Anne Kedi ve Yavruları: Yavrunun Anneden Ayrılma Zamanı

Anne kedi ve yavruları arasındaki bağ, yavrular sütten kesildikten sonra seyrekleşir. Annenin yavrularını bırakma süresi genellikle emzirme ile ilişkilidir. Anne kedilerin sütü ne kadar süre gelmeye devam ederse yavruları ile de o kadar süre ilgilenmeye devam ederler ancak anne kedinin sütten kesilen yavrularla eskisi kadar çok ilgilenmesi genellikle söz konusu değildir. Süt verme süresine bağlı olarak anne kedilerin yavrularını bırakma süresi de değişebilir. Peki, anne kediler yavrularını ne zaman bırakır? Yavru kediler anneyi ne kadar emer?

Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?

Yavru kedilerin ilk dönemlerde anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde anne kediler yavrularının temizliğini yapar, onlarla ilgilenir, zararlı noktalardan uzak durması için uğraşır. Ayrıca beslenmelerinin de sağlıklı şekilde ilerlemesi için anne kedilerin yavrularını sütleri yettiği kadar emzirmesi mümkündür. Bu dönemde anne kedilerin beslenmesinin sütlerinde artış sağlayacak şekilde yapılması önemlidir.

Anne Kedi ve Yavruları: Süt Vermeye Bağlı Yavruları Bırakma

Anne kediler sütten kesilen kediler ile ilgilenmeyi bırakabilir. Bu dönemden sonra kedilerin yavaş yavaş kuru mamalar ve yaş mamalar ile beslenmeye başlanması gereklidir. Genellikle ilk iki ay anne sütü ile beslenen kedilerin çok daha sağlıklı ve güçlü olduğu söylenebilir. Bazı durumlarda yavruların sayısının çok olması ya da annenin yeteri kadar süt salgılayamaması kedilerin sütten erken dönemde kesilmesine neden olabilir. Yine de ilk iki ve üçü ay kedilerin anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Anne kedilerin bazen üçüncü aydan sonra da sütü gelmeye devam eder. Bu durumda yavruları ile ilgilenmeye de devam ederler. Üçüncü aydan sonra süt gelmeye devam ettiği sürece yavru kediler anne sütü ile beslenebilir. Ayrıca ek mamalara da başlanması mümkündür.

Anne kediler sütlerinin kesildiği dönemde yavrularına karşı olan ilgisini azaltır. Anne sütü ile bağışıklığı güçlenen, gözleri açılan ve dünyayı tanımaya başlayan yavruların annesinden ayrılması mümkündür. Evde kendi başına gezen yavrulara müdahale etmeyi bırakan anne kedi yavrularının kendi başına yaşayabileceğini bilir gibi onlara olan ilgisini azaltır.

Anne Kedinin Yavrularda Görülen Rahatsızlıklardan Dolayı Bırakma

Anne kediler bazen yaşama şansı daha düşük olan yavru kedileri emziremeden bırakma eğilimindedirler. Bu yavrular ile daha az ilgilenirler. Bunun temel nedeni de hastalığa sahip olan ya da daha zayıf olan yavruların yaşama şansının daha az olmasıdır. Anne kediler daha zayıf ya da hastalıklı gördükleri doğumdan sonraki dönemde emzirmeden bırakabilirler. Bu durumda yavruların sağlıklı şekilde gelişim sağlaması için beslenmesi, anne sütüne yakın içeriğe sahip mamalar ve sütler ile bağışıklık kazanması sağlanmalıdır.

Yavru Kedilerin Anneleri İle Bağı

Yavru kedilerin anneleri sayesinde dünyayı daha kolay tanıması mümkün olabilir. Anne kediler genellikle ilk birkaç hafta yavrularına karşı çok ilgili olurlar. Bu sayede de yavrular kendi temizliklerini yapamasalar da anneleri yavruları yalayarak temizleyebilir. Ayrıca çevreyi tanırken anne kediler yavrularını tehlikelerden korumak için daha temkinli şekilde hareket eder.

Yeni doğum yapmış anne kediler yavrularına zarar verebileceğini düşündükleri kişiler yavrularının yanına yaklaştırmak da istemezler. Bu da aslında yavrular için büyük bir koruma sağlar. Bazı durumlarda anne kedilerin sahiplerini dahi yavrularına yaklaştırmak istememesi mümkündür. Bu durumda anne kedinin görebileceği bir mesafeden dikkatli şekilde yavrular ile ilgilenmek doğru olacaktır.

Anne kediler yavrularının hayatta kalacağını düşündükleri zaman onları bırakır. Genellikle bu durum ilk iki aydan sonra görülse de bazen daha erken ya da daha geç de olabilir. Anne kedinin yavrularına süt vermesine, yavru kedilerin yaşadığı hastalıklara, kilosuna ya da ihtiyaçlarına göre anne kedilerin yavrularını bırakma zamanı değişiklik gösterebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap