Kedilerde nezle virüs kaynaklı ve sık yakalanabilir bir hastalıktır. Kedilerde nezle insanların yaşadığı nezle hastalığına kıyasla oldukça ölümcül olabilmektedir. Nezle sık yakalanan bir hastalık olduğu için her zaman çok ciddiye alınmamaktadır. Özellikle yavru kediler nezleden oldukça etkilenip hayattan kopabilirler. Kedi nezlesi bulaşıcı bir hastalıktır ve virüsler uygun şartla ile karşılaştığında 7 gün canlı kalabilirler. Nezle olan kedilerin vücutlarında ki sıvılar bir bulaştırıcıdır. Hasta kediniz hapşırdığında virüs bulunan sıvılar çevreye yayılarak temas eden tüm kedilerin nezle olmasına sebep olabilmektedir. Dışarıya çıkan kedinizin aşıları tam değilse kedi nezlesine yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmak kedi nezlesi ve diğer birçok hastalıktan korunması için çok önemlidir.
Kedilerde Nezle Nedenleri
Kedi nezlesi virüs ya da bakteri kaynaklı meydana gelir. Enfeksiyonu kapan kedi, bu virüsü yaymaya başlayacaktır. Yayılan virüslü partiküller uygun koşullar altında bir hafta kadar ortamda bulunacaktır. Kedinizin nezle olması için diğer virüslü kediyle bir teması bulunmasa da ortak kullanılan mama kapları, kıyafetler ya da ortak oyuncaklar virüsün yayılmasına sebep olmaktadır.
Kedilerde Nezle Belirtileri
- Hapşırma
- Öksürük
- İştah kaybı
- Göz akıntısı
- Burun akıntısı
- Tıkanıklık
- Depresyon
- Ağız içinde oluşan yaralar
- Ateş
- Seste boğuklaşma
Kedilerde Nezle Teşhisi
Nezle belirtileri taşıyan kedinizin kısa süre içerisinde veteriner hekime götürülmesi gereklidir. Veteriner hekim genel muayene ile birlikte kan testleri ve salgı kültürleri yapılmasını ister. Kedi nezlesi tedavisinde etken faktörlerin kedinizin genel sağlık durumu farklılıklar gösterir. Kedilerde nezle hastalığının etkili bir antiviral ilacı bulunmamaktadır. Bu sebeple kesin bir yöntem de sunulmamaktadır. Bakteri kaynaklı oluşan nezle için antibiyotik tedavisi önerilebilir. Tedavi sürecinde ilaç kullanımının dışında kedinin izolasyonu, sağlıklı beslenmesi ve dinlenmesi sağlanmalıdır.
Kedi Nezlesinin Tedavisi
İştahsızlık yaşayan kedinizin beslenmesine özen göstermelisiniz. Kedinizin koku alma yetisi azalacak ve halsiz olacaktır. Kuru mama tüketmek için pek istekli olmayabilirler. Kedinizin yaş mama yemesini sağlayabilirsiniz. Kediniz her zamankinden daha az su içmeye başlayabilir. Bu gibi durumlarda dehidrasyon yaşamaması için mümkün olduğu kadar su içmelerine yardımcı olabilirsiniz. Tedavinin evde bakım aşaması oldukça önemlidir. Kedinizin rahat etmesi ve yeteri kadar dinlenmesi kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Onlar için sıcak bir alan oluşturmayı deneyebilirsiniz. Strese girmeleri engellenmeli ve hekiminizin yazdığı ilaçların doğru dozlarda ve zamanında almaları sağlanmalıdır. Burun veya göz akıntıları olduğunda nemli bir bezle temizlemeniz kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Ek olarak kedinizi vitamin takviyesi, antibiyotik içeriği olan göz damlası ve ağız yaralarına iyi gelecek ağız antiseptiği alabilirsiniz. İştah sorunu ciddi boyutlara ulaşırsa veteriner hekiminize giderek damar yolu ile sıvı ve mineral takviyesi alması sağlanabilmektedir.
Kedi Nezlesinden Korunmak
- Kedinizin veteriner hekim muayenelerini aksatmamalısınız. Kedinizin genel sağlık durumunun devamlı takip edilmesi hem sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlayacak hem de hastalıkların tanı ve tedavisini kolaylaştıracaktır.
- Kedi aşı takvimine uyum sağlamalısınız. Kedinize yaptırdığınız aşılar enfeksiyonu önlemeye yetmese bile şikayetlerinin hafifletilmesini sağlayacaktır.
- Kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek adına kaliteli kuru mamalar kullanılmalıdır. Ayrıca belli aralıklarla verdiğiniz yaş mamalarda faydalı olacaktır.
- Veteriner hekiminizin önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini kullanarak kedinizin daha sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz.
- Kedinizin mümkün olduğu kadar stresten uzak durması önemlidir. Ev taşıma ya da değiştirme, aile bireylerinin yokluğu gibi durumlar kedilerde hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntılara sebep olmaktadır. Mümkün olduğunda bu durumlara en aza indirmek gereklidir.
- Evden yaşamaya alışmış kedinizi dışarıya çıkarmak enfekte olma riskini arttıracaktır. Kediler dışarı çıktığında diğer kedi ve köpekler ile temas halinde olurlar ve enfeksiyona karşı savunmasız hale gelebilirler.