- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerinin ateşinin çıkmasında belirtiler altta yatan sorunlara göre değişmektedir. Kedilerde yüksek ateş belirtileri arasında en yaygın görülen belirti ateş ölçerin 39 derece üstünde ölçüm yapmasıdır. Kedi sahipleri ayrıca ateşi yüksek olan kedilerde uyuşma ve kızarma da gözleyebilmektedir. Ateşin derecesinin artması daha ciddi belirtilere neden olabilmektedir. Kedilerde ateşin yüksek olması aşağıdaki belirtileri de beraberinde getirebilmektedir:
- Yüksek vücut sıcaklığı
- Diyare
- Bulantı
- Hapşırık
- Halsizlik
- Hızlı solunum örüntüsü
- Ciltte çeşitli yerlerde görülen kızarmalar
- Kuru bir cilt ya da kurumuş bir ağız
- İştah kaybı
Kedilerde Ateş Nedir?
Kedilerde yüksek ateş bazı kanser türlerine ya da ağır hastalıklara karşı ilk semptom olabilmektedir. Bu nedenle kedilerde yüksek ateş görülüyor ise önemsenmeli ve derhal düşürülmeye çalışılmalıdır. Kedilerde 39,3 değerinin üstünde görülen sıcaklık ateş olduğunu düşündürmektedir. Vücut sıcaklığı 40 derece üzerinde olan kedilere acil müdahale gerekebilmektedir.
Ateş bazı durumlarda hastalığa sebep olabilir iken bazı durumlarda ise hastalığın sonucu olabilmektedir. Başarılı bir şekilde yapılan tedavilerde ateşin nedeninin iyi bilinmesi önem arz etmektedir. Tıbbi olarak ateş pireksi olarak tanımlanmaktadır. Vücutta olması gereken vücut sıcaklığının daha yüksek olması hipertermidir. Bu durum kısa sürede tedavi edilemez ise ölüme bile yol açabilmektedir. Vücutta termostat olarak görev yapan hipotalamus, farklı belirtiler ile kedinin ateşi olduğunu göstermektedir.
Kedilerde Ateşin Yükselme Nedenleri
Kedilerde ateşin sebepleri arasında çok sıcak ortamda bulunmasından aşırı ağır egzersiz yapmasına kadar pek çok faktör yer almaktadır. Bazı durumlarda kedilerdeki ateşin nedeni tam olarak anlaşılamamaktadır. Bu durumda genel bir tedavi yönteminin uygulanması en doğrusu olacaktır.
Kedilerde yüksek ateş belirtileri kadar nedenleri de önemlidir. Yüksek ateşe neden olan faktörler aşağıda yer almaktadır:
- Çeşitli mantar enfeksiyonları
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Viral enfeksiyonlar
- Tümör oluşumu
- Uzun süreli yaralar
- İç kanamalar
- Farklı ilaçların kullanımı
- Kuduz
- Lupuz
- Vücut içi parazitler
- Bazı çevresel nedenler
- Endokrin sistemde bozulma
- Metabolik bozulma
- Toksik maddelerin vücutta zehir etkisi oluşturması
Kedilerin Ateşinin Ölçülmesi
Kedilerin ateş ölçümü yapılır iken genel olarak kullanılan cihaz pediatrik rektal termometredir. En güvenilir ve hassas sonuçlar bu cihaz ile sağlanabilmektedir. Kedinizin ateş ölçümünü sağlamak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- İlk olarak ihtiyaç duyulan malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Malzemeler arasında termometre, alkol, yağlayıcı, havlu gibi ürünler yer almaktadır.
- Kedilerin sıcaklık ölçümleri için ne cam ne de civalı termometre doğru sonuç vermemektedir. En doğru sonuçlar için dijital termometreden yararlanılmalıdır.
- Termometre ucuna yağ damlatılmalıdır.
- Birisi yardımı ile kedinizin arka kısmının size doğru sabit bir şekilde durmasını sağlayabilirsiniz.
- Termometre kedilerin anüsünden bir ya da iki cm derin olacak şekilde itilmelidir.
- Termometre ucu hafif sağ ve sol yapılmalı ve ardından beklenmelidir.
Dijital termometreden gelen bip sesine kadar (ortalama iki dakika boyunca) termometre oynatılmamalıdır. - Ölçüm sonucu anüs içerisinden çıkarılan termometre alkol ile iyice temizlenmelidir.
- Termometre ekranında kedinin mevcut ateşi görülebilmektedir.
Kedilerin Ateşinin Düşürülmesi
Kedilerin ateşinin azalması için yapılabilecek çok az şey vardır. Bu şeylerden en önemlisi en yakın konumda yer alan bir veteriner hekime gitmektir. Bağışıklık sistemi yüksek ateş yüzünden çöken kedilere veteriner hekimler tarafından vitamin ve mineral içeren ek gıdalar ile destek yapılabilmektedir.
Kedilerde ateşin tedavi edilmesi sırasında ilk amaç kedi vücudunun hidrasyonunu sağlamaktır. Vücut sıcaklığı azaltılarak kedilerin halsizlik hissinden uzaklaşması sağlanabilmektedir. Dışardan verilen ek besinler ile kedilerin olması gereken immun sisteme yeniden kavuşması sağlanabilmektedir. Eğer ki ateşi yüksek olan kediniz için farklı tedavi seçeneklerine başvurmak ister iseniz şu seçenekler ideal olacaktır:
- Sıvı tedavisi: Kedide görülen bazı dehidrasyon belirtileri sıvı tedavisine katkıda bulunacaktır. Subkutan yol ile ya da intravenöz şekilde yapılan sıvı takviyeleri kedilerin daha sağlıklı şekilde ateşini düşürecektir. Sıvı takviyesi yapmak, kedilerde oldukça hafif düzeyli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu da kedi sahiplerinin bu yöntemi sık kullanmasına neden olmaktadır.
- Ateş düşürücü ilaçlar: Kedi vücuduna ve bağışıklık sistemine zarar vermeyen bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar arasında nonsteroid antiinflamatuarlar, yangı gidericiler ve ağrı kesiciler yer almaktadır. Kullanılacak olan yanlış bir ilaç kedilere zarar verebilmektedir. Bu nedenle ilaçların mutlaka bir veteriner hekim kontrolünde reçete edilmesi gerekmektedir.
- Antibiyotikler: Enfeksiyonlar, kedi vücudunda yüksek ateşe yol açabilen en yaygın nedendir. Enfeksiyonların kısa süre içerisinde geçebilmesi için çeşitli antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Veteriner hekimin kedi için uygun görebileceği antibiyotikler, ateşin düşmesine yardımcı olacaktır. Antibiyotik bazlı ilaçların reçete edilmesi için hekimin ateşin nedenini tespit etmiş olması gerekmektedir.
- Kortikosteroidler: Bazı durumlarda ateşe neden olan temel faktör iltihaplardır. İltihapların düşürülebilmesi için bu kategori içerisine giren ilaçlardan yararlanmak gerekmektedir. Kedilerde oluşan yüksek ateş yaygın olarak ilaçlar ile tedavi edilse de nedeninin bilinmesi son derece önemlidir.
Kedilerde Ateşin Önlenmesi
Kedilerin ateşinin çıkmamasını sağlama ilk olarak düzenli sağlık kontrollerine dayanmaktadır. Kedilerde yüksek ateş belirtileri görülmeden önce kedilerin düzenli bir beslenme ve aktivite programına sahip olması ateşlerinin çıkmasını önleyecektir. Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması, tırnaklarının belirli bir düzende kesilmesi gibi faktörler hastalanmalarının önüne geçebilmektedir. Bunlara ek olarak kedilerin ateşinin çıkmasını engellemek için kulaklarını düzenli olarak kontrol etmek de son derece önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?