Kedilerde mide ülseri, farklı belirtiler ile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Kedinizi ciddi ölçüde rahatsız edebilen bu hastalık, ciddi belirtileri nedeniyle kedinizin güçsüzleşmesine neden olacaktır. Kusma, ağrı, iştahsızlık gibi belirtileri olan bu rahatsızlığın öne çıkan belirtisi kanlı ya da kansız şekilde kusmadır. Kedinizin kustuğunu fark ederseniz bu durum farklı rahatsızlıklara işaret ediyor da olabilir. Bu nedenle veteriner desteği almalı, kedinizin rahatsızlığının anlaşılmasını sağlamalısınız. Peki, kedilerde mide ülseri nedenleri ve belirtisi nedir?
Kedilerde Mide Ülseri Nedenleri ve Belirtisi Nedir?
Bazı kedi ırkları mide rahatsızlıklarına daha yatkındır. Sindirim sorunları yaşama yatkınlığı olan, mide sorunlarına yatkınlık gösteren kedi ırklarında bu rahatsızlıktan şüphelenilebilir. Çeşitli stres faktörleri, ırksal yatkınlıklar, travmalar, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları kedilerde mide ülserinin görülmesine neden olabilir.
Kedinizin mide rahatsızlıklarına yatkın olduğunu görürseniz ve daha önce mide ya da sindirim problemleri ile karşılaştıysanız hassas sindirim için farklı mamaları tercih edebilirsiniz. Sindirim sistemini yormayan içeriğe sahip mamalar kedilerin ülser, gastrit gibi problemleri yaşamasının önüne geçebilir. Genellikle kedi sahiplenme sonrasında hangi mamanın verilmesi gerektiği üzerine çok düşünülür. Bu durumda kedilerin genel özelliklerine yönelik seçim yapmak gerekir. Kedinizin mide rahatsızlıklarına yatkın olduğunu biliyorsanız buna yönelik mama seçimi yapmanız uzmanlar tarafından önerilir.
Yoğun strese maruz kalan kedilerde mide rahatsızlıklarının daha yaygın şekilde görüldüğü söylenebilir. Kedinizin stresten uzak kalmasını sağlamalısınız. Ev içinde ya da dışında onu strese sokacak etmenleri ondan uzak tutmalısınız. Bu stres etmenleri kedinizin mide sorunlarının yanı sıra davranışsal sorunlar yaşamasına da neden olur. Bu nedenle ciddi stres faktörlerini ondan uzak tutmanız, kedinizin sağlığı için gereklidir.
Kedilerde Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde mide ülseri temelde kusma ile öne çıkar. Kanlı kusma durumu da görebilirsiniz. Kanlı kusmaya şahit olursanız kedinizi veterinere götürmeniz önerilir. Bu durumda evde bir tedavi uygulanmaya çalışılmamalıdır. Evde tedavi uygulanması kedinizin problemlerinin daha yoğun şekilde etki göstermesine neden olabilir.
Kusmanın yanı sıra kedilerde ağrı, iştahsızlık ve tükürük salgısında artış da görebilirsiniz. Bu belirtiler farklı mide ve sindirim rahatsızlıklarına da işaret eder. Bu nedenle kedinizin rahatsızlığının net şekilde anlaşılması için bir veterinere başvurmalısınız. Kedinize kesinlikle veteriner tarafından önerilmeyen ilaçları vermeyin. Önerilmeden seçilen ilaçları vermeniz, kedinizin mide rahatsızlığını büyük ölçüde arttırabilir. Mide rahatsızlığının geçmesi yerine artmasına neden olabilecek bu ilaçların ayırt edilmesi için veteriner kontrolü gereklidir.
Siz her ne kadar dışarıdan bakınca göremeseniz de veteriner kontrolü sırasında fark edilebilecek bir belirti daha mevcuttur. Veterinerler testler sırasında karaciğer enzimlerinde artış gözlemleyebilir. Bu artış görülürse ilaç seçimi de farklılaşabilir. Karaciğer enzimlerindeki artış görüldüğü zaman teşhis koymak daha kolay hale gelebilir.
Kedileri Ülserden Korumak
Kedinizi ülserden korumak için onu doğru mama ile beslemelisiniz. Kedinizin mide rahatsızlıklarına yatkınlığı olup olmadığını kedi sahiplenme sırasında bile öğrenmeniz mümkündür. Bir veteriner hekime sahiplenme sırasında danışarak yatkınlıkları öğrenebilirsiniz. Bu sayede kedinizin mide rahatsızlığına yönelik olarak mama seçiminde bulunabilirsiniz.
Mide ülseri rahatsızlığı görüldüğü zaman sindirimi kolay mamaları tercih etmelisiniz. Protein ve bitkisel içerikli mamaların kolay sindirilebilir özelliğe sahip olması önemlidir. Kedinizin beslenme programında yer vereceğiniz mamanın sindirim sistemini yormaması, mide sorunlarına yönelik şekilde formüle edilmiş olması gereklidir.
Yavru kedilerde mide ülseri genellikle daha az görülür. Yetişkin kedilerde çeşitli yatkınlık ve rahatsızlıklar nedeniyle ülser sıklıkla görülmektedir. Bu sebeple yavru kedi sahiplenme sırasında kontrol ettirseniz dahi gelecekte kedinizde ülser çıkmayacağını kesin şekilde bilmeniz mümkün değildir. Yine de onu doğru mamalar ile besler ve sağlığını korumak için çevresel etkenlerden uzak tutarsanız kedinizin ülsere yakalanma olasılığını düşürebilirsiniz.