Kedilerde lenfoma çok sık karşılaşılan bir kanser türüdür. Her 5 kediden 1’inde kanser gelişme riski oldukça yüksektir. Bu olasılık kedinin yaşı ile doğru orantılıdır. Bazıları hem daha ciddi hem de tedavileri daha zordur. Kedilerde lenfoma tedavi edilmediğinde kötü bir prognoza sahip olur. Lenfomalı Kediler kısa süre içerisinde tedavi edilmezse ortalama 4 hafta kadar yaşamaktadır. Bu tür kedi kanseri sistemik olur ve tedavisi zor kabul edilir. Fakat önerilen tedavi yöntemleri ile hasta kedinin hayatta kalma süresi daha uzun olur. Fakat hepsinin ortak bir yanı bulunmaktadır. Bulundukları konumlardan bağımsız olarak, bir hücre dizisinin mutasyonu nedeniyle atipik hücre büyümesi meydana gelebilir. Kedilerde lenfomanın çeşitleri çevre, genel sağlık durumu ve genetik faktörlere göre farklılık gösterebilir.
Kedilerde Lenfoma Formları
Lenfomanın birkaç farklı formu bulunmaktadır. Lenf dokusu ve lenfositler vücudun her yerinde bulunabileceği için lenfoma neredeyse her yerde ortaya çıkabilmektedir ve birçok organı etkileyebilmektedir. Ayrıca, lenfoma en sık vücudun üç kısmında görülmektedir. Konum ile birlikte lenfomanın nedeni de ilişkilendirilir. Çünkü lenfomanın nedeni belirtileri, prognozu ve tedaviyi de etkilemektedir.
- Çok merkezli form; Genel anlamda birden fazla lenf düğümünü ve birden fazla organı içermektedir. Kedi lösemisi ile yakından ilişkili ve kedi lösemisi pozitif ise prognozu iyi değildir.
- Mediastinal form; Tarihte kedi lösemisi ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Fakat son zamanlarda bu lenfoma ile kedi lösemisi olmayan çok fazla kedi vardır. Bu form göğüs boşluğunda bulunmaktadır. Timusu ve ilişkili diğer lenf düğümlerini etkilemektedir.
- Sindirim formu; Sindirim sistemi ile birlikte çevresindeki diğer lenf düğümlerini de etkilemektedir. Bu form kedi lösemisi ile ilişkisi olma ihtimali en düşük formdur. Sindirim lenfoması en sık rastlanan lenfomalardan biridir. Hasta genellikle kusma, ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterir.
Kedilerde Lenfoma Belirtileri
Kedilerde meydana gelen kanser, herhangi bir yerinde ya da vücut sisteminde olabilir. Oluşan semptomların birçoğu dışarıdan tespit edilebilmektedir. Kedilerde her lenfoma türünün kendi özgü semptomları vardır. Fakat çoğu kanserin ortaya çıkışı ve herhangi bir ortak belirtinin uzun süreli varlığı ile kendini gösterir. Kedilerde görülen kanserin genel anlamda belirtileri şu şekildedir;
- Ağız kokusu
- Öksürük
- Nefes almada zorluk
- Sertlik
- Sürekli kusma
- İshal
- İlgisizlik
- Şiddetli açlık
- Kronik kilo kaybı
- İştah kaybı
- Vücutta açıklanamayan akıntı ya da kanama
- Dışkılamada ve idrar yapmada zorluk
- Yemek yeme ve yutma güçlüğü
- İyileşmeyen yaralar
- Mesane veya bağırsak alışkanlıklarında değişiklik
Kedilerde Meme Bezi Karsinomları
Kedilerde meydana gelen meme tümörleri sık olarak 10 ila 14 yaşlarında görülmektedir. Diğer lenfoma türlerinin tam aksine, meme tümörü oldukça agresiftir. Tümörlerin %80-90 oranı kötü huyludur. Bu sebeple meme tümörü tanısı koyulan kedilerde hastalığın seyri kötü ilerlemektedir. Meme karsinomları istilacı olma eğilimindedir ve bitişik dokulara yayılım gösterirler. Aynı zamanda uzak kısımlara yayılma ya da metastaz yapma potansiyeli taşırlar. Tedavisinde kemoterapi ve cerrahi uygulanmaktadır. Veteriner hekiminiz radikal mastektomi adı verilen bir ameliyatla tümörün çıkarılmasını tavsiye edebilir. Biyopsi ve ameliyat sonuçlarına göre ameliyattan sonra da kemoterapi uygulanabilir. Meme bezi karsinomlarında hastalığın gidişatı, tümörün derecesi, biyopsi sonuçları ve tümörün boyutuna göre farklılık gösterir.
Kedilerde Lenfoma Tanı ve Tedavi
Kedilerde lenfomanın semptomları spesifik değildir. Bu sebeple hastalığın tanısı için çeşitli testler gerekmektedir. Öncelikle sistemik anormallikleri belirlemek için birkaç kan testi uygulanır. Fakat bu testler de kendi başına tanı sağlayamazlar. Problemli tümörü bulabilmek için ultrason, tümör veya BT taramaları gerekmektedir. Tümör tespit edildiği zaman hücre grubunun örneklerini elde etmek için biyopsi yapılır. Lenfositlerin aşırı büyümesi gözlenirse, lenfoma doğrulanabilir.
Lenfoma her durum içerisinde kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Hızlı büyüme gösteren lenfomalar ise daha agresif kimyasal enfeksiyonlar gerektirmektedir. Radyasyon ve cerrahi tedavisi, nadir görülen protokollerdir. Kedinin kırılganlığı ve yaşı sebebiyle bu tedavi yöntemleri uygulanamıyorsa, palyatif tedavi kullanılabilir.