British Shorthair Kaç Yıl Yaşar?

British Shorthair kaç yıl yaşar? Hem dünya genelinde hem de ülkemizde çok sevilen kedi ırklarından biridir. British Shorthair kedileri evde yaşadıkları ve iyi bakıldıkları taktirde 12 ila 17 yıl boyunca sağlıklı bir hayat sürebilirler. Bazı kedi ırklarının ömrü diğer kedilerden daha uzun olur.

British Shorthair Kaç Yıl Yaşar?

Genetik yatkınlık ile açıklanabilen bu farklılık egzersizin, beslenmenin ve düzenli bakımın büyük önemi vardır. British Shorthair kedileri için ortalama bir ömür genetik hastalıklar, dengeli beslenme ve obezite gibi durumlarda farklılık gösterebilmektedir. Sokakta yaşayan kedilerin yaşam sürelerinin evde yaşayanlara kıyasla üçte biri olduğu bilinir. Kedilerin yaşadıkları yerde düzenli olarak beslenip beslenmemeleri, diğer canlılardan kaptıkları hastalıklar ve maruz kaldıkları tehlikeli durumlar bu süreci kısıtlar.

Kedilerin Ömrünü Etkileyen Faktörler

  • Hastalıklar: Kediniz genetik bir hastalığa ya da sonradan oluşan bir sağlık sorununa sahip olur. Kedinizin düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması sayesinde erken teşhis koyulabilir ve bu sayede ortalama yaşam süreleri artar.
  • Kazalar: Kediler doğası gereği sürekli hareket halinde olan canlılardır. Bu durum kedilerin başına herhangi bir kaza gelme olasılığını arttırmaktadır. Kedinizi tehlikeli ortamlardan uzak tutmalısınız.
  • Obezite: Kedilerin yaşam sürelerini azaltan diğer faktör ise yanlış beslenme sonucu oluşan obezitedir. Kedinizin neyi ne kadar yediğine dikkat etmeli ve beslenme planını takip etmelisiniz.

Kedilerin Ömrünü Uzatabilecek İpuçları

  1. Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için dengeli ve eksiksiz beslenmeleri gerekir. Bu sebeple öğünlerinin dikkatli planlanması ve tüm besin ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Gelişim dönemlerine özel kaliteli kedi mamaları kullanmaya özen göstermelisiniz.
  2. Ödül mamaları kullanılarak davranışlarının şekillenmesi mümkündür. Ödül mamaları lezzetli olmaları sayesinde kedilerin keyifle tükettiği mamalardır. Fakat ölçülü tüketmeleri oldukça önemlidir. Ödül mamaları aşırı tüketildiğinde kalori alım dengesi bozulur.
  3. Kedinizin yeteri kadar temiz ve taze su içtiğinden emin olmalısınız. Aksi halde sıvı alımı azalırsa dehidrasyona uğrayabilirler. Bu durum idrar yolu hastalıklarına neden olur. Bu nedenle her zaman temiz suya ulaşımlarını sağlamak gerekir.
  4. Düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Tavsiye edilen tüm aşıların zamanında uygulanması önemlidir. Böylece kedilerin sağlıklı bir ömür yaşaması sağlanır.
  5. Kedinizin yaramazlıklarına karşılık gerekli tedbirleri almalısınız. Onlara zarar verebilecek yiyeceklerin ve eşyaların ortadan kaldırılması ve ev kazalarına karşı güvenlik önlemlerinin alınması önerilir.
  6. Kediniz için kısırlaştırma birçok bakımdan önemlidir. Kedilerin rahim, testis, yumurtalık ve meme kanseri gibi riskli üreme sistemi hastalıklarına yakalanma riski kısırlaştırma ile azaltır.
  7. Kediniz için oyuncaklar sadece eğlence anlamına gelmez. Oyun oynarken hem eğlenip hem de öğrenirler. Aynı zamanda egzersiz ihtiyaçları da bu sayede karşılanır. Kilo kontrolü sağlanır ve bağışıklık sistemleri güçlenir. Oyun seanslarının aranızdaki bağı güçlendirdiğini de unutmamalısınız.

Kediler Kaç Yıl Yaşar?

  • Siyam Kedisi: Güzelliği ile kendine hayran bırakan Siyam kedileri, en uzun süre yaşayan kedi ırklarından biridir. Sesli ve sosyal bir canlı olan Siyamlar, ortalama olarak 12 ila 20 yıl yaşarlar.
  • İran Kedisi: En popüler ve en eski kedi ırklarından biridir. Yuvarlak yüzü ve uzun tüyleri ile kalpleri fetheden İran kedileri, ortalama olarak 12 ila 17 yıl arasında bir hayat sürerler.
  • Tekir Kedi: Genellikle sokakta karşınıza çıkan tekir kediler, yetersiz beslenme ve çeşitli tehlikeler sebebiyle oldukça kısa bir hayat sürerler. Evde beslenen tekir kediler ise ortalama olarak 16 yıl kadar sağlıklı bir yaşam sürer.
  • Van Kedisi: Asaleti, güzelliği ve nezaketi ile sevilen kedi ırklarından biri de Van kedisidir. Ailesine karşı sadakatli ve bağımsız bir ruha sahip olan bu güzel ırk, 12 ila 17 yıl kadar yaşar.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap