Kedilerin Dört Ayak Üstüne Düşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerin dört ayaküstüne düşmesi kedi doğrultma refleksi olarak adlandırılmaktadır. Kedilerin düşmesi aslında bir yetenek değil reflekstir. Kediler bu refleksi doğdukları andan itibaren ilk 3-4 hafta sonrasına kadar kazanmamış olurlar. Hatta 7. haftada bile bu refleks düzgün bir şekilde işlemez. 7 haftanın ardından bu öğrenim tamamlanır ve kediler refleks olarak yani bilinç dışı bir şekilde bu davranışı gösterirler. Bilimsel anlamda izahı zor olan bu durumun gerçekliği kanıtlanmaktadır. Fakat her zaman etkili olması beklenmemelidir. Aksi halde yere düşen kedilerde ölüm riski görülmektedir. Kediler oldukça gelişmiş bir esnekliğe sahiptir. Amerika’da, bir gökdelenin 19. Katından düşen bir kediye hiçbir şey olmaması biyologlar tarafından bu durumun tekrar araştırılmasına neden olmuştur. Ağaç gibi yüksek yerlerden düşmek, kediler arasında yaygın görülen bir durumdur. Kedilerin dört ayaküstüne düşmesi bir refleks olarak kabul edilmiş olsa da kedinizi yüksek yerlerden düşmeye karşı korumalısınız.

Kedilerin Vücut Mekaniği

Kediler yavaş çekim ile çekilen videoları ve seri fotoğraf yöntemi sayesinde yere düşüşleri hakkında daha fazla bilgi edinilmiştir. Yavaş çekim videolarında düşen bir kedinin düşüşünün ilk saniyelerinde dengesini değiştirmeye başladığı anlaşılmıştır. Kedinin vücudu hangi tarafın yukarıda olması gerektiğini belirlemektedir. Gözleri ve kulaklarının yönlendirme sayesinde kafasını bu yöne bakana kadar döndürmeye başlamaktadır. Sırtına kavis verirken aynı zamanda omurgası onu takip eder ve daha sonra ön ayakları ile arka ayakları karnının altına yerleşir. Ön patilerini darbeden korumak için yüzüne yakın şekilde yerleştirir. İndiği esnada bacak eklemleri ağırlığının etkisini taşımaktadır. Düşen bir kediden çok bir paraşüt şeklini almaktadır. Kedinin vücudu kendini düşme hareketine doğru yönlendirirken rahatladığı gibi iniş için de yayılır.

Kediler Dört Ayak Üstüne Düşmezse?

Kedilerin refleksleri sayesinde dört ayağı üzerine düşeceği ihtimali her zaman işe yaramayabilir. Hem kısa mesafe hem de uzun mesafelerde kediler ciddi zararlar görebilirler.

  • Kırıklar: Kediler yüksekten düşerek birçok kemiğinin kırılmasına neden olabilir. Bacak kırıkları, kaburga ve çene kırıkları ortaya çıkabilir. Bu gibi travmatik kırıklar kedinin hayati tehlike yaşamasına da neden olabilir.
  • Hemotoraks: Düşme nedeniyle kedide solunum sistemi ve dolaşım sistemi problemleri görülebilir. Plevral boşluğa biriken kan, akciğer ile diyafram hareketlerini ve plevral enzimler sebebi ile pıhtılaşmaz ve kanama devam eder. Kedilerde hemotoraks nedeni ile hipoksi, dispne, taşipne, siyanoz, hipotansiyon, taşikardi, pnömotoraks ve göğüs ağrısı görülebilir.
  • Damak Yarığı: Kedilerin yüksekten düşmesi ile travmaya bağlı gelişen damak yarığı oluşabilir. Damak yarığı kimi zaman ölüm kadar ciddi sorunlara sebep olabilir.  Kediniz yemek yiyemediği gibi su içemez ve hayati işlevlerini yerine getiremez. Ayrıca yediği yiyecekler akciğerlerine kaçarak ölümüne neden olabilir.
  • İç Kanama: Özellikle yüksekten düşen kedilerde iç kanama yaşanma olasılığı yüksektir. Kısa süre içerisinde müdahale edilmemesi kedinin ölümüne neden olabilir. Düşen kedi darbe nedeniyle organları iç kanama tehdidi ile karşı karşıya kalabilir. Kedinin kusması, kulak, ağız ya da burnundan kan gelmesi ve denge kaybı gibi durumlar görülebilir.
  • Yaralar: Kedinin düştüğü zemine bağlı olarak yaralar meydana gelebilir. Kedinin vücudunun farklı yerlerde ciddi yaralar oluşması hayati tehlikeye sebep olabilir. Bu nedenle en kısa sürede veterinere götürülmesi önemlidir. Kedi sahiplerinin balkonlara ve camlara sineklik taktırması düşmemeleri için gereklidir.

Kediler Dokuz Canlıdır Efsanesi

Bu efsanenin temelinde, kedilerin yüksek bir yerden düştükleri esnada vücutlarını döndürerek ayaklarının üzerine inmeleri kabiliyeti bulunmaktadır. En küçük kediden en büyük kediye kadar tüm kediler, düştükleri sırada bir efor sarf etmeden iniş takımlarını aktive ederler. Bu şekilde düşüşlerini adeta bir inişe çevirirler. Fakat hiç kuşkusuz bu yetenekleri, kedilerin asla yaralanmayacakları anlamına gelmemektedir. Kedilerin düşme sebebiyle görebilecekleri hasar, düşüş şekilleri, yükseklik, kedinin yaşı ve hastalığı gibi faktörler etkili olabilir. Kedilerin sahip oldukları refleksler, düşme başlar başlamaz eş zamanlı olarak yerin yönünü tespit etmelerini sağlamaktadır. Kediler havadayken vücutlarını, yere ilk ayakları değecek şekilde çevirebilirler. Kedilerin dokuz canlı olduğu efsanesini ciddi almamak ve kedinizin yüksekten düşmesini engelleyecek şekilde tedbirler almanız gereklidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap