KediBilgi.com

Kedilerde Pika Belirtileri: Tedavisi Var mı?

Kedilerde pika belirtileri olarak en yaygın görülen yenmemesi gereken şeyleri kedinizin ağzına atması. Özellikle evdeki eşyalardan kumaş parçaları, saç tokaları, lastik, karton, kağıt ve plastik eşyaları içerir. Genç kedilerin pika sendromu geliştirmesi daha yüksektir. Kediler bu eşyaları yalayabilir, ağızlarına atıp çıkarabilir ya da tamamen yerler. Pika ile ilgili en büyük endişe de gastrointestinal tıkanıkların olma ihtimali. Kedilerin pika olduğunu anlamak için aşağıdaki talimatları dikkatlice okuyunuz.

Kedilerde Pika Belirtileri: Kedilerde Pika Nedir?

Pika sendromu olan kediler kâğıt, kumaş, plastik vb. gibi yenmeyen maddeleri yemeye çalıştıkları davranışsal bir durumdur. Daha basit bir ifadeyle pika, anormal maddelerin yemesidir. Hafif pika sendromu yaşayan kediler bu maddeler yalayarak ya emerler. Söz konusu maddeyi yemezler. Ciddi vakalarda bu maddeleri yemeleri sonucunda bağırsak tıkanmaları, boğulma, mide yırtılmasına kadar riskleri oluşturur. Pikanın arkasındaki sebep tam olarak bilinmemektedir. Bitkiler, elektrik ve telefon kabloları, yün, kumaş, iplik, lastik en çok yemeye çalıştıkları maddelerdir.

Siyam, Birmanya, tonkin ve diğer doğu kökenli kedi ırkları pika sendromuna yakalanma riski daha yüksek cinslerdir. Eğer kedinizi evdeki eşyaları emiyor, yalıyor ya da yiyorsa veteriner hekiminize götürmelisiniz. Giysi ve plastik gibi diğer yenmeyen nesneler bağırsağı tıkayabilir ve yiyeceklerin geçmesini engelleyebilir. Tedavisi olmadığı sürece ölümcül dereceye kadar ilerler.

Kedilerde Pika Belirtileri

Kedinizin pika sendromu olup olmadığını anlamak için gıda olmayan maddeleri yemeye çalıştıklarını görmenizdir. Kedinizi yiyecek olmayan bir nesneyi yerken görmüyorsanız, kedilerde pika teşhisi koymak zor. Bu yüzden pika yaşayabileceğini düşünüyorsanız kedinize gözlem altında tutmaya çalışın. Kedilerde diğer pika belirtileri:

  • Halsizlik,
  • Kabızlık,
  • Azalan iştah,
  • İshal,
  • Aşırı salya akıntısı,
  • Ağızda ülser, kızarıklık,
  • Kusma

Kedilerde gerçek pika, anormal bir sıklık veya gıda dışı maddelerin yutulması üzerine anormal bir fiksasyon ile ilişkilidir.

Kedilerde Görülen Pika Nedenleri

Henüz kesin olarak pikaya neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Bununla beraber bazı davranışsal anormallikler üzerinde birtakım araştırmalar yapılmaktadır.

Beslenme Eksiklikleri: Kedinizin garip şeyler yediğini gördüyseniz diyetindeki eksikliğinden kaynaklanabilir. Mamasındaki yetersiz yağ, lif, vitaminlerin eksikliğini başka maddeleri yemesine yol açar. Bazı kediler ot yer. Bu bazı durumlarda normal karşılanır. Ancak uzun süreli devam etmesi durumunda ve evdeki bitkileri kemirmeleri beslenme eksikliğini karşılamaya çalışmalarıdır.

Anksiyete, strese girmeleri: Kediler zaman zaman strese girerler. Bu da gıda olmayan maddeleri yemelerine neden olacaktır. Çiğnemek, kemirmek ya da yalamak kediyi rahatlatıyorsa ilerleyen zamanlarda yemeye kadar ilerler. Bir kediyi yeterince yormuyorsanız fiziksel ve psikolojik olarak meşgul etmezseniz eğer garip davranışlarda bulunmaya vakit kazanırlar.

Tıbbi Problemler: Örneğin lösemi, kedi immün yetmezliği (FIV), diyabetin yanında yiyecek dışı maddelerin tüketilmesiyle bağlantılıdır. Beyin tümörü gibi nörolojik sorunlar bu davranışlara sebep olabilir.

Erken Sütten Kesilme:  Anne sütünden erken kesilen kedilerde ileri yaşlarda pika sorunu yaşarlar. Eğer yavru bir kediniz varsa anne sütünü yeterince alamadılarsa süt tozu ile bir süre beslenmelerini sağlayın. Veterineriniz size sütten kesmeyle ilgili ipuçları verebilir ve ne zaman sütten kesmeniz gerektiğini söyleyebilir.

Kedi Pika Teşhisi

Teşhis, evdeki gözlemlerinize dayanır, bu nedenle kedinizin hangi maddeleri çiğnediğini veya yediğini ve bu davranışın ne sıklıkta meydana geldiğini not etmek önemlidir. Kediniz pika belirtileri gösteriyorsa, veterinerinize danışın. Veteriner hekiminiz önce hastalık belirtileri aramak için fizik muayene yapacak ve iç hastalığı ekarte etmek için kan tahlili yapacaktır.

Veterineriniz ayrıca beslenme eksikliklerini önlemek için kedinizin dengeli beslenmesini sağlayacaktır. Diyet değişikliği önerilebilir. Son olarak, veterineriniz gastrointestinal hastalığı veya diğer olası altta yatan koşulları ekarte etmek için daha fazla teşhis önerebilir.

Kedilerde Pika Tedavisi

Çevresel değişimler yapılmalıdır. İlk olarak, kedinizin çiğnediği eşyalara erişimini sınırlayın. Küçük köpek çiğneme oyuncakları ve kedi otu, kedinizin bağırsak tıkanıklığına neden olma riski düşük olan öğeleri çiğnemesine izin vermek için sunulabilir. Birtakım klinik testler yapılacaktır. Eğer altta yatan hastalık yoksa tahlilleri temiz çıkmışsa aşağıdaki adımlar uygulanır.

Yenmemesi Gereken Maddeleri Kaldırma

Ev bitkileri, battaniyeler, giysiler, elektrik kabloları gibi maddeleri kedinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırmalısınız.

Kedilere Çiğneme Oyuncağı Sağlayın

Kedi nanesi, kedi çiğneme oyuncağı ile kedinizin daha güvenli bir şekilde çiğneme içgüdülerini kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizle Oyun Oynayın

Can sıkıntısı, depresyon, stres pika için çeşitli sebeplerdir. Kedileri aktif tutmak can sıkıntılarını gidermeniz gerekiyor. Enteraktif oyunlar ile kedinizle oyun süreleri planlayarak can sıkıntılarını gidermiş olursunuz.

Kediler Pika Sendromuna Hangi Yaşta Yakalanır?

Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan pika sorunu 3 aylık kedilerin yeni eve gittikleri zaman  ortaya çıkabilir. Yavru kediler 12 haftadan önce annelerinden ayrılırlarsa, bir şeyleri emme, sonra çiğneme ve sonunda yeme alışkanlığı geliştirebilirler. Ayrıca pika, yaşlı kedilerde de ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Yeme Bozuklukları

Exit mobile version