Kedi alerjisi diğer alerjiler gibi insanlarda ki bağışıklık sisteminin dış faktörlere tepki göstermesi ile oluşmaktadır. En çok duyduğumuz alerjiler toz, polen ve gıda alerjileri olsa da kedi alerjisi karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Kedi sahiplerinde karşılaşılabilecek kedi alerjisi kedinin salgıları ile ortaya çıkmaktadır. Çoğu kişi kedi tüylerinden kaynaklı olarak bilir. Aslında alerji kedinin salyası, idrarı ve salgı bezlerinin salgılayabileceği herhangi bir madde ile meydana gelmektedir. Kediler bilindiği üzere tüylerini ve vücutlarını yalayarak temizlemektedir. Alerji yapan maddeler ise tam da bu sürede yayılmakta ve sahiplerine de bulaşmaktadır.
Kedi Alerjisinin Nedenleri
Alerjiye sebep olan maddelere alerjen denilmektedir. Kedilerde bu maddeler kendilerini temizlemesi sonucu tüm vücuduna dağılmaktadır. Bu şekilde kedinin bulunduğu her ortamda ve evin her yerinde bu alerjenlere rastlamak mümkündür. Kediler karşı alerjisi olan kişilerin kedilere dokunmadıkları halde alerjilerinin artma sebebi de budur. Alerjilerin kedilerin cinsleri ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Fakat erkek kedilerin alerjik reaksiyonları tetiklemek konusunda dişi kedilere kıyasla daha yatkın olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni ise erkek kedilerin dişi kedilere kıyasla daha fazla salgı üretmesidir.
Kedi Alerjisi Belirtileri
Bununla ilgili belirtiler çoğu durumda solunum yolları rahatsızlıkları ile kendini göstermektedir. Kesin belirti olarak görülenler, burun iltihabı, boğazın kaşınması ve hapşırmadır. Aynı zamanda öksürük, göz kızarıklığı ve burun tıkanıklığı eşlik edebilmektedir. Kedilere karşı oluşan hassaslığınıza göre bu belirtiler daha güçlü ya da daha hafif seyredecektir. Bağışıklık sisteminiz kedilere daha hassas ise akut bir tepki gösterebilir. Bunun sonucunda astım hastalığına yakalanmanız mümkündür. Nefes almada güçlük yaşayacak kadar karmaşık durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu tip bir kedi alerjisi ile kurdeşen hastalığına yakalanabilirsiniz. Ayrıca ciltte kızarıklık ve kaşınma tetiklenebilir.
Kedi Alerjisi için Önlemler
Eğer kedi alerjisi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bir doktora görünmeniz iyi olacaktır. Yapılan bazı testler sonucunda alerjiniz olup olmadığını, varsa ne kadar ciddi olduğunu öğrenebilirsiniz. Kedi alerjisine sahip olduğunuz kesinleştiğinde kedilerle aranıza bir miktar mesafe koymanız gerekmektedir. Hatta ciddi durumlarda kedilerin bulundukları ortamda dahi bulunmamalısınız.
Fakat bir kedi sahibiyseniz, kedi alerjiniz olduğu için yollarınızı ayırmak yerine bazı önlemler alabilirsiniz. Böylelikle bağışıklık sisteminizin vereceği tepkiyi en az seviyeye indirerek kediniz ile yaşamaya devam edebilirsiniz.
- Kedinizi temiz tutmak kedi alerjisinin etkilerini oldukça azaltacaktır. Kedinizi haftada bir yıkamak faydalı olacaktır. Kedinizin tüylerini sık sık taramalı ve ölü tüylerden kurtulmalısınız. Kedinizin tüylerini taradıkça kepek oranı azalacaktır.
- Evin içerisinde değişiklikler yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Kilim veya halılar, alerji yapan maddeleri içerisinde barındırmaktadır. Evinizde ki halı ve kilimleri kaldırarak kedi alerjisi ile başa çıkmanızda iyi bir adım olacaktır.
- Evinizi her zaman olduğundan daha sık ve daha derin temizlemelisiniz. Kedinizin gün boyu vakit geçirdiği alanları temizleyerek alerjen maddelerin varlığını sonlandırabilirsiniz. Evinizde ki tozları da sık sık almalı ve günde en az bir defa evi süpürmelisiniz.
- Erkek kedinizi kısırlaştırma kararı alarak onun ürettiği alerjen salgıları azaltabilirsiniz.
- Kediler ile temasa geçmeden önce bir doktor tavsiyesi ile edinebileceğiniz alerji önleyici ilaçları kullanabilirsiniz.
Kedi Alerjisi Tedavi
Kedi alerjisinin üzerinizde ki etkilerini azaltmak için alerji önleyici ilaçları tercih edebilirsiniz. Tabi öncesinde bir doktora gitmek ve ondan teyit almak daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede büyük oranda bir tedbir almış olacaksınız. Doğal yolla belirtilerin geçmesini istiyorsanız da kullanabileceğiniz alternatifler bulunmaktadır. Öncelikle alacağınız C vitaminleri bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Yulaf ya da aloe vera içerikli sabunlar ve kremler ciltteki kaşıntıları rahatlatabilir. Meyan kökü ile gözlerinizde ki kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Okaliptüs ve sıcak limonata ile boğaz iltihaplarının ve inatçı öksürüğün önüne geçebilirsiniz.
Kediniz üzerinde de uygulayabileceğiniz bazı ürünler bulunmaktadır. Kedinizin tüylerini tamamen kaplayan bir sprey kullanabilirsiniz. Bu sayede bağışıklık sisteminiz alerjiye karşı en az tepkiyi gösterecektir.