Kedilerin duvarı yalaması, meraklı bir kedi için normaldir. Fakat kedilerde duvar yalamak kalsiyum, demir ve fosfor eksikliğini gösterir. Kedi duvardaki maddelerden vitamin eksiklerini yalama yoluyla gidermek istediği için ortaya birtakım sorunlar ortaya çıkar. Kedinin duvar yalaması kedide hastalık haline gelir. Kedilerin duvar yalaması diğer sebepleri şunlardır:
- Kedide can sıkıntısı olur
- Kedide kaygı olur
- Kedide dikkat çekme isteği olur
- Kedide beslenme düzensizliği olur
- Kedinin kumu bitmesi
- Kedinin sosyalleşememesi
- Kedinin sahibi tarafından ilgi görmemesi
- Kedi evde yalnız kalıyorsa duvar yalama isteği olur
- Kedinin susuz kalması
- Duvarların soğuk olması
- Duvar kokusu
Kedi Duvar Yaladığında Nasıl Davranır?
Kediler duvarı yaladığında davranışları cinsiyet, yaş ve tür olarak farklılık göstermez. Kedi duvarı yaladığında davranışları şu şekilde olur:
- Duvarda kedi dişi izleri olur
- Kedi durmadan duvarı yalar. Durdurmak istediğinizde kedi kızar
- Kedinin durgun bir ruh hali olur
- Kedi duvarı tırmalar
- Kedi sinirli olur
- Kedi duvara yemek artıklarını bırakır
- Kedi üzgündür
- Kedi ishal olur
- Kedi yediği her şeyi kusar
- Kedi duvarı kemirir
- Kedi duvarı emer
Kedinin Duvarı Yalamasını Önlemek İçin Ne Yapılır?
Kedinin duvar yalamasını önlemek için duvara kedinin sevmediği tatlar sürülür. Kediyi duvardan uzak tutacak eşyalar konur. Kedinin duvarı yalamaması için ilgisini dağıtacak şeyler yapılır. Kediyi hava alması için evden dışarı çıkartılır. Kediyi duvardan uzak tutacak oyuncaklar alınır.
Kedilerin Duvar Yalaması Önlemek İçin Ne Yapılmaz?
Kedinin duvarı yalamasını önlemek için yapılmaması gereken yalama olan duvarı temizledikten sonra kedi duvara yaklaştırılmaz. Kedi duvarı yalamasın diye duvara koku sürülmez. Kedi duvarı yaladı diye ona suçlayıcı davranışlarda bulunmayın. Kediyi yaladığı duvardan uzaklaştırmak için kediye ve duvara sprey sıkmayın.
Kedinin Duvarı Yalamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerin duvarı yalamasının tedavisi için veteriner hekim ile görüşülür. Kedinin beslenme düzeni ile ilgili program yapılır. Kediye vitamin takviyesi yazılır. Kedinin duvar yalaması psikolojik nedenlere dayanıyorsa kedinin yaşadığı eve yeni kedi alır veya başka kedilerle arkadaşlık yaptırılır.
Kedin Duvar Yalamasından Dolayı Yakalandığı Hastalıklar Nelerdir?
Kedilerin duvar yalaması, her kediyi hasta etmez. Kedilerde aşırı derecede duvar yalama olduğunda bu durum hastalığa dönüşür. Kedinin duvar yalamasından dolayı yakalandığı hastalıklar şunlardır:
- Anksiyete bozukluğu
- Metabolizma hastalıkları
- Beslenme dengesizliğinden kaynaklı kilo alıp verme
- Karaciğer rahatsızlıkları
- İç hastalıkları
- Anemi hastalığı
- Mineral eksikliği
- İdrar yolu hastalıkları
Kedilerde Pika Hastalığı Nedir?
Kedilerde duvar yalama hastalığı pika rahatsızlığı olarak geçer. Pika rahatsızlığı, kedilerde bir tür yeme bozukluğudur. Kedi türleri arasında en çok; Siyam, Birman, Tokinese kedilerinde görülür. Pika hastalığında kedi normal olmayan birçok maddeyi yeme ihtiyacı duyar. Kedinin duvar yalaması, içinde barındırdığı demir, çinko gibi maddelere aşerdiği için yalama eylemi olur.
Kedilerde Pika Hastalığı Tehlikeli Midir?
Kedilerin duvar yalama hastalığı olan pika, duvarın içindeki zararlı maddelerden dolayı kedide tehlike arz eder. Kedinin duvar yalaması dışında kendisine zarar veren maddeleri yalaması da kedi için sakıncalıdır. Pika hastalığı kedide ilk olarak davranışsal olarak görülür. Pika hastalığının kedide ilerlemesi sonucunda kedinin kanser olma ihtimali yükselir.
Kediler Pika Hastalığı Nasıl İyileşir?
Kedilerin duvar yalama hastalığı olan pika, iyileştirmek için uzman bir hekime başvurulur. Kedinin zehirlenme durumuna bakılır. Kediye yeme konusunda eğitim verilir. Kedinin duvar haricinde yemeyi, yalamayı, emmeyi sevdiği nesneler ortadan kaldırılır.
Kedi Duvarı Yaladıktan Sonra Kusar Mı?
Kedi duvarı yaladıktan sonra kusmaz. Kedinin duvarı yaladıktan sonra kusması bazı hastalıkların göstergesi olma ihtimali yüksektir. Kedinin duvarı yalayıp kusması durumunda veterineri kedinin mide ve bağırsağını temizler. Kediye bu rahatsızlığından dolayı serum verilir.
Kediler Duvar Haricinde Başka Bir Şey Yalar Mı?
Kediler duvar haricinde yalamayı etrafında gördükleri her şeyde yaparlar. Kedideki yalama içgüdüsü sahiplenmekle alakalıdır. Kedi sahiplendiği şeyleri yalar, kokusunu bırakır. Kedilerin sahibini, kedi arkadaşını, eşyalarını yalaması kedi için bir nevi sevgi göstergesidir. Kedinin kendisini yalaması temiz kalmak için yaptığı bir eylemdir. Kedi sahibini yalaması, kedinin sahibini annesi veya yavrusu olarak gördüğü için sahibini de temizleme ihtiyacı hisseder ve sahibini yalar.
Kediler Duvar Dışında Başka Nereleri Yalar?
Kedilerin duvar yalaması dışında yaladığı şeyler şunlardır:
- Soğuk zemini yalar.
- Nemli eşyaları yalar
- Kum kapını yalar
- Toprağı yalar
Kedi Neden Nemli Duvarı Yalar?
Kedinin nemli duvarı yalaması böbrek hasatlığının olduğunu gösterir. Kedi vücuduna yeterli su almadığında kedi dış etmenleri değerlendirir. Kedilerin nemli bulduğu ya da yeni boyanmış duvarı sulu bir madde zannedip yalar. Kedi için çok kötü bir durumdur. Kediyi hemen oradan uzaklaştırıp kedinin su ihtiyacı giderilir.
Kedi Neden Duvar Kokusundan Dolayı Yalar?
Kedinin duvarı kokusundan dolayı yalamasının nedeni keşfetme arzusundan kaynaklanır. Kediye tanıdık gelmeyen kokuyu algıladığında ikinci dürtüsü olan yalama eylemini gerçekleştirir. Kediler duvar kokusu dışında plastik eşya, yapıştırıcı, boya ve farklı kokuları koklamayı sever. Kedilerin doğal olmayan farklı kokulara çekilmesinin nedeni o eşyaların içindeki bağımlılık yapan maddelerdir.
Kedilerin duvar yalaması nedenleri, hastalıkları, belirtileri, tedavi yöntemleri, kedi sahiplerinin yapması ve yapmaması gerekenler ile ilgili çeşitli bilgileri aktardım. Bu yazıda kedinin duvarı yalamasının nedenleri ve diğer bilgileri dikkatlice aktardım.
Ayrıca Bakınız: Kedim Grip Oldu, Ne Yapmalıyım?