KediBilgi.com

Kedi Olan Eve Köpek Getirmek: Kedilere Köpek Nasıl Tanıştırılır?

Kedi olan eve köpek getirmek ilk başta çok zor bir karar olarak gelir. Kedi ve köpekler bir arada anlaşamadıkları görülür. Evet bu çoğunlukla doğrudur. Ancak her ikisinin ihtiyaçlarını gidermek, sevgi gösterirseniz zamanla daha kolay olacağını göreceksiniz.  Kediler ve köpeklerin birbirinden farklı beden dili ve genetik olarak karakterler benzemese de olumlu örneklerde görmek mümkün. Kedi olan eve köpek getirmek ve birbirleri ile iyi anlaşmaları için doğru tanıştırılması  önemli. Kedi ile köpek aynı evde yaşaması için her ikisinin ihtiyacını karşılamalısınız. Gelin kedi ve köpeklerin birbiri ile nasıl tanıştırılması gerektiğine daha yakından bakalım….

Kedi Olan Eve Köpek Getirmek

Köpeğinizin eve ilk girişi sırasında kediniz eğer sosyal değil alanını koruyan karakteri varsa hamle girişiminde bulunacaktır. Evdeki kedinin yaşı, karakteri ve gelen köpeğin yaş, karakter özellikleri birbirlerine karşı ilk temasın nasıl olduğunu etkiler. Örneğin yavru bir kediniz varsa eve gelen köpeğe oyun arkadaşı gözüyle bakar. Ya da ondan çekinir ve kaçar. Yetişkin bir kediniz varsa yeni gelen köpeğe karşı diklenir. İlk başta her ikisini yavruluk döneminde sahiplenirseniz birbiriyle kardeş gibi büyüyecektir.

Kedi ve Köpeğiniz İçin Rahat Bir Ortam Oluşturun

Kedi olan eve köpek getirmek için her ikisinin de rahat olduğu bir alan yaratmalısınız. Siz stresli olursanız onlarda bunu hissedecektir. Bu da aksiyon dolu anların yaşanmasına neden olabilir. Her ikisinin de karakterinin birbirine uyuşması çok önemli. Eve yeni katılan üyeye de diğerine de eşit miktarda ilgi göstermelisiniz. Mama ve su kapları, yattıkları yerin kendilerine özel bir alanda olmasını da yine sizlerin sağlanması gerekiyor.

Onlara Zaman Tanıyın

Birbirleri ile ilk temasın yavaş gerçekleşmesi gerekiyor. Bir anda iyi anlaşmalarını beklememelisiniz. Cinsine bağlı olarak köpeğin boyutu küçükse eğer çekingen ve korkak davranışlarda bulunabilir. Büyük ırk köpek sahiplenme yaptıysanız kedinizin üzerine gitme ihtimali var. Bunun olmaması için ilk tanışma ve bundan sonraki birkaç gün sizin yanınızda beraber olmalarına izin verin.

Birkaç gün köpeğiniz ve kediniz birbirlerinin eşyalarını koklamasına izin verin. Bu ikisinin de keşfetme duygusu sayesinde yavaş yavaş kokularına alışacaktır. Bu esnada köpeği kafes içinde tutabilirsiniz. İlk adım olarak bunu yapmanız iyi olacaktır. Köpeğiniz kediyi gördüğünde kafesinden çıkmaya çalışır. Havlayarak ona meydan okumaya çalışabilir. Bu davranışları birkaç gün devam ederse uzman birinden yardım almalısınız.

 Kedi Köpekten Kaçmaya Çalışırsa Bırakın

Sıcak temaslı tanışmada köpeği gören kediniz kaçmaya çalışırsa bırakın uzaklaşsın. Tanışmaya henüz hazır olmayan kedinizi zorla tutarsanız ikisinin de strese girmesine neden olursunuz. Biraz daha zaman tanıyın. Yeni bir hayvanla etkileşime hazır olmadığı için yavaş ve sabırlı bir yol izlemelisiniz.

Kediye Köpeği Tanıtırken Tasma İle Kontrol Edin

İkisini de aynı ortamda tutarken beden dilini gözlemleyin. Bu esnada köpeğin tasması biraz gevşek ve kontrol sizde olsun. Birbirini koklayıp tanımaya çalışırlar. Ama bunun öncesinde birbirinin eşyalarını koklamaya izin verdiğiniz için koku onlara yabancı gelmeyecektir. Kedi tüylerini kabartıp gerilmiyor ve tıslamıyorsa köpeğin etrafında gezinmesine izin verin. Köpeğin de kediye karşı havlamaması onu kızdırmaması gerekiyor. İkisi de gayet uysal bir şekilde birbirilerini tanıyorlarsa bu davranışlarını övün. Ödül mamasını kedi ve köpeğinize vererek sevginizi eşit bir şekilde gösterin. Olumlu davranışlarını pekiştirin. Aksi bir durum olursa birbirlerine karşı sert davranırlarsa  köpeğin tasmasından kendinize çekerek ara verin. Birkaç gün daha aralarında mesafe olsun. Birbirlerini uzaktan izlesinler.  Bunların hiçbiri etkilemiyorsa köpeğiniz kediye karşı duyarsızlaşmıyorsa  biraz daha yapılandırılmış eğitim denemeniz gerekebilir.

Köpek Eve Gelmeden Kediniz İçin Hazırlık Yapın

Köpeğinizi sahiplenmeden önce evde kedinizin köpeğe alışması için birtakım taktikler uygulayabilirsiniz. Bunlardan biri her gün düzenli olarak havlama sesi açmanız. Kedi önce bu sesi evde aramaya başlayacaktır. Zamanla ses alıştığı için duyarsızlaşarak köpek eve geldiğinde havlayıp korkmayacaktır. Kediye köpeğin kokusunu önceden tanıtmanız da bir avantajdır. Geldiğinde yabancı bir koku olarak algılamayıp direk onunla tanışmaya çalışacaktır.

Kedinizin tuvalet kabını köpeğin karıştırmayacağı bir yere koymalısınız. Eve gelmeden her ikisinin de tırnaklarını kesmelisiniz. Saldırma ihtimalinde birbirine karşı zarar vermesinler. Kedinizin kendisini tehdit altında hissettiğinde koşabileceği ve köpeğinizden saklanabileceği güvenli noktalar hazırlayın. Köpeğin güvenli noktalara’ erişimini engelleyin.

Kedi Olan Eve Köpek Getirme Öncesi Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Köpek sahiplenme kararı aldığınızda evdeki kedinizin buna nasıl tepki vereceği önemli. Siz ve kediniz yeni bir üyeye hazır mısınız? Hazırsanız eğer kedinizin karakterini bilmek önemli. Bu kriterler göre bir köpek sahiplenmelisiniz.

Köpeğin Yaşı

Yetişkin mi yoksa yavru köpek sahiplenme mi yapacaksınız? Evdeki kediniz yavru ise köpeğin de kedinin yaşlarına yakın olması daha kolay tanışmalarında yarar sağlar.
Yetişkin kedi – yavru köpek tanışması: Kedi sosyal, oyuncu ise yavru köpekle iyi anlaşır. Soğuk oynamayı çok sevmeyen bir kediye sahip olmanız afacan yavru köpek kediyi biraz sıkabilir.
Yavru kedi- yetişkin köpek tanışması: Yavru kediler tıpkı yavru köpekler gibi korkusuz ve cesurlardır. Yeni gelen köpeğe yaklaşmaktan onunla oynamaktan korkmazlar. Ona karşı saldırıya da geçmezler. Ancak yavrular yetişkin kedilere göre daha savunmasız oldukları için köpeğin ona zarar vermesine engel olmalısınız. Yetişkin köpekler, etkileşim sırasında istemeden yavru kediye zarar verebilir. Yavru kedinin mevcut yetişkin köpekten ayrı tutulması ve yalnızca yavru kedi tamamen büyüdüğünde etkileşime girmesine izin verilmesi önerilir.
 

Kedi ve Köpek Arasındaki Uyumluluk Çok Önemli

Kedinizin ve köpeğin uyumlu olmamasından ki sorun birinin daha çok oyuncu diğerinin daha korkak ya da birinin sert saldırgan oluşu ile ilişkili. Yeni bir köpek seçerken en önemli nokta kedinizin kişiliğine mevcut köpekle eşleştirmektir. Kedilerle anlaşan köpek cinsleri yazımıza bakarak kedinize uygun köpeği seçebilirsiniz. Aktif ve oyuncu bir kedi sahibiyseniz  aynı kişiliklere sahip bir köpek almayı düşünebilirsiniz.

Exit mobile version