KediBilgi.com

Kedi Tutma Yöntemleri Nelerdir?

Kediyi sağlıklı biçimde tutma yöntemleri özellikle ilk defa kedi sahiplenen kişilerin merak ettiği bir konudur. Evde ilk kez kedi bakımını üstlenen kişilerin yavru veya yetişkin fark etmeksizin kediyi ideal biçimde kucakta tutması önemlidir. Aksi halde kedinin agresif davranışlarda bulunması ve istenmeyen durumlarla karşılaşılması kaçınılmaz olabilir. Kediyi yerden alıp kucakta sevmek için kedinin bu davranışa alışkın olması gerekir. Bazı kediler ve özellikle sokak kedileri bu tür bir sevgi gösterisine alışkın olmadıkları için sizin ona zarar verebileceğini düşünebilir. Bu durumda kedinin agresif bir şekilde karşı koyması moralinizi bozabilir. Dolayısıyla ideal biçimde kedi tutma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda kedileri sevmek için onlara daha sağlıklı biçimde yaklaşabilirsiniz.

Kedi Nasıl Tutulur?

Kediyi tutma yolları yetişkin veya yavru kedi olmasına göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda evcil kediler ile sokak kedilerini tutma konusunda da temel farklılıklar vardır. Bu yüzden bir kediyi tutup onu sevmek istediğinizde önce ona nasıl yaklaşabileceğiniz konusunda kafanızı çalıştırmanız gerekir. Eğer kedi sokakta yaşayan ve çok da insancıl olmayan bir kediyse, tutmak için aceleci olmamanız çok önemlidir. Benzer şekilde kucakta tutulmaya alışık olmayan evcil kedinizi tutarken de dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır.

Kediyi Yerden Alma Yöntemi

Kediyi yerden alma tekniği en önemli aşamaların başında gelir. Çünkü kediyi yerden nasıl kaldırdığınız onu güvende mi yoksa tehlikede mi olduğunu hissettirecek temel faktördür. Bu sebeple kediyi yerden almadan önce onun kucaklanmak isteyip istemediğinden emin olmalısınız. Kedinizin ruh halini iyi kavradığınızda onun yerden alınmaya ses çıkarmayacağını bilebilirsiniz. Ancak kediniz korkmuş, kızgın veya yorgun görünüyorsa onu yerden almaya çalıştığınız anda size karşı agresif davranabilir.

Kedinin vücut dilini iyi analiz etmek bu aşamada çok önemlidir. Eğer kediniz gelip size sürtünüyor, sizi kokluyor veya gözlerini kısarak size bakıyorsa fiziksel temasa hazır demektir. Kediler mutlu olduklarında kuyruğunu sallamak yerine kulaklarını öne doğru çevirir. Beden diline bakarak kedinize doğru zamanda yaklaşabilirsiniz. Kedi tutma yöntemleri başarıyla uygulayarak onu kucağınıza alıp sevmeye başlayabilirsiniz.

Kediyi Kucakta Tutma Yöntemi

Kedileri kucakta sevmek için öncelikle onun bu sevgi gösterisine alışkın veya hazır olması gerekir. Kediyi evcilleştirirken kucakta tutmaya alıştırmanız çok önemlidir. Kediyi kucakta tutmak için onun dinleneceği ve vücudunun rahatta olacağı bir pozisyon seçilmelidir. Bu bakımdan kediyi kucakta tutma yöntemi olarak şu tutuş şeklini uygulayabilirsiniz:

  • Kedinin dinlenip bedenini koyacağı bir platform oluşturmak için kolunuzu gövdenize dayayın.
  • Kedinin poposunu dirseğinizin iç kısmında destekleyin.
  • Kedinin ön patileri elinizin üzerinde durmalı ve sıkışmamalıdır.
  • Kediniz kucağınıza alıştıktan sonra onu omuzuna yaslayacak şekilde dik tutun.

Kedilerin kucakta tutuş şekli tamamen onların karakter yapılarına ve aldıkları eğitime göre değişiklik gösterir. Bazı kediler kucakta tutulurken mideleri yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmayı severken bazı kediler ise omzunuzun üzerinde görebilecek şekilde patiler omuzda tutulabilir. Bu süreçte kediyi kucakta tutarken onunla ilgilenmeli, ona nazik ve sakin tonda seslenilmelidir. Kedinin kendini rahat hissetmemeye başladığında kucakta durması için zorlamak veya direnç göstermek doğru değildir.

Kediyi Yere Bırakma Yöntemi

Kedileri kucaktan yere bırakmak da bu sürecin sonunda onu memnun edecek bir işlemdir. Kedinizi kucakta dilediğiniz gibi sevdikten sonra onu pat diye yere atarsanız, bir daha kucağınıza çıkmamayı tercih edecektir. Kediyi yere bırakırken nazik ve güvenli bir şekilde yere indiğinden emin olmalısınız. Kedinizin patileri yere değecek seviyede veya yere yakın olacak şekilde öne eğilerek onu yere bırakın. Kediyi önce ön patileri temas edecek şekilde başı önde gelecek biçimde yere indirmek doğru yöntemdir. Bunun yerine kediyi gerisin geri yani arka ayaklarını basacak şekilde yere indirmeye çalışmak onun kafasını karıştırabilir. Yeterli mesafeye geldiğinizde kediniz kendiliğinden kucağınızdan atlayarak nazik bir şekilde yere inmiş olacaktır.

Yavru Kediyi Tutma Yöntemi

Yavru kediyi kucakta tutmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Kedilerin 12 haftalık olduğunda sosyalleştikleri bilinir. Bu yüzden yaşamın ilk haftalarında kediye aşırı temasta bulunmaktan kaçınmak doğru olacaktır. Kedinin annesini üzmeden ve onu insanlara karşı agresifleştirmeden tutmanız tavsiye edilir. Kedi tutma yöntemleri konusunda detaylı bilgileri uzman veterinerlerden alabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedinin Pis Kokması Nedenleri Nelerdir?

Exit mobile version