Yavru kediler, belli bir döneme kadar anne sütü almalıdır çünkü anne sütü onların almaları gereken tüm besin içeriklerine sahip olan kaliteli bir kaynak olduğu gibi aynı zamanda yavrunun bağışıklık sisteminin gelişmesine de katkı sağlar. Bu açıdan bakıldığı zaman yavru kedilerin belli bir süreyi anneleri ile geçirmeleri yalnızca ondan öğrenecekleri ile sınırlı değildir. Yavrular anne sütü ile gelişim sağlar ve dünyadaki ilk dönemlerini sağlıklı şekilde geçirebilirler. Peki, yavru kediler ne zaman sütten kesilir, kuru mamaya geçer?
Yavru Kediler Ne Zaman Sütten Kesilir?
Yavru kedilerin ilk iki ay boyunca anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Bu süreç içinde kediler anne sütü sayesinde metabolizmalarını geliştirebilir. Ayrıca gelişen metabolizmalarının yanı sıra anne sütünden gerekli besinlerini de karşılayabilirler. Anne sütü sayesinde gerekli vitamin, mineral, protein ve yağları rahatlıkla alabilirler. Bu nedenle de aslında ilk iki ay boyunca kedilerin anne sütü almasının önemli olduğunu söylemek mümkündür.
Anne kediler genelde maksimum ilk iki ay kadar süt vermeye devam eder. Ancak eğer iki ayı aşkın süreçte anne kediler süt vermeye devam ederse buna engel olmamak gerekir. Üçüncü ay içinde ise kedilerin kuru mamaya geçmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Çünkü bu dönemde sonra annenin sütü kedi için yeterli gelmeyebilir. Üçüncü aydan itibaren kediler kuru mama ile beslendiği zaman anne sütünün yetersiz geldiği noktada doymaları ve aslında gerekli besinleri almaları da mümkün hale gelir.
Yavru kediler genellikle 4-8 haftalık dönem içinde anne sütünden kesilir. Bu nedenle de hastalıklara karşı açık hale gelirler çünkü anne sütünün koruyucu etkisinden uzaklaşmış olurlar. Kedilerin anne sütünden kesildikten sonra hasta olma ihtimallerinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Kedinizin yavruluk döneminde hastalanmaması için ise beslenme düzenine dikkat etmek, sağlıklı şekilde yemeğini yemesini sağlamak ve ayrıca hasta olmaması için dış etkenlere de dikkat etmek büyük öneme sahiptir.
Yavru kediler genellikle 6. haftadan itibaren anne sütünü bırakıp kuru mamaya başlayabilirler. Aslında kedilerin anne sütünden kesilme dönemi değişiklik gösterebilir ancak genel anlamda maksimum 8. haftadan sonra anne sütünden kesildiklerini söylemek mümkündür. Anne sütünden kesilen yavru kedilerde kuru mamaya başlanabilir.
Kuru Mamaya Geçiş
Yavru kediniz anne sütünden kuru mamaya geçtiği zaman bir takım sorunlar yaşayabilir çünkü dişleri daha henüz çıkmış olan yavru dostunuzun çok sert mamaları yemesi söz konusu değildir ve anne sütünden aldığı kadar sıvıyı alamayabilir. Bu nedenle de yavru kedinizin gün içinde yeteri kadar su içtiğinden emin olmanız ve ayrıca kolay çiğneyebileceği, fazla sert olmayan mamaları tüketmesi en iyi olacaktır.
Kuru mamaya geçen yavru kedilerin her türlü vitamin, mineral, protein, yağ içeriğinin en yararlı olanını aldığından emin olmanız gereklidir. Bu nedenle de kedilere verilen kuru mamaların besin içeriklerine de dikkat etmeniz gerekir. Kedinizin sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmeye devam etmesi için anne sütünden kesildikten sonra yeteri miktarda mama yemesi, su tüketmesi ve ayrıca mamasının içeriğinin de onun sağlığına katkı sağlayacak şekilde olması önemlidir.
Bazı kedi sahipleri sütten kesile yavru kedilerine inek sütü verebilir ancak bu aslında doğru bir davranış değildir çünkü kedilerin sütü ile inek sütü aynı değildir. Kedilerin annelerinden aldığı sütü içeriği büyük ölçüde farklıdır ve kediler inek sütünü kolay şekilde sindiremeyebilirler. Bu da kedilerde pek çok rahatsızlığa neden olabileceği için kuru mamaya geçen ve sütten kesilen kedinize inek sütü vermeniz zararlı olabilir.