Kedim koltukları tırmalıyor, ne yapmalıyım? Kedi sahiplerinin ve kedi sahiplenmek isteyenlerinin muzdarip oldukları durumdur. Kedilerin koltukları tırmaladığına hemen hemen hepimiz şahit olmuşuzdur. O güzel, çok sevilen koltuk takımlarından sarkan ipler ve parçalanan kumaşlar pek çok kedi sahibinin canını sıkmaktadır. Eğer kediler neden koltukları tırmalar diye merak ediyorsanız bu yazımızda kedilerin koltuk tırmalama nedenleri üzerinde duracağız.
Kedim Koltukları Tırmalıyor: Kedilerin Koltuk Tırmalama Nedenleri
Kedilerin koltukları tırmalama davranışlarının ardından birkaç farklı neden yatmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kedilerin Koltuk Tırmalama Sebepleri
Egzersiz & İyi hissetme: Kediler esneme ve omurgalarını uzatma hareketlerini çok sevmektedir. Koltukları tırmalarken kediler kol eklemlerini ve omurlarını esnettiklerinden egzersiz amaçlı koltukları tırmalayabilmektedirler.
Bölge İşaretleme: Kediler için evleri kendilerine ait bir bölgedir. Bu bölgeyi daha da görünür kılmak için pek çok bölgeyi işaretler. Koltukları tırmalayarak koltukların kendilerine ait olduğunu belirtmeye çalışabilirler. Kedilerin patilerindeki küçük bezelerde insanların fark edemeyeceği koku molekülleri vardır. Tırmalama aracılığıyla kediler bu kokuyu bırakırlar.
Tırnak Sivrileştirme: Kediler avcılık yetenekleri gelişmiş canlılardır. Bu nedenle tırnakları kediler için hem savunma hem de avlanmak bakımından hayati bir araçtır. Kediler doğal hayatta ağaç, sert yüzeylerde tırnaklarını sivrileştirmektedir. Ancak ev ortamında bu doğal yüzeyler olmadığından kediler koltukları tırmalama davranışı ile tırnaklarını sivrileştirmektedir.
Kedilerin Koltukları Tırmalamaması İçin Öneriler
Kedilerinizin koltuklarınızı tırmalamasını istemiyor musunuz? Kedilerinizin koltuklarınızı tırmalamaması için başvurabileceğiniz bazı tavsiyelerimiz var:
1. Farklı Tırmalama Opsiyonları Sunun
Kedinizin tırmalama eyleminden vazgeçmesini bekleyemezsiniz. Eğer kedinizin koltuğunuzu tırmalamasını istemiyorsanız bu durumda ona farklı ve daha uygun tırmalama alanları sunmanız gerekecektir. Örneğin tırmalama ağacı ya da diğer ismiyle kedi tırmalama tahtası kediniz için uygun bir tırmalama alanı olacaktır. Ancak tırmalama ağacı seçerken kedinizin asılabileceği, düşmeyecek ve dengesizlik yaratmayacak bir ağaç seçmelisiniz. Aksi takdirde kediniz güvensiz bulduğu için tırmalama ağacını tercih etmez.
2.Kedinizi Ödüllendirin
Kedinizi alternatif tırmalama alanına yönlendirmeye özen gösterin. Alternatif tırmalama ortamını tercih ettiğinde kedinizi ödül maması ile ödüllendirin. Böylelikle kediniz bu davranışını daha kolay bir şekilde alışkanlık haline getirme şansını elde edebilecektir.
3. Tırmalama Yüzeyini Dönüştürün
Kediniz eğer tırmalama alışkanlığını sürdürmeye devam edecek olursa bu durumda tırmalamaya devam ettiği yüzeyi kedinizin sevmeyeceği bir şekilde dönüştürün. Bunun için o yüzeyi kayganlık yaratan alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Yine kediler yapışkanlık hissini sevmedikleri için o yüzeye çift taraflı bant yapıştırmak da kedinizin yüzeyden uzak durması konusunda size yardımcı olacaktır.
4. Kedinizi Uyarın
Kediler her ne kadar fiziksel olarak ya da sözlü olarak uyarılmaktan hoşlanmasa da koltuklarınızı tırmalamaya çalıştıklarında onu kesin olarak uyarın. Tırmalama davranışını gerçekleştirirken kedinize bir sefer kızıp bir sefer kızmazsanız onda istenilen etkiyi uyandıramazsınız. Bu nedenle net ve kesin bir davranışa sahip olmak tırmalama alışkanlığını yönlendirmelisiniz. Koltukları tırmalamayan kedi davranışının kalıplaşması bakımından çok büyük önem arz etmektedir.
5. Veterinere Danışın
Eğer kediniz her şeye rağmen tırmalama davranışından bir türlü vazgeçmiyor ve eşyalarınıza zarar vermeye devam ediyorsa bunun altında farklı davranış etmenleri söz konusu olabilir. Bu nedenle kedinizin davranışını çözümlemek ve ek tavsiyeler almak için bir veterinere danışmanız size çok fazla şey kazandıracaktır.
6. Kedinize Karşı Anlayışlı Olun
Kediler alışkanlıklarıyla yaşayan varlıklardır. Bu nedenle mobilyalarınıza zarar veren kedinizin birden bire bu alışkanlığını bırakmasını bekleyemezseniz. Onu çok sert şekilde uyarmanız, bağırmanız kedinizle ilişkinizi sarsabilir ve bu davranışını inatçılıkla tekrarlamasına yol açabilir. Bu nedenle sabırlı ve anlayışlı davranmanız, onu alternatif tırmalama alanına yönlendirmeniz ve ödüllendirmeniz kedilerde tırmalama sorunu çözümü bakımından çok önemlidir.