Kedi Gribi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kedi gribi, tıpkı insanlarda görülen grip gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler yavru kedilerde oldukça ciddi bir durum olsa da yetişkin kediler gripten çok fazla etkilenmezler ancak elbette ki bu rahatsızlığı ateş ve benzeri endişe yaratan durumlar ile beraber görmek mümkündür. Yine de yavru kedilerde göz hasarına yol açabileceği için bu durumun çok daha ciddi hasarlara neden olabileceğini söylemek mümkündür. Peki, kedi gribi belirtileri ve tedavisi nasıl olmalıdır?

Kedi gribi belirtileri ve tedavisi için bir veterinere başvurmak gerekir çünkü kedilere herhangi bir ilacın kullanılması ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu sebeple de kedinizin grip olduğunu düşündüren grip belirtileri görüyorsanız vakit kaybetmeden veterinerinize danışmanız en iyisi olacaktır. Kediler 7-10 gün içinde tamamen iyileşmiş olacaklardır bu dönemde tedavinin yanı sıra evde uygulanacak olan bakım da büyük öneme sahiptir.

Kedilerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Kedi gribinin belirtileri tıpkı insanlarda görülen grip gibi kendini gösterir. Kedi gribi belirtilerini şu şekilde sırlamak mümkündür:

  • Burun akıntısı
  • Eklem ve kas ağrısı
  • Gözlerde yaşarma
  • Boğazın tahriş olması
  • Ağızda yaralar ve kuruluk
  • Boğazda kuruluk
  • Ateş
  • Tat ve koku duyusunda kayıp

Bu belirtiler görüldüğü zaman bir kedinin kedi gribi olduğunu söylemek mümkündür. Kediler bu belirtileri az miktarda da yoğun şekilde de gösterebilir. Genellikle burun akıntısı, eklem ve kas ağrıları ve gözlerde yaşarma net şekilde görülen belirtilerdir. Ateş her kedide olmaz ancak elbette ki gribin ilerleme seviyesine göre ateş ve benzeri yoğun belirtilerin de görülmesi mümkündür.

Kedi Gribi Tedavisi Nasıl Olur?

Kedi gribi içinde herhangi bir antiviral ilaç mevcut değildir ancak kedilerde görülen gripte veteriner desteği ile antibiyotik kullanımı mümkündür. Ayrıca bu dönemde kedi sahiplerinin kedilerine iyi şekilde bakması ve hasta kedilerini iyileştirmek için farklı yollar denemesi de mümkündür.

Örneğin sıcak su buharı kedinizin ciğerlerini açar. Bunu yapmak için ise su buharında nefes aldırmak ya da aynı şekilde sıcak bir duşun içine sokarak kedinizi ıslatmadan burada nefes almasını sağlamak gerekebilir. Bunun yanı sıra ağızda oluşan yaralar, kedinizin kuru mama yerken zorlanmasına neden olabilir. Bu durumda da yaş mamaları tercih etmek ya da evde mama hazırlamak da mümkündür. Kedinizin koku ve tat duyusunun zayıflaması nedeniyle pek kokusu ya da tadı olmayan yiyecekleri yemek istememesi normaldir. Bu durumda da kızarmış tavuk, balık yemeği gibi farklı alternatifler evde hazırlanarak verilebilir. Kediniz ağzından oluşan yaralardan dolayı rahatsızlık duymadan bunları keyifle yiyecektir.

Kedinizin burun akıntısı olduğu için bunu sürekli olarak silmek gerekir ve ayrıca gözlerinin yaşarmasına karşı da tuzlu su ile gözler temizlenebilir. Bunun yanı sıra kedinize bolca su içirmelisiniz. Bu sayede ateşinin de dengelenmesi mümkün olacaktır.

Kedinizin ağzındaki yaralar çok fazlaysa veterinerden bunlar için bir ilaç almanız da mümkündür ancak süt gibi farklı besinler de bunların tedavisi için önerilebilmektedir. Yine de bu besinleri vermeden önce veterinere danışmakta fayda vardır.

Kedinizin bu dönemde sağlıklı şekilde beslenmesi oldukça önemlidir. Yemek yemek istemeyebilirler ancak yine de onlara yemek yedirmek gerektiği için hem beğenecekleri hem de sağlıklı yiyecekleri onlara sunmak önemlidir. Kedinizin bu dönemi ağrılı geçirebileceğini de göz önünde bulundurarak onu fazla yormamaya çalışmanız gereklidir.

Yavru bir kedi sahibi iseniz ve kediniz grip olduysa vakit kaybetmeden veterinere gitmekte fayda vardır çünkü yavru kedilerde görülen bu belirtiler sonra kedinizde kalıcı göz hasarlarının ve görme bozukluklarının oluşması mümkündür. Yetişkin kedilerde bu duruma pek rastlanılmasa da yavru kedilerde grip ciddi etkiler ile sonuçlanabilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap