında hiçbir bakteri kalmayana kadar yalar. Bazı insanlar kedilerin parmaklarının olmadığını pençelerinin olduğunu iddia edebilir. Bu kısmen doğru ama bir anlamda da yanlıştır. Parmak diye tabir ettiğimiz uzvumuz bize “el becerisi” vermek gibi büyük bir amaca hizmet eder. Eğer bu sadece bir patiyse o zaman tutma becerisi ortadan kalkar. Mesela doğada bizim gibi hatta daha güçlü parmakları olan canlılarda vardır.

Maymunlar, orangutanlar parmaklarını kullanarak taşları tutar, hindistan cevizini kırar, muzları soyabilir. Peki bunu bir köpek yapabilir mi? Hayır çünkü köpeklerin sadece pençesi vardır ve onları bu şekilde kullanamazlar. Kedilerin parmakları onların bir nesneyi kavramasını, tutmasını ve çevirmesini sağlar. Kedilerin pençesi eklemsiz parmaklar  sayılabilir tıpkı sincap ve diğer kemirgenlerde ki gibi pek çok işlevi yerine getirir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap