KediBilgi.com

Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?

Kedilere b vitamini nasıl verilir? Kedi vitamini tavsiyesi için veteriner hekiminizin önerilerini dinleyebilirsiniz. Kedilerin daha kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için takviye edici besinler olarak çeşitli vitaminlerin alınması gerekir. Evde kedi besleyen kişilerin bu vitaminleri veteriner hekim tavsiyesi ile vermesi gereklidir. Kedinize B vitamini vermeden önce hangi markanın vitaminlerini kullanacağınızı bilmelisiniz. Kedilerin vitamin kullanması, vücudun bütün fizyolojik bileşenlerini tam şekilde çalışmasında yardımcı olmaktadır. Kediler dışarıdan kaynaklanan olumsuz durumlardan kolayca etkilenir ve kısa sürede hasta olabilirler. Bu nedenle kedi vitamini tavsiyesi almak için veteriner hekiminize danışmalı ve vitamin takviyeleri kullanmaya başlamalısınız. Kedinize vitamin verebilmek için çeşitli yöntemler bulunur. Kedinizin direk olarak yemeğine ya da su kabına vitamin ekleyebilirsiniz.

Kedi Vitaminlerinin İçerikleri

Protein, karbonhidrat, yağ, tuz ve mineral gibi bileşenlerden meydana gelen vitaminler, insan sağlığına yararlı olduğu gibi hayvanlarda da destekleyicidir. Kedilere B vitamin tavsiyesi yapılırken ölçüye dikkat etmek gerekir. İnsanların kullandığı kapsül şeklinde ki kapsül B vitaminleri kediler için fazla gelebilir. Bu sebeple vitaminin gerekli ölçüyle kediye verilmesi gerekir. Gün içerisinde vitaminin birkaç yüz miligram şeklinde ve veteriner hekim tarafından belirlenerek verilmesi önerilir. Vitaminler kedilerin bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere çeşitli hastalıklarına koruyuculuk sağlamaktadır;

  • Kan
  • Kemik
  • Kas
  • Diğer vücut ağrılı gibi rahatsızlıklarda etki gösterir.

Kedilere B Vitamini Nasıl Verilir?

B vitamini, vitamin gruplarının en büyüğü olarak bilinir. Kedi vitamini tavsiyesi alarak kullanıma başlamadan önce hangi vitamin çeşidini kullanacağınızı bilmelisiniz. B Vitamini kendi içerisinde;

  • B1 ya da tiamin
  • B2 ya da riboflavin
  • B6 ya da piridoksin
  • B5 ya da pantotenik asit
  • B12 ya da folik asit
  1. B1 Vitamini

Kedilerin sıklıkla kullandığı vitamin çeşididir. B1 vitaminin yetersiz olması ile sinir, kas ve sindirim sistemlerinde olumsuz etkiler görünebilir. Endokrin bezlerinde bazı metabolik hastalıklar meydana gelebilir. Meyveler, kök bitkileri, fındık, tahıllar ve fasulye gibi gıdalardan B1 vitamini alınabilir.

  1. B2 Vitamini

Hem hayvan hem de bitkilerde bulunmaktadır. Evde bakılan kediler süt ve et ürünlerinden B2 vitamini alabilirler. B2 vitaminin eksikliğinde zayıflama, tüy dökülmesi ve dermatit görünebilir.

  1. B5 Vitamini

B2 vitamini gibi hayvan ve bitki dokularında bulunur. Kedilerin metabolizmasının doğru şekilde çalışması için gereklidir. Kedilerde B5 vitaminin eksikliğinde deri lezyonları, tüy dökülmesi ve dermatit görünebilir.

  1. B6 Vitamini

Kedilerin vücudundaki yağ ve protein metabolizmasında görev alır. Eksikliği halinde sinir hastalıklarının oluşması görünebilir. Kedi mamasında az bulunan B6 vitamini, çeşitli spesifik hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle kedinize mama alırken B6 vitaminin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz.

  • B12 Vitamini

Sıklıkla eksikliği göründüğü için en çok kullanılan vitamin çeşitlerinden biridir. B12 vitaminin eksikliği durumunda hemoglobin değeri azalır. Son aşamada kedi sinir krizi geçirebilir.

Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

  • B1 Vitamin Eksikliği; Halsizliğe neden olur ve kedilerin hayat kalitesini önemli şekilde etkiler. Salya akması, kusma, iştahsızlık, kusma, boyun fleksiyonu ve nöbetler gibi belirtiler görülebilir.
  • B2 Vitamin Eksikliği; Kilo kaybı, karaciğer yağlanması, katarakt, saçkıran ve anoreksiya neden olabilir.
  • B3 Vitamin Eksikliği; Kilo kaybı, yüksek ateş, anoreksiya, ağız kenarlarında ülser ya da kızarıklık görülebilir.
  • B6 Vitamin Eksikliği; Kansızlık, yetersiz büyüme, beyinde nörolojik bozukluklar, böbrek ve karaciğer problemleri ile karşılaşılabilir. Kediler B6 vitamin eksikliğini sıklıkla yaşamazlar. Fakat nadiren de olsa bu problem görülebilir.
  • B12 Vitamin Eksikliği; Diğer vitaminlere göre daha çok görünen bir eksikliktir. Kusma, ishal, kilo kaybı ve uyuşukluk gibi belirtileri bulunur. Aynı zamanda bağırsak problemleri de görülebilir. Kediniz hem ishal hem de kusuyorsa, hareketlerinde azalma varsa ve kilo kaybettiyse B12 eksikliği yaşadığını düşünebilirsiniz.
Exit mobile version