Doğum Sonrası Kedi Davranışı Değişimleri

Doğum sonrası dişi kedi davranışlarında ciddi değişimlerin görülmesi mümkündür. Sahiplerine bile daha saldırgan şekilde yaklaşabilen dişi kediler doğumdan sonra bir süre yavrularını korurlar. Onları tehlikelerden uzak tutmak için davranış bozuklukları gösterebilirler. Güvenli bir alanda olsalar bile bunu içgüdüsel olarak yaparlar. Genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca bu davranış değişimleri devam eder. İlerleyen dönemde yeniden eski haline döneceğini söylemek mümkündür. Peki, doğum sonrası dişi kedilerin davranışındaki değişiklikler nelerdir? Bu değişimlerin nedeni nedir?

Doğum Sonrası Kedi Davranışı Değişimleri

Dişi kedilerin davranışlarında aslında doğum öncesinden itibaren davranış bozukluklarını görmek mümkündür. Bu davranış bozuklukları genel anlamda yavruları korumakla ilgilidir. Bu nedenle de dişi kedilerin doğumdan önce bile daha korumacıdır. Buna yönelik şekilde saldırgan olabilmesi de olasıdır.

Kedilerin doğum sonrasında davranışlarında görülen en büyük değişim, daha saldırgan ve dikkatli olmalarıdır. Etraflarındaki her şeyi kontrol etmek ve dikkatli şekilde izlemek isterler. Bu sayede tehlikeleri algılayabilir ve kısa sürede tehlikelere yönelik şekilde harekete geçebilirler.

Dişi kediler doğum sonrasında yavrularını korumak amacı ile sizi yanında istemeyebilir. Bu nedenle de onu sevmek ya da ona mama vermek için bile yanına yanaşmanızda miyavlaması ve saldırması mümkün. Bunu yaşamamak için o yanınıza yaklaşmadığı sürece yavrularının çevresinde uzun süre durmamanız daha iyi olacaktır. Kedinizin size ne kadar güvense de yavrularına zarar gelmemesi için ekstra korumacı şekilde hareket edebilir.

Kedinizin yavrularını en azından ilk bir ay içinde onun gözetimi altında sevmeniz iyi olur. Onlarla annenin görebileceği bir mesafede ilgilenmeniz gereklidir. Anne kediler doğumdan sonra yabancıların bulunduğu ortamlarda çok korumacı olabilirler. Bu nedenle de yavruların yanına bir yabancının yaklaşmamasına özen gösterin. Kedinin davranışlarının da sakinliğini korumasını sağlayacaktır.

Doğum Sonrası Dişi Kedi: Kedilerde Doğum Sonrası Depresyonu

İnsanlarda görülen doğum sonrası depresyonuna çok benzeyen bu durum, doğumdan sonra bir süreliğine kedinizin depresyonda olmasına neden olabilir. Kedinizin doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca sürekli uyuması, oyun oynamak ya da yavrularından başka bir şey ile ilgilenmek istememesi mümkündür. Bazı kedilerde görülen depresyon kendi yavruları ile dahi ilgilenmek istememesine neden olabilir.

Kedinizin doğumdan sonra yaşadığı durum onun iştahsız hale gelmesine, sindirim sorunları yaşamasına, daha saldırgan olmasına neden olur. Bunların yanı sıra kedinizin saklanması ve sizden uzak durmak için çaba sarf etmesi de mümkündür. Kedinizin depresyondan kurtulması için ona mümkün olduğunca sakin şekilde yaklaşmanız önemlidir. Ayrıca onunla ilgilenmeniz ve onunla oyun oynamak için davette bulunmanız da onu depresyondan çıkarıp eski davranışlarına döndürebilecektir.

Doğum Sonrası Dişi Kedi: Dişi Kedilerin Yavruları Reddetmesi

Kediler genellikle yavrularını ilk ayları dolana kadar emzirme eğilimi içindedirler ancak bazı durumlarda yavrularını reddetmeleri de mümkündür. Bunun nedeni de yavruların kusurlu, hastalıklı ya da engelli olmasıdır. Anne kediler her zaman yaşama olasılığı en yüksek olan yavrulara öncelik verecektir. Bu durumda herhangi bir rahatsızlığı olan yavrusu olduğu durumda onu sizin beslemeniz ve rahatsızlığının tedavisinin sağlanması için veteriner desteği almanız gerekecektir.

Kedinizin yavrusunu reddettiğini onu beslememesinden anlamanız mümkündür. Diğer tüm yavrularını emzirirken bir ya da birden çok yavrusunu emzirmeyi reddediyorsa bu yavrulara özel ilgi göstermek önemlidir. Bu yavruların annelerinin sütüne benzer içeriklere sahip özel sütler ile beslenmesi, yaş mamaların onların sağlığına uygun şekilde hazırlanarak verilmesi mümkündür. Katı gıdaya geçmek için ise bir ay boyunca beklemek her zaman en iyisi olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap