KediBilgi.com

Kedilerde İç Parazitler Nasıl Geçer?

Kedilerde iç parazitler atlanılmaması gereken bir durumdur. Kedilerde sıklıkla görülebilen rahatsızlıklardan biri olan iç parazitler, kedilerin ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle de kedilerde iç parazit görüldüğü zaman veteriner desteği almak önemlidir. Farklı belirtiler ile kendini gösteren iç parazitler, protozoa ve bağırsak kurtları olarak farklı formlarda görülebilir. Bu iki farklı formda görülen iç parazitler, kedilerin farklı ilaçlar kullanması ile kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak yine de kedinizde iç parazit rahatsızlığı olmaması için kedi aşı takvimine uygun şekilde aşılarının yapılmasını sağlamanız gereklidir. Peki, kedilerde iç parazitler nasıl geçer?

Kedilerde İç Parazitler Nasıl Geçer?

Kedilerde iç parazitlerin meydana geldiğini farklı belirtiler ile anlamanız mümkündür. Bu belirtiler genellikle ishal, dışkı, anüste kızarıklık ve şişlik, kilo kaybı, halsizlik gibi belirtilerdir. İç parazitler kedilere ciddi rahatsızlık verebilir. Ayrıca bu rahatsızlık yavru kedilerde ciddi sağlık problemlerinin meydana gelmesine sebep olabilir. Yavru kedilerin bağışıklık sistemi zayıf olabileceği için iç parazitler onların sağlıklarını ölümcül şekilde etkiler.

Kedilerde görülen iç parazit rahatsızlığının ortadan kaldırılması için kedinizin belli ilaçlar alması gerekir. Ayrıca tedavi sonrasında belli bir süre geçince parazit aşısı da uygulanması mümkündür. Tedavi sürecinde kedinizin bağışıklığını destekleyecek farklı besinleri tüketmesini sağlamanız gerekir. Ayrıca ona ek olarak vitamin takviyesi verebilir ve farklı rahatsızlıklardan korunmasını da sağlayabilirsiniz. Parazitler kedinizin bağışıklık sistemini güçsüz bırakacağı için beslenme ile metabolizmasını desteklemeniz gerekir.

Kedileri İç Parazitlerden Kurtulmak

Kedinizde görülen iç parazitlerden kurtulmanız için öncelikli olarak iç parazitleri tespit etmeniz gerekir. Eğer farklı belirtileri ve bazı durumlarda dışkıda da parazit belirtilerini gözlemliyorsanız veterinerinize başvurmanız gerekir. Dış parazitlerden kurtulmak kimi zaman taraklar ve şampuanlar ile dahi mümkün olsa da iç parazitlerden bu kadar kolay kurtulmak mümkün olmayabilir.

İç parazitlerden kurtulmak için kedinize reçete edilecek olan ilaçları düzenli şekilde kedinize vermeniz gerekir. Bazen tablet şeklinde ve bazen de damla şeklinde şurup gibi verilen farklı ilaçlar vardır. Bu ilaçları kimi zaman mamanın içine karıştırılarak kimi zaman da damla ya da şurup formunda tüketilebilir. Bu, veterinerin tavsiyesi üzerine uygulanması gereken bir tedavi şeklidir.

Reçete edilmeyen ilaçların kullanılası önerilmez. Kedinizde oluşabilecek olan olası yan etkiler veterineriniz tarafından göz önünde bulundurulur. Bu sayede uygun ilacın önerilmesi ve kullanılması mümkün olabilir. Ancak reçete ile verilmeyen ilaçların kullanımı parazit rahatsızlığında tavsiye edilmez.

Kedilerde İç Parazitler Nasıl Önlenir?

Kedilerde oluşan iç parazitlerin önlenmesi için öncelikli olarak kedinizin kedi aşı takvimin uygun olacak şekilde aşılanması gerekir. Aşısı doğru şekilde ve doğru zamanda yapılmayan kedilerde parazitlerin görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle de kedinizin yavruluk döneminden itibaren aşılanması gerekir.

Kedinizin aşıları tamamlanmamış, aşı zamanı geçmiş ya da parazit taşıma riski olan diğer kediler ile aynı ortamda bulunması sakıncalıdır. Çünkü kediniz iç parazitleri diğer kedinin tüylerinden, dışkısından, yediği yiyecekten ya da kum kabından alabilir. Bu nedenle de aynı evde birden fazla kedi besliyorsanız her ihtimale karşı kedilerinizin mama, su ve kum kaplarını ayırmanız gerekir. Ayrıca her bir kedinin doğru zamanda aşılanması da parazitlere sahip olma olasılıklarını azaltacaktır.

Ayrıca kediler kimi zaman kemirgenleri avlayabilir ve bu hayvanlardan da parazit alabilir. Bunun yanı sıra enfekte olmuş annenin yavrularını emzirmesi, yavruların da parazit rahatsızlığı yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle de aslında parazitlerin bulaşması için pek çok yol olsa da aslında en önemli nokta kedinizin doğru zamanda ve doğru şekilde aşılanmasıdır.

Exit mobile version