Kedilerde kulak temizliği yapma düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken, kedinizin sağlıklı gelişimini hızlandıran önemli bir bakım aşamasıdır. Düzeni temizleme alışkanlığı kazanarak evcil hayvanınızın yaşadığı çevrede daha rahat ve sağlıklı şekilde hareket etmesine yardım edebilirsiniz. Kedinizin kulağını temizlemediğinizde kulak kiri ve kulak enfeksiyonları çeşitli kulak hastalıklarına neden olur. Kulak salgısı fazla olanz temizlenmeyen kulaklar enfeksiyon oluşumunu hızlandırır.
Kedilerin Kulaklarının Düzenli Olarak Kontrol Edilmesi
Kedilerin kulaklarını düzenli olarak kontrol etme kulak temizliği için oldukça önemli bir adımdır. Sevimli kedi dostlarınızın kulaklarını yakından takip ederek koku, akıntı kanalında kızarıklık, şişlik gibi pek çok hassasiyetin yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu analizleri düzenli olarak gerçekleştirmeniz kedinizin kulak sağlığı için oldukça önemlidir. Herhangi bir sorun fark ettiğinizde vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekim desteğine başvurmalısınız. Kulak temizliğini ihmal ettiğiniz halde ciddi şikâyetlere neden olan farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir?
Kedi kulağını temizlemek için öncelikle evcil hayvanınızın en sakin olduğu zaman dilimini gözetmeniz gerekir. Genel anlamda zorlandıkları bu durumdan rahatsız oldukları için hemen kaçma eğilimi gösterirler. Bu sebeple bakım süreci öncesinde onlarla oyun oynayarak sakinleşmelerini, yorulmalarını beklemelisiniz. En iyi sonuçları almak için kulak temizleme işlemine kulağın dış kısmından başlamalısınız. Kulak kanalı ya da kulak etrafında sertleşen herhangi bir tüy kalıntısı varsa hemen çıkarılmalıdır. Kulakların içinde biriken, keçeleşen tüyler hava akışını kısıtlayarak kulak akıntısının sirkülasyonunu önler. Bu da kulak enfeksiyonuna yol açar. Kedilerin kulak kanalı içerisinde çok fazla tüy bulunduğu için kulak temizleme sürecine geçmeden önce tüyleri hassas şekilde almalısınız. Kedilerde kulak temizliği için muhakkak profesyonel bakım hizmeti sunan uzmanların yanı sıra veteriner hekimlerden destek almanız tavsiye edilir.
Kedilerde Kulak Temizliği Sırasında Nelere İhtiyaç Duyulur?
Kedilerde kulak temizliği sırasında ihtiyaç duyulan malzemelerden bazıları şunlardır:
- Pamuk kulak temizleme solüsyonu
- Ilık su ödül maması
Kulak temizliği yapmadan önce yukarıda belirtilen temizlik sırasında kullanabileceğiniz bu malzemeleri yanınızda bulundurmanız gerekir. Daha sonra temizlik aşamasına rahatlıkla geçebilirsiniz. Kedilerde kulak temizliği için tercih edilen solüsyon kesinlikle insana özel formül edilen ürünlerden olmamalıdır.
Kedilerde Kulak Temizleme İşlemleri
Kedilerde kulak temizleme işlemleri ve yöntemlerini uygulamak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Öncelikle kedinizi sakinleştirerek nazik bir şekilde tutun.
- Evcil hayvanınız hırçınlaşırsa havluya sararak sabit kalmasını sağlayın.
- Kediniz sakinleşmeyecek boyutta ise onu tanıyan birinden yardım alarak sakinleştirebilirsiniz.
- Onunla dikkatli, olumlu ses tonuyla konuşmayı denemelisiniz.
- Havluya sardığınızda bir süre huzursuzlanabilir. Bu sürede bakım sürecini hızlı, pratik, sorunsuz şekilde gerçekleştirmelisiniz.
- Kediniz kucağınızdayken ya da temizleme için uygun durumdayken kulağını hafifçe geriye doğru kıvırın. Bu işlem kulak içini rahatlatmanızı sağlar. Ayrca olası problemleri kolayca tespit etmenize yardım eder.
- Geriye yatırdığınız kulak kepçesinin iç kısmına, kulak kanalına doğru temizleme solüsyonunu dikkatli şekilde dökün.
- Evcil hayvanınızın kulaklarını temizlerken temizleme solüsyonunu ideal miktarda kullanmalısınız. Her ürünün içeriği ve kullanım şekli farklı olduğu için muhakkak ürününüzün kullanım talimatını okumanız gerekir.
- Kulak temizleme solisyonunu sıkarken şişenin uç kısmını kulakla temas ettirmemeye özen gösterin.
- Solüsyonu damlattıktan sonra kulak tabanına hafif hareketlerle masaj yapın.
- Kediniz bu sırada başını sallayarak solüsyonun temizlediği iç kirleri dışarıya akıtır.
- Kuru bir pamuk yardımıyla her zamanki gibi kulakları nazikçe kurulayarak diğer kulak için de aynı yöntemleri uygulayarak işlemlerinizi sorunsuz, pratik, rahat şekilde tamamlayın.
Kedinizin Kulak Temizliğini Yaparken Kulak Çubuğu Kullanmayın!
Kedilerde kulak temizliği sırasında kulak çubuğunun kullanılmaması evcil hayvanınızın kulak sağlığını koruması için oldukça önemlidir. Kulak çubuğu hayvanınızın kulaklarını temizlerken kullanmamanız gereken materyallerin başında gelir. Kulak çubukları kedinizin kulaklık kanallarına zarar vererek rahat ,etkili temizlik yapmanızı engeller. Kulak kirlerini kanalın iç kısmına iterek kulak zarının zarar görmesine neden olur. İnsanlar için üretilen kulak temizleme sıvılarını kullanmadan evcil hayvanınız için özel olarak üretilen temizleme sıvılarını tercih etmelisiniz.
Kedilerde Kulak Temizliği Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kedilerde kulak temizliği sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
- İlk olarak temizlik sürecinde kedinizin kulak sağlığına dikkat etmeye özen göstermelisiniz.
- Kulaklarda iltihap, kan, farklı sıvı akıntıları varsa, kulak bölgesinden kötü koku geliyorsa, kulak kanalında kızarıklık varsa, kulaklar fazla kaşınma nedeniyle zarar gördüyse, evcil hayvanınızın kulağına dokunduğunuzda acı belirtisi gösteriyorsa, kulakta şişkinlik ve kitlesel oluşumlar söz konusuysa vakit kaybetmeden hemen uzman bir veteriner hekime danışmanız gerekir.
Kedilerin Kulağı Ne Zaman Temizlenir?
Kedilerin kulağını temizlemek için en ideal olan zaman kulaklarının kirli olduğunu düşündüğünüz andır. Pamuklu kulak temizleme çubukları ile temizlerken dikkatli davranmanız gerekir. Uzman veteriner hekimler, kulak kanallarını kaplayan dokuların hassas yapıda olduğu için kulakların kolayca zarar gördüğünü, bu yüzden onlara dokunmamanızı önerir. Evcil hayvanınızın kulak kanalının yapısı kanalın dibine hapsolan materyalin temizlenmeden dışarıya atılmasını zorlaştırır. Kedilerde kulak temizliği materyallerini dışarı atmazsanız kulak enfeksiyonlarının yanı sıra kaşıntıya neden olabilir. Kulak kepçeleri ağırlaşmış, aşırı tüylü kulak kanalları hava akışını azaltarak buradaki nemli kalıntılar enfeksiyon oluşumunu hızlandırır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?